• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

5 Tips voor de veiligheid van de karper

Raven Almelo 13 april 2022
5 Tips voor de veiligheid van de karper
5 Tips voor de veiligheid van de karper

Daar is hij dan eindelijk, die karper waar je al zo lang op wacht heeft gebeten en je haalt 'm binnen. Als vissers vinden we het natuurlijk uitermate belangrijk dat we op een goede manier omgaan met onze gevangen geschubte vriend. We willen immers niet dat de vis problemen ondervindt van onze vangst en daarnaast willen we natuurlijk ook dat een volgende visser deze prachtige vis ook gewoon weer in perfect staat kan vangen. Om op een zo goed mogelijke manier om te gaan met de karper heb ik een vijftal tips, zodat jij de volgende keer de karper op een zo visvriendelijk mogelijke manier kunt vangen, onthaken, fotograferen en terugzetten.


Tip 1: Onthaakmat

Gebruik altijd een onthaakmat na het landen van elke karper. Dit voorkomt onnodige beschadigingen aan de karper. Zorg altijd dat je de mat nat maakt, zo voorkom je dat de slijmlaag van de vis beschadigd. De onthaakmatten zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. Van opblaasbaar tot een cradle, van groot tot klein, ze zijn te verkrijgen. De cradle modellen zijn over het algemeen de meest veilige matten voor de karper, aangezien ze vrij van de grond liggen en er niet snel uit kunnen vallen.


Zorg ervoor dat je de karper veilig in de cradle legt en er rustig een emmertje water overheen gooit
Gebruik altijd een onthaakmat of cradle

Tip 2: Gebruik van Carp care

Als de vis toch een beschadiging heeft, wel dan niet opgelopen tijdens de drill dan is het erg raadzaam om de wonden te behandelen. Er zijn verschillende ontsmettingsmiddelen op de markt en deze zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik van open wonden en voorkomt infecties aan de wond.

Tip 3: Vasthouden van de karper

Als het moment er is dat je op de gevoelige plaat wilt met je gevangen vis, dan is het belangrijk dat je met de volgende dingen rekening houdt:

  • Ga nooit met een vis staan en houdt deze altijd boven de onthaakmat, zo zorg je dat de vis nooit hard zal vallen en of beschadigen.
  • Zorg bij het optillen dat de borstvinnen langs het lijf liggen.
  • De aarsvin mag nooit tussen twee vingers komen om een “wokkelvin” te voorkomen.

Zorg bij het optillen dat de borstvinnen langs het lijf liggen.
Zorg bij het optillen dat de borstvinnen langs het lijf liggen.

Tip 4: Weightsling / Retainersling

Wanneer je een karper hebt gevangen en deze op de onthaakmat ligt, kun je hem voor even (maximaal 30 minuten) in de sling in het water hangen. In deze tijd kun je je emmer met water, foto apparatuur, etc. klaarzetten zodat de vis zo kort mogelijk op de kant is. Een retainersling is een sling waar de vis in gewogen kan worden maar waar ook drijvers aan zitten. Zorg altijd de als je een retainersling gebruikt deze niet op ondiep water en in de zon hangt. Dit om zuurstoftekort voor de karper te voorkomen.


Tip 5: Gebruik het juiste loodsysteem

Het overkomt iedereen wel eens dat we een lijnbreuk krijgen. Erg vervelend maar nog erger is dat je rig met aas in het water belandt is. Als een karper deze dan oppakt kan deze erg in de problemen en of erin verstrikt raken. Bij het gebruik van een visveilig systeem is de rig niet rechtstreeks aan de hoofdlijn geknoopt en zo zal de vis bij lijnbreuk enkel nog met de rig rondzwemmen. Er zijn diverse complete systemen te verkrijgen en het beste is dan ook om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken.


Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.