10 Tips voor het feedervissen, ga voor succes!

In dit blog hebben we 10 super handige tips voor het feedervissen voor je op een rijtje gezet. Met deze tips kun je een hoop problemen tijdens het vissen voorkomen. Zorg tijdens het feedervissen voor meer succes en minder irritaties!

1. Tot laat feedervissen? Gebruik een breekstaafje

Wanneer je na de schemering nog wilt door vissen met je Feederhengels of Winkle pickers, monteer dan een breekstaafje op je top! Hoe je dit het beste kunt doen? In elk zakje breekstaafjes vindt je naast het breekstaafje ook een stukje doorzichtige tube. Knip hier twee ringetjes vanaf, met een breedte van ongeveer 3 mm. Schuif deze twee ringetjes over het top-oogje heen en geleid daarna de lijn pas door de ogen van je hengel. Nu kun je het breekstaafje mooi klemvast monteren tussen deze twee bandjes. Het blijft goed zitten en raakt niet in de knoop!

Je kunt er ook voor kiezen om het kant en klare X2 breekstaafje te gebruiken. Aan dit breekstaafje zitten twee pootjes zodat je hem gemakkelijk op je hengeltop kan klikken.

10 tips voor het feedervissen

  • Door gebruik te maken van een breekstaafje op je hengeltop kun 's avonds extra lang door vissen.
  • 2. Houd je topje zo recht mogelijk

    Maak het de witvis zo makkelijk mogelijk! Wanneer je met een feederhengel of winkle picker vist, probeer dan je topje zo recht mogelijk te houden! Vaak zie je dat vissers de top behoorlijk krom trekken op de voerkorf, omdat ze zo goed de beet kunnen zien, maar de vis voelt veel weerstand wanneer hij een kromme top, nog krommer moet trekken!

    Wanneer het windstil en rustig weer is, dan houdt ik zelf het topje helemaal recht en zorg je ervoor dat de lijn in een bochtje naar de voerkorf loopt. Vaak zie je de aanbeet al voordat de top zich kromt.. Zo vang je ook de voorzichtige vissen!

    10 tips voor het feedervissen JVS

  • Als je je topje zo recht mogelijk houdt dan zie je de aanbeet vaak al voordat je top beweegt.
  • 3. Moeite om je loodgewicht op de bodem te houden? Geef meer lijn!

    Vis je op de IJssel, Waal of andere stromende rivier en heb je moeite om je lood op de bodem te houden? Geef dan meer lijn dan dat je gewend bent!

    Een strak gespannen lijn die haaks op de stroming staat, vangt veel meer stroming dan een witvislijn die met een grote boog naar je lood toeloopt. De stroomdruk glijdt in feite langs je lijn in plaats van vol er tegenaan. Zo kun je met relatief lage loodgewichten toch in snelstromend water feedervissen!

    10 tips voor het feedervissen

  • Soms is het lastig om je lood op de bodem te houden bij harde stroming, de oplossing is iets meer lijn!
  • 4. Witvis blijvend lokken?

    Vis je op stromend water en houdt je je voer maar niet in je voerkorf? Pak dan een paar tandenstokers en prik er hier een paar van overdwars door je voerkorf. Hierdoor blijft je voer beter zitten, en zal het minder snel oplossen in stromend water!

    Een andere truc bij het feedervissen is het gebruik van een sponsje. Doordrenk je sponsje met melasse of een andere geurstof en plaats dit sponsje in je voerkorf. Zo weet je altijd zeker dat je korf zal blijven lokken!

    5. Bevestig een elastiekje onder je lijnclip

    Om steeds op dezelfde afstand te vissen, maken veel vissers gebruik van de lijnclip. Met de moderne dunne Gevlochten lijnen is het soms een probleem dat de lijnclip te scherp is. Hierdoor kunnen dunne lijnen zelfs breken, puur doordat de lijnclip niet glad genoeg is afgewerkt.

    De oplossing hiervoor is zowel simpel als doeltreffend; een simpel elastiekje. Trek het elastiekje vast in je lijnclip, en trek hem dan stevig aan. Knip nu aan beide kanten van de lijnclip het overbodige elastiek af. Een klein stukje elastiek blijft nu onder je lijnclip zitten, waardoor je een perfecte buffer hebt die je lijn beschermt, zelfs bij harde worpen met zware gewichten!

    10 tips voor het feedervissen

  • Een lijnclip is ideaal om de juiste afstand te werpen, maak de randen minder scherp om lijnbreuk te voorkomen.
  • 6. Tik altijd de beugel dicht met je hand

    Vaak zien we vissers na het werpen de beugel sluiten door een slag aan de slinger te geven. Natuurlijk werkt dit wel en gaat het het vast een hele tijd goed, maar na verloop van tijd verliest het veermechanisme zijn kracht!

    Vaak krijgen we hierdoor dure molens al terug na een paar jaar. Met de molen is dan in principe niets mis maar de beugel gaat niet meer helemaal open en dicht. Doorvragen leert dan meestal dat ze inderdaad met een draai aan de slinger de beugel sluiten. Sluit daarom altijd de beugel van je molens met de hand. Probeer het je aan te leren. Eén klein tikje met je vinger en de beugel klapt als vanzelf dicht. Zo houdt je nog jarenlang plezier van je werpmolens!

    10 tips voor het feedervissen

  • Klik altijd de beugel van de molen met je hand dicht en niet automatisch door te draaien.
  • 7. De ongelijke delen goed optuigen?

    Veel feederhengels hebben geen gelijke delen. Het topje is erg breekbaar en steekt dan gevaarlijk uit. De beste manier is om het topje uit het tweede deel van je hengel te halen en deze parallel aan je hengel te bewaren. De onderlijn lus je dan nog eens door het onderste oog je van dit tweede deel en het haakje kun je nu onder spanning zetten op één van de geleide-ogen.

    Op deze manier kun je je hengel veilig en zonder dat er knopen ontstaan vervoeren!

    8. Houd altijd de lijn onder spanning

    Of je nu vist met een winklepicker, feederhengel of een commercialhengels. Knopen voorkomen willen we allemaal, en een lijn die onder spanning staat zal vrijwel nooit in de knoop raken.

    Zorg dus altijd dat je lijn onder spanning staat wanneer je besluit te verkassen of wanneer je wat vuil aan je haakje hebt zitten. Dit doe je het makkelijkste door het haakje achter één van de geleide-ogen te haken. Nog mooier is het, wanneer je hengel een speciaal oogje hiervoor heeft. Op deze manier kan je lijn zich niet om de top gaan wikkelen of ergens achter blijven haken!

    10 tips voor het feedervissen

  • Wil je knopen voorkomen? Zorg ervoor dat je je lijn strak houdt!
  • 9. Hoe bepaal je de hoeveelheid vullijn op je spoel?

    Hoe weet je of je voldoende vul-lijn hebt gebruikt onder je gevlochten lijn? Zonder dat je dure gevlochten lijn overhoud? Dit gaat het beste wanneer je molen een reserve spoel heeft.

    Knoop als eerste de gevlochten lijn aan je lege reservespoel en spoel al je gevlochten lijn op deze spoel. Wanneer je vindt dat er voldoende gevlochten lijn opzit of het klosje is leeg, dan knoop je aan deze gevlochten lijn je vullijn. Hiervoor pak ik meestal wat oud nylon tussen de 0.20 en 0.30 honderste. Nu draai je de molen helemaal vol totdat de spoel mooi gevuld is.

    Nu haal je deze spoel van je molen af en zet je je lege hoofdspoel op je molen. Je knoopt nu het opvul-nylon aan je hoofdspoel en begint op te spoelen. Je zult zien dat je nu precies uitkomt en dat je spoel perfect is gevuld met gevlochten lijn.

    10 tips voor het feedervissen

  • Met een reserve spoel en deze tip kun je de hoeveelheid vullijn op je spoel uitstekend bepalen.
  • Tot Slot

    Ik hoop dat je de tips voor het feedervissen snel kunt toepassen tijdens het vissen op witvis.

    Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende feedersessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en ga ook voor succes naar de waterkant!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

    Veel succes met onze tips voor het feedervissen!