• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

10 karper hotspots op het kanaal, hier ga jij vangen!

Ronny Jansen 31 mei 2021
10 karper hotspots op het kanaal, hier ga jij vangen!
10 karper hotspots op het kanaal, hier ga jij vangen!

Nederland is een land vol met karper hotspots zoals plassen, rivieren en grachten en kanalen. Een kanaal is een lange rechte en op het eerste gezicht vaak wat saaie bak met water. Deze saaie rechte stukken water zijn ‘’vroeger’’ gegraven en dienden vooral als verbinding tussen twee grote wateren. Daarom worden kanalen ook wel waterwegen genoemd. In Nederland zijn er meer dan duizend verschillende kanalen.

Maargoed, genoeg aardrijkskunde, we willen vissen!

Karpervissen op kanalen is voor velen onder ons een grote sprong in het diepe. Anderen zweren er bij en kennen alle klappen van de zweep. Kijk bijvoorbeeld eens naar het bekende Kempisch kanaal en Twentekanaal. Bekende ‘’grote’’ karpervissers wisten hier flinke bakken te vangen terwijl andere vissers nooit echt succes hebben gehad.


Karper_Gevangen

Onregelmatigheden in een bak met water

Kanalen zijn grote bakken met water waar je in eerste instantie weinig interessante stekken kan vinden. Toch is het allemaal niet zo moeilijk en moet je tussen de kilometerslange kades vooral op zoek gaan naar onregelmatigheden boven en vooral onder het water. Onder water hoopt het natuurlijke voedsel zich op en boven water zie je potentiële beschutting of veranderingen in de stroming.

Observeer het water voor je stek

In Nederland kun je gemakkelijk op de fiets langs veel kanalen om op zoek te gaan naar interessante karper hotspots. Uren observeren kan je zeker helpen om de juiste stekken te vinden. Net als op afgesloten wateren hebben de karpers op kanalen trekroutes. Kun je het zwemgedrag van onze geschubde vriend ontdekken, dan ben je flink in het voordeel!

1. Duikers

Vrijwel elk recht stuk kanaal wordt regelmatig onderbroken door een duiker. Een duiker is een ondergrondse doorgang van/naar een nabijgelegen sloot of ander deel van het water. Deze duikers zijn gemaakt van beton en zijn een geliefde plek voor veel karpers. De randen zitten vol met algen, slakjes en mosseltjes en zijn een natuurlijke bron van voedsel. Een bijkomend voordeel is dat de bodem voor een duiker vaak hard is.

2. Palen en steigers

Net als duikers zijn palen en aanlegsteigers voor boten een plek van natuurlijk voedsel. De houten palen trekken veel voedsel aan en zorgen voor een onderbreking onder het wateroppervlakte. Dat is vaak een goede stek voor de karper. Daarnaast is de bodem rond deze aanlegplekken in de loop van de jaren soms wat dieper geworden waar ook weer natuurlijk voedsel in blijft hangen. Vis je richting een paal of steiger dan ben je echt aan het obstakelvissen. De eerste seconden van de drill zijn cruciaal om de vis weg te trekken. Pas hier ook je materiaal op aan, gebruik bijvoorbeeld een voorslag leader!


kanaal_peiler_raven

3. Bruggen

Om met de auto het kanaal over te steken zijn er op vrijwel elk kanaal wel bruggen te vinden. Dit zijn de meest opvallende karper hotspots en zijn altijd interessant om in de gaten te houden. De betonnen peilers in het water houden natuurlijk ontzettend veel natuurlijk voedsel vast. Daarnaast zijn bruggen een zeer interessante stek in de wintermaanden. Het warme wegdek en de overkapping over het water houden de warmte vast waardoor de watertemperatuur kan verschillen met de rest van het kanaal.


kanaal_brug_raven

4. Sluizen

Veel kanalen worden onderbroken door middel van sluizen. Deze sluizen zijn bedoeld om de waterstand in de verschillende stuwvakken te reguleren. Door het stromende water zijn sluizen voor sommige vissers een ‘’no go’’. Toch kunnen het hele interessante stekken zijn. Dankzij de versmalling en stroming verzamelt vuil zich aan de hoge en rustigere kant van de sluis. Het vuil vormt een geliefd voedselaanbod voor de karper mede hierdoor kun je ze hier goed vangen! Pas wel op voor obstakels op de bodem, ook dít verzamelt zich rond de sluis.

De lage kant van de sluis is de plek waar het water naar beneden stort en woelt zo de bodem om. Dit zorgt voor diepteverschillen en dankzij de stroming komt er veel natuurlijk voedsel vrij. Vis hier met zwaar lood om het verschuiven van je montage op de bodem te voorkomen.

5. Aftakkingen

Uit eigen ervaring weet ik dat aftakkingen en kruisingen de perfecte plek zijn voor het ‘’vangen’’ van de karper. Tijdens het voorvoeren voer je een strook dwars over de aftakking waardoor elke karper die hier langs komt in aanraking komt met je voer. Vis je op beide koppen dan zal je zien dat de vis vaak van één kant komt. Hier vang je de aankomende vis op met een lekker voertje en dan is het al snel raak! Als je één goed vangende stek heb, zoek dan altijd door met je tweede hengel. Zo kun je je vangsten door het seizoen heen flink verbeteren. Ingangen van (jacht)havens zijn het ideale voorbeeld van interessante aftakkingen. Vlak voor de paai staan ingangen of routes naar ondiepe plassen en wateren bijna garant voor een goede sessie.

kanaal_aftakking_raven

6. Riet en lelies

Vanzelfsprekend is de natuurlijke habitat van de vis een goede plek om karper te vangen. Als je een stuk kanaal kan vinden waarbij het riet tot in het water staat geeft dat aan dat het er aan de kant relatief ondiep is. Tijdens de warme zomermaanden is dat een goede stek om tegenaan te vissen. Zorg er bij een aanbeet voor dat je de vis direct uit het riet weg houd en hem op open water kan drillen.

7. Vaargeul

De vaargeul blijft op sommige kanalen een onderschatte stek om te vissen. Omdat een kanaal door mensen gemaakt is, wordt het water niet geleidelijk dieper maar is er een echte geul te vinden. Op de rand van deze geul vind je vaak mosselbanken en ander natuurlijk voedsel wat hier blijft liggen. Dat is weer zo’n natuurlijk hotspot die je niet over mag slaan. Ook midden in de vaargeul blijft voedsel liggen en kun je vis aantreffen. Mocht er een diepliggende boot voorbij varen, let dan eens op lichte verkleuringen in het water. Deze verkleuringen kunnen je eenvoudig wijzen op een mosselbank, of harde plaat in het kanaal.

kanaal_vaargeul_raven

8. Waterstromen

Kanalen worden regelmatig gebruikt om het water vanaf slootjes, plassen en fabrieken af te voeren. Hier ontstaan mondingen of warmwaterstromen. Omdat deze slootjes en plassen ondieper zijn is het water hier vaak iets warmer. Ook het water wat in de industrie wordt gebruikt kan warm zijn en zorgt voor lokale opwarming van het kanaal. In de winter en het vroege voorjaar is dit een absolute hotspot voor het natuurlijke voedsel en de karper. In de zomer stroomt het natuurlijke voedsel via de slootjes en plassen het kanaal binnen. Eigenlijk zijn deze plekken het hele jaar rond zeer interessant.

9. Overhangende takken en struiken

Een van de karper hotspots die je gemakkelijk vanaf je fiets kunt vinden zijn overhangende takken en struiken. Dit zijn het hele jaar door interessante stekken om te bevissen. Vooral in het voorjaar, de zomer en het najaar kun je scoren door het natuurlijke aanbod van voedsel wat van de takken in het water valt. Denk bijvoorbeeld aan bloesem, vruchten, blad en alle insecten die op en in het water vallen.

Een goed voorbeeld is een overhangende braamstruik in augustus, de bramen worden rijp en vallen (als ze niet worden opgegeten) in het water. Een beetje bijvoeren met fruitige boilies en je hebt een gedekte tafel!

Pas ook bij dit soort stekken wel op voor obstakels onder water! Dode takken en afgevallen blad verzameld zich in de jaren onder water de boom in het water. Gebruik daarom bij voorkeur obstakel bestendige systemen, en pop-ups of chodrig.

10. Diepteverschillen

Last, but not least kun je net als op stadswateren en grote meren opzoek gaan naar diepere of ondiepere stukken op het kanaal. Vlak onder de kant, bij een eerder genoemde karper hotspots of zelfs rond de vaargeul is het interessant om afwijkingen in de bodem te bevissen. Is het overal langs de kant twee meter diep en vind je een stuk wat 1 tot 1.5 meter is, vis hier dan zeker op! Deze plekken kun je vinden door met een marker te peilen of met luxer nog met een dieptemeter Zelfs op een recht stuk kanaal kun je vlak onder de kant een interessante stek vinden.

kanaal_kantje_raven

Tot slot

Lees meer over peilen in het blog: ''Karperstek zoeken? Peil met een marker!''

Onthoud bij je volgende sessie goed dat elke afwijking boven of onder water, een interessante stek is voor het karpervissen!

Tot slot

Heb je nog vragen over het karpervissen op kanalen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.