• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

5 tips over winde vissen in de zomer!

Ivo Nijboer 1 juni 2021
5 tips over winde vissen in de zomer!
5 tips over winde vissen in de zomer!

Het is misschien wel de leukste visserij die er is in de zomer, winde vissen! Wat is er nou mooier dan met lekker weer langs de waterkant te lopen met een licht hengeltje en veel actie te beleven? Wij nemen je mee in deze prachtige visserij en geven je de 5 belangrijkste tips voor de prachtige zomerse visserij op winde.

Kies een lichte hengel!

Een groot deel van het plezier zit in de strijd die windes kunnen leveren. De winde is goed te vangen tussen de kribben op de grote rivieren in nederland. Echte obstakels of vlucht plekken om de winde aan te verspelen zijn er amper als je de hengel tijdens het gevecht hoog houdt, dus lekker licht vissen is goed mogelijk. Kies een matchhengel, lichte spinhengel of bijvoorbeeld Winkle picker en je beleeft een prachtige sport.


Winde vangst

Vis met floater pellets

De meest bekende manier om windes te lokaliseren is het, op de oppervlakte gooien van meerdere broodkorsten. Hierdoor kun je snel de aanwezigheid van windes opmerken. De windes en af toe ook de aanwezige kopvoorns zijn niet heel subtiel met het happen naar het brood. Ze proberen het meer dan eens, bij wijze van ‘kapot’ te slaan. Door het gebruik van het juiste aas en voer zoals bijvoorbeeld floater Pellets kun je dit voorkomen. Ze vallen de pellet aan, maar deze is hierna niet direct kapot. En dit komt dan ook direct de vangsten ten goede.


Winde terugzetten

Gebruik een gecoat schepnet

De slijmlaag van windes kan net zoals dat van een brasem flink ruiken. Door het gebruik van een gecoat schepnet beschadig je deze belangrijke slijmlaag niet en trekken er geen nare luchtjes in je net. Klaar met vissen? Spoel dan direct je schepnet even af in het water om geen klachten thuis te krijgen na een leuke visdag vol actie.

Ook raden wij het gebruik van een onthaakmat aan in deze visserij, collega vissers willen natuurlijk jouw vissen nog eens vangen. Zo zorgen we ervoor dat de visstand van deze prachtige sportvis in stand blijft.

Vis de ochtenden en avonden op winde

Net als bij het vissen op vele andere vissoorten, is het vissen in de ochtend en avond positief voor je vangsten. De vissen azen dan net wat fanatieker. Probeer meermalen een stek in de zomer te bevissen, zo leer je de beste aastijden van je stek kennen. Weet jij bijvoorbeeld dat de aanbeten het snelst komen tussen 20:00 en 21:00 uur dan kun je dus ook eerst nog even gezellig thuis eten. Zonder echt vangsten in te leveren. Is 18:00 tot 19:00 uur een goede tijd? Dan kun je misschien beter even overleggen om eerder of later te eten, zo heb je maximaal plezier en is het goed te combineren.

Of wat dacht je van samen vissen? Gezellig avonturen aan de waterkant beleven. Kan het nog mooier?

Zorg voor een stevige haak

De winde kan flink druk uit oefenen op je vismateriaal. De haak is hierbij een hele belangrijke, de winde is in verhouding tot zijn gemiddelde lengte bovengemiddeld sterk. En niks is zo vervelend als een uitgebogen haak. Houdt hier dus rekening mee. Kies een haakmaat 8 – 10 – 12 met een iets dikkere haaksteel.

En gebruik een onderlijntje!

 

Het gezegde is niet voor niks “De ketting is zo sterk, als de zwakste schakel”. Door ervoor te zorgen dat de onderlijn is dunner is dan je hoofdlijn, voorkom je dat je de dobbber/controller verspeeld. Wij raden een onderlijn aan van 18/00.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op winde? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Goede vangst!

Meer weten over witvistechnieken? Kijk dan eens op onze pagina over het leren witvissen.

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.