• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

6 tips voor het wintervissen op voorn!

Jan van Schendel 28 mei 2021
6 tips voor het wintervissen op voorn!
6 tips voor het wintervissen op voorn!

Veel witvissers stoppen in de winter met vissen. Zelf kan ik me daar niets bij voorstellen want juist in de winter zijn er stekken waar je met een andere aanpak heel goed vis kan vangen.

Tip 1. Kies de juiste stek

In de winter kun je niet zomaar ergens gaan zitten en hopen dat je vis vangt. Je moet stekken zoeken waar de vis zich in de winter op houd. Heb je deze eenmaal gevonden, dan kan het wel eens heel hard gaan. Denk aan stekken met meer beschutting en net iets hogere temperatuur dan de rest van het water. Jachthavens zijn echte hotspots in de winter! Enkele voorbeelden zijn; Elburg, Harderwijk, Drimmelen, Lage Zwaluwe, Dordrecht, Huizen en diverse havens aan de oostelijke kant van het Ijsselmeer.


Wintertips_jachthaven_raven

Tip 2. Laat je lange hengels thuis

Het vissen in de haven doe je meestal ''uit de hand''. Een hengel van 5 tot 8 meter is meer dan voldoende. Een langere hengel is dan ook niet nodig voor de wintervisserij.

Tip 3. Neem slanke dobbers

Met name in de jachthavens vis ik vrijwel altijd met een wat slankere dobber zoals de JVS livi of JVS Shelly dobber. Om de dobber goed de beschermen voorzie ik vaak van een extra laagje botenlak dit zal er voor zorgen dat zelfs bij de zwaardere visserij in de haven de dobber langer mee zal gaan. Dankzij de slanke vorm geeft deze dobber minder weerstand en zorgt dus voor minder argwaan bij de vis. Het is belangrijk om je dobber super secuur en staande haak uit te loden. Vaak beweegt de dobber amper want de vissen azen in de winter voorzichtiger dan ooit!

Leestip! Blog van Anja Groot: Dobber uit peilen, hoe moet dat?


wintertips_dobber_raven

Tip 4. Gebruik donker voer

In de winter vang je voornamelijk voorn, daarom gebruiken we vaak een kant en klare voorn mix en niet iets voor bijvoorbeeld brasem. Daarnaast is het water in de winter helderder waardoor de witvis veel meer opvalt voor de rovers. Daarom is het belangrijk om donker gekleurd lokvoer te gebruiken zodat de witvis zich veilig voelt boven het voer. Kies bijvoorbeeld voor JVS Roach Black, en gebruik daarbij nog zwarte kleurstof om het net een tikje donkerder te krijgen. Ben je opzoek naar een allround wintervoertje? Dan kan je ook de bruine en zwarte variant mixen, dit scoort bij mij ook altijd!

Leestip! Blog van Anja Groot: Wintervoer voor het witvissen.


wintertips_voer_raven

Tip 5. Voer niet teveel

Vissen aanlokken is bijzonder moeilijk in dit jaargetijde, je zult daar moeten vissen waar de vissen eigenlijk al zijn. Omdat de vis in de winter passiever is heb je helemaal niet veel lokaas en aas nodig. Enkele kleine balletjes en constant wat naar beneden zinkend aas zoals hennep en casters zijn vaak al voldoende. Als de eerste voorns zich kort na het voeren melden dan weet je dat je goed zit!


wintertips_anja_net_raven

Tip 6. Vergeet je casters niet

Levend aas zoals casters (de Engelse naam voor verpopte maden) zijn perfect voor het vissen in de winter. Als je casters voert en er komen enkelen boven drijven dan krijg je last van de watervogels. Zet je casters dus eerst even op water zodat je deze er uit kan vissen. De drijvende casters zijn dan weer perfect om als haakaas te gebruiken, dit zorgt namelijk voor extra aantrekkingskracht onder water.


wintertips_casters_raven

Tot slot

Heb je nog vragen over het wintervissen op voorn? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt. Of bekijk de JVS merkenpagina voor een ruim assortiment witvismateriaal!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.