• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

10 voorjaarstips voor de karpervisser

Ivo Nijboer 28 mei 2021
10 voorjaarstips voor de karpervisser
10 voorjaarstips voor de karpervisser

Om als karpervisser goed voorbereid het voorjaar in te gaan hebben we tien tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips maak je meer kans op vis en zit je comfortabel aan de waterkant.

1. Korte rigs

In het voorjaar zwemt de vis minder lange afstanden en zal door het relatief koude water minder bewezen op de voerplek. Door de onderlijnen in te korten of te vissen met een chod-systeem, kun je de vissen toch goed haken. Wanneer de onderlijnen langer zijn, heb je meer ruimte nodig om de rig te laten haken. Wil je de onderlijnen niet inkorten, maar toch iets sneller laten haken, verander dan eens het zwaartepunt van de haak door middel van een ‘shot on the hook’.


Chodrig karpervissen in het voorjaar

Met korte onderlijnen geef je de vis minder ruimte.


2. Verschillende dieptes

Door op verschillende dieptes te vissen, spreid je de kansen op een aanbeet. Wanneer het nog niet duidelijk is waar de vis zich ophoudt, dan kun je door verschillende dieptes te vissen snel informatie inwinnen. Het voordeel is dat je de volgende sessie wellicht beide hengels op de juiste diepte aan kunt bieden. Mocht deze sessie dan niet het gewenste resultaat leveren, kun je beter weer met één hengel een andere diepte bevissen. Door op deze manier een water te benaderen, kun je vrij snel het eventuele trekgedrag van de vissen in kaart brengen.

3. Lichtjes voorvoeren

Enkele dagen voor de daadwerkelijke sessie de stekjes heel licht aanvoeren met het juiste karperaas kan ervoor zorgen dat de vis aan het begin van de sessie al aanwezig is. Dit heeft als voordeel dat de kans op een snelle aanbeet veel groter wordt. In het voorjaar moet je niet teveel voeren, de vis is nog langzaam en snel verzadigd.

4. PVA Sticks

Door met PVA-sticks te gaan vissen, kun je zeer secuur kleine aasdeeltjes met een hoge attractieve werking op je stek krijgen, zonder dat het overdreven verzadigend werkt. Door ook tijdens het eventuele voorvoeren enkele PVA-sticks te voeren, kun je de negatieve conditionering tegen gaan. Wanneer enkel en alleen tijdens de sessies een stick wordt aangeboden, kan dit in mijn ogen niet overal positief werken. Zeker niet op veel van de dressuurwateren.


PVA stick karpervissen

Met PVA sticks trek je snel de aandacht van de vis.


5. Liquids

Het aas verrijken met een goed geurende liquid vol attractors kan ervoor zorgen dat de vis zich sneller naar je stek begeeft. Door een liquid toe te voegen, vergroot je het aantal aasdeeltjes niet, maar de attractie van je voer daarentegen wél. Dit kan juist goed werken bij een lage eetbehoefte van de vis. Mochten de temperaturen oplopen, dan kun je ook de voerhoeveelheden naar boven bijstellen.


Liquids op je pop-ups karpervissen

Ook liquids zorgen voor meer aantrekkingskracht.


6. Uitgebalanceerd haakaas

Door je aas uit te balanceren, zal de haak zich bij aasopname sneller verder in de bek begeven. Het grote voordeel hiervan is dat zelfs de vissen die niet vol overgave azen ook gehaakt kunnen worden. Wanneer de vissen er schuw en afwachtend azen, zullen ze vaak het aas wel oppakken, maar niet ver genoeg, zodat de haak zich niet goed vult en de kans op verspelen erg groot wordt. Houd altijd in de gaten dat de haak zich volledig vult bij inhaking. Wanneer dit niet het geval is, dien je de rig en of het aas aan te passen.


Balanceer je rig goed uit bij het karpervissen

Uitgebalanceerd haakaas wordt gemakkelijker opgenomen.


7. Visuele prikkels

Door op de hair een visuele prikkel toe te voegen in de vorm van een roze, geel of rood maisje, kun je de aanwezige karper wellicht toch verleiden tot een aanbeet. Wanneer karpers in het voorjaar nog niet vol vertrouwen azen, zullen zij selectief zijn in welk aas ze wel of niet pakken. Door de felle kleur van je aas kun je de nieuwsgierige karpers sneller vangen. Een felle pop-up blijft ook een echte killer.

8. Goede kleding!

Wanneer je meerdere lagen viskleding aantrekt, kun je makkelijker inspelen op de wisselende temperaturen. Zeker de temperaturen van ochtend en middag kunnen flink verschillen. Als je dit goed afstemt, kun je langer aan de waterkant blijven zitten en zo de kans op vis vergroten. Er is niks zo vervelend als het aan de waterkant koud hebben. Ook een goed windscherm/shelter kan al voor de nodige warmte zorgen, zeker wanneer je veel op open vlaktes vist.


De juiste kleding bij het voorjaars karpervissen

Er is niks zo vervelend als het aan de waterkant koud hebben.


9. Warm eten/drinken

Een goede bak koffie of een lekkere kop thee aan de waterkant is niet alleen lekker, maar ook nog eens functioneel. Door jezelf van binnen uit op te warmen, houd je het langer vol aan de waterkant. Als je door de dag heen af en toe een blik knakworsten opwarmt of nog eens een eitje bakt, kun je door de verschillende eetmomenten heen jezelf van binnen uit warm houden. Niet geheel onbelangrijk!

10. Mobiele dag-sessies

Als de voorjaarszon zich weer laat zien en het water opgewarmd wordt, kan het mobiel vissen zeker voordelen hebben. Door het draaien van de zon en de wind kunnen de stekken snel in populariteit af- of toenemen. De stofwisseling van de karper komt weer langzaam op gang en zal zeker de plekken die snel opwarmen meer bezoeken. Door mobiel te vissen kun je in een ochtend of middag meerdere stekken bevissen en zo je kans op een mooie vis vergroten.

Ga je in het voorjaar naar de waterkant? Vergeet dan bovenstaande tips niet en vergroot je kans op een voorjaarskarper!

Tot slot

Heb je nog vragen over het karpervissen in het voorjaar? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk! Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Groeten, Ivo Nijboer

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.