• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

7 manieren om te voeren op afstand

Ronny Jansen 31 mei 2021
7 manieren om te voeren op afstand
7 manieren om te voeren op afstand

Met de hand kan je op korte afstand secuur bijvoeren. Soms wil je iets verder of op grote afstand vissen. Om daar ook bij te kunnen voeren kun je gebruik maken van verschillende producten.

1. PVA

Een veel gebruikt materiaal in de karpervisserij is PVA. Met behulp van dit wateroplosbare materiaal is het mogelijk om strak tegen je haakaas wat voer te plaatsen. Met behulp van pva bags is het mogelijk om een zakje gevuld met boilies, pellets en groundbait te voorzien van een vloeibaar additief aan jouw rig te monteren. Vervolgens kun je de gehele montage naar je werpen of uitvaren. Binnen enkele minuten lost het pva op en ligt er een mooi hoopje rondom het haakaas.

Je kunt eindeloos varieëren met de inhoud van je pva bag. Houdt er wel rekening mee dat je geen aas toevoegt wat nog nat is of water bevat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je pva zakje al is opgelost voor deze in het water ligt. Producten/boiliedips op oliebasis of denk aan diverse “smoke” producten, kun je vaak wel toevoegen aan een pva bag.

PVA_Voertips_Raven

 • Met PVA kun je ver en zeer nauwkeurig bijvoeren!
 • 2. Voerboot

  Met behulp van de voerboot is het mogelijk zeer precies groot en klein aas op grote afstand te voeren. Zeker in combinatie met een dieptemeter op de voerboot, kun je zelfs op grote afstand taluds en andere mooie plekjes vinden en hier je rig + voer droppen. Zonder dieptemeter ben ik van mening dat het best lastig kan zijn om op grotere afstand een specificiek spot terug te vinden. Het wordt al snel lastig om diepte in te schatten en de juiste afstand vanuit de kant op te zoeken. Een gps module kan de oplossing bieden, waarmee je tot bijna de m² nauwkeurig je eerder gevonden hotspot kunt terug vinden, wat het uitvaren in het donker ook veel makkelijker maakt.

  3. Rubberboot

  Als de omstandigheden het toelaten maken wij graag gebruik van onze rubberboot. Je hebt meer overzicht en feeling met het water. Je kunt nog preciezer zoeken naar een mooie plek, omdat je vanaf de boot gemakkelijk de bodem kunt bekijken met behulp van bijvoorbeeld een onderwaterkijker, om vervolgens met de prikstok de hardheid van de bodem te onderzoeken. Eenmaal een mooie plek gevonden, kun je je rig zeer secuur laten zakken en heel precies bijvoeren.

  Rubberboot_Voertips_Raven

 • Voeren vanuit de rubberboot is misschien wel het meest effectief!
 • 4. Voerschep

  Om klein voer als bijvoorbeeld mais en hennep bij te voeren kun je gebruik maken van een voerschep. De schep kun je monteren op een steel, waarmee je klein voer eenvoudig verder kunt gooien. Met de juiste techniek kun je het voer zeer compact of juist verspreid bijvoeren op 15-20 meter, afhankelijk van het soort voer. De wind kan wel een behoorlijke invloed hebben op de afstand die je kunt halen en kan er tevens voor zorgen dat je minder compact kunt voeren. Door je voer aan te maken met wat groundbait, wordt het iets zwaarder en plakkeriger, op deze manier kun je iets verder komen en een compactere bal voer wegzetten.

  Voerschep_Voertips_Raven

 • De voerschep is handig om veel klein aas op kortere afstand te voeren!
 • 5. Catapult

  Wil je pellets of boilies secuur bijvoeren op een afstand die met de voerschep niet te halen is, dan kun je de catapult inzetten. Boilies en pellets zijn met de juiste catapult tot een meter of 20-30 prima weg te schieten. Met kleiner voer zul je deze afstand al snel niet halen. Ook hier kan de wind al snel invloed hebben op de te behalen afstand en de precizie waarmee je bijvoert. In de witvisserij wordt de catapult veelvuldig gebruikt en ingezet om zeer regelmatig kleine beetjes voer op de stek te voeren, waarbij je kunt denken aan micropellets en kleine partikels als hennep.

  6. Werppijp

  Wil je boilies snel op grote tot zeer grote afstand bijvoeren, dan kun je het beste gebruik maken van een werppijp. Je kunt snel en eenvoudig grote hoeveelheden boilies voeren op grote afstand. Met behulp van een goede werppijp en de juiste techniek zijn afstanden van soms wel meer dan 100m te behalen. Een werppijp van lichtgewicht materiaal is zeer belangrijk om het werpen een langere tijd vol te kunnen houden, zonder last van je arm te krijgen. Door veel te oefenen kun je zeer precies bijvoeren en is het mogelijk in korte tijd een groot boilietapijt neer te leggen. De werppijp wordt veel gebruikt door vissers die met boilies een voerplek aan willen leggen en even snel een stek willen bij- of voorvoeren.

  7. Spod/Spomb

  Met behulp van de juiste spodhengel en molen met voldoende werpcapaciteit is het mogelijk om met zeer klein voer enorme afstanden af te leggen. De spod kun je vullen met bijvoorbeeld particles, gebroken boilies en je kunt zelfs vloeibare additieven toevoegen. Met bijvoorbeeld een spodmix als toevoeging van je voer kun je een attractieve wolk voer op grotere afstand bijvoeren.

  Voerschep_Voertips_Raven

 • Met enige oefening is de spod perfect om op grote afstand te voeren
 • Tot slot

  Heb je nog vragen over het voeren op afstand? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Veel visplezier en succces met voeren!

  Gr. Ronny Jansen - Faith Carp Tackle

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.