• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Bereid je voor op een vangstrijk najaar!

Ivo Nijboer 28 mei 2021
Bereid je voor op een vangstrijk najaar!
Bereid je voor op een vangstrijk najaar!

Het najaar is misschien wel het mooiste seizoen voor de karpervissers. In de maanden oktober, november en december zijn de karpers namelijk goed te vangen. Nu het najaar eraan komt willen de karpers namelijk hun vetreserves aanvullen en gaan ze actief opzoek naar voedsel. Als visser kun je hier optimaal van profiteren, zeker als je een goede voorbereiding hebt. Wij geven je een aantal tips voor vangstrijk najaar!

karperstek
Het beste kun je kiezen voor een stek die in luwte ligt en waar vaak de zon op staat

Begin alvast een voerstek!

Zoals eerder genoemd zijn de karpers in het najaar actief op zoek naar voedsel. Door ze een plek te geven waar ze regelmatig voedsel kunnen vinden raken de karpers vertrouwd met de plek. Hierdoor zullen de karpers zich regelmatig op deze plek bevinden waardoor jij er tot ver in de winter nog de vruchten van kunt plukken. Het beste kun je kiezen voor een stek die in luwte ligt en waar vaak de zon op staat of een mooie talud naar dieper water. Als je deze stek niet te vaak en slim bevist kun je lang plezier beleven aan één en dezelfde stek!

Volle rigbox

Nu je de stek helemaal voorbereid hebt voor het najaar, is de kans op aanbeten natuurlijk groot. Dit zal ook betekenen dat je materiaal veel te verduren krijgt. Zorg dus dat je altijd onderlijnen ready-to-go hebt! Snowman montages, chod-rigs en KD-rigs zijn echt onmisbaar in het najaar om constant scherp te kunnen vissen!

rigs voorbereiden
Zorg dat je altijd je onderlijnen ready-to-go hebt!

In het onstuimige najaar kun je ook te maken krijgen met veel nieuwe obstakels in het water. Zorg er dus voor om ook leader materiaal zoals shockleaders, leadcore en/of rigtube voldoende op voorraad te hebben in je onderlijnenbox.

Zorg voor voldoende grip aan de waterkant

Als je in het najaar naar de waterkant gaat, kan het glad en nat zijn. Zorg dus voor schoenen of laarzen met voldoende grip. Zeker de schuine taluds met nat gras kunnen soms verraderlijk zijn om nog maar te zwijgen over plassen water en modder.

Laarzen modder
Zorg dat je laarzen meeneemt in het najaar

Zorg voor goede verlichting

Een avondje vissen betekend in het najaar vaak; hoofdlamp mee! Tijdens het najaar worden de dagen fiks korter. In de ochtend is het later licht en in de avond wordt het eerder donker. Wees hier op voorbereid.

Het scheppen van je vis met in de ene hand de leeslamp van je telefoon en schepnet. En in de andere hand je hengel, kan voor nare (lees: dure) ongelukken zorgen. Een hoofdlamp kan dit leed voor jou voorkomen. Ook het vervangen van je aas is een stuk handiger als je nog een hand vrij hebt. Ze zijn er al vanaf 3,99!

Mobiel vissen in het najaar

Ga je vissen op een water wat je nog niet zo lang kent of wil je een nieuw water aanpakken? Begin er dan eens mee om met de penhengel te gaan vissen. Deze mobiele visserij is ideaal om snel een goede indruk te krijgen van het vis bestand van een water. Mocht de vis op één plek bij elkaar liggen op een water dan kun je daar met de penhengel snel achterkomen!

Montage penvissen
Een montage voor het penvissen

Maak enkele kleine voerplekjes met bijvoorbeeld partikels en of pellets. Deze attractieve aassoorten lokken snel vis naar je stek toe en karper is er ook gek op! Zoete mais en hennep zijn perfect om te gebruiken bij compacte voerplekken. Je zult snel weten welke vissen je kunt verwachten tijdens langere sessies en of je meer maatregelen moet treffen om ze misschien ‘s nachts niet te vangen.

Veel witvis? Kies dan ’s nachts bijvoorbeeld voor partikels, tijgernoten of uitgeharde boilies.

Kleed je goed in het najaar!

Vaak zijn de temperaturen overdag goed tot redelijk maar is het in de ochtend en avond toch kouder dan gedacht. Warme Viskleding zoals regenkleding kan in het vroege najaar al genoeg zijn. Ook het dragen van meerdere lagen kan ervoor zorgen dat je het niet koud krijgt.

Zorg in ieder geval voor goede kleding. Bij langere sessies is een goed warmtepak een aanrader. Het is hooguit warm met je warmtepak aan. Heb je het te warm? Dan kun je altijd je warmtebroek of warmtejas uitdoen. Als je het pak niet mee hebt zul je het onverwachts toch koud kunnen krijgen en wellicht vervroegd je sessie moeten beëindigen, zonde!

Met deze voorbereidingen ben je helemaal klaar voor een vangstrijk najaar!

Vangsten in het najaar
Ook in het najaar heb je geweldige vangsten!

Tot slot

Heb je nog vragen over het karpervissen in het najaar? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.