Home / Alles / 10 tips voor het karpervissen in de herfst

10 tips voor het karpervissen in de herfst

De dagen worden korter en de nachten worden steeds kouder. De meeste recreanten stoppen met vissen en het wordt rustiger langs de waterkant. Een perfect moment om er als enthousiaste karpervisser op uit te trekken. De karper vreet zich vol voor de wintermaanden en daardoor is het najaar dé tijd van het jaar om veel en grote vis te vangen.

Wil je succesvol zijn in deze prachtige tijd van het jaar? Lees hier onze tips voor karpervissen in de herfst!

1. Houd de watertemperatuur in de gaten

De watertemperatuur is de bepalende factor in je aanpak. In de zomermaanden is hij gemakkelijk boven de 20 graden en is de aanpak heel anders dan wanneer de temperatuur daalt. Zodra de koude nachten, regen en wind de temperatuur laten zakken begint de karper met vreten en kun je over op de herfstaanpak. Het meten van de watertemperatuur is daarom erg belangrijk, dit kan je goed doen met de Prologic Substrate Finder Thermometer. Zakt de temperatuur nog verder richting de 10 tot 12 graden dan moet je rekening houden met je aas, het voeren, etc. Hierover straks meer.

2. Zoek de diepere stekken

Waar je in de zomer nog vaak de ondiepere stekken op zoekt om vis te vangen gaat de vis in de herfst juist naar de diepere stekken. Het spreekt voor zich dat je hier dan ook je aas & voer moet aanbieden en op zoekt gaat naar de grotere vissen.

herfst_diepestek_raven
Ga op zoek naar de diepere stekken.

3. Vis op de windkant

‘’Wind op de kant, vis in de hand’’ is zeker voor het najaar een gouden regel. Door de harde wind in dit jaargetijde zit er aan de windkant veel meer zuurstof in het water. Daarnaast zitten er door de golven en stroming meer voedseldeeltjes in het water en vind je de karper hier ook terug.

herfst_wind_raven
”Wind op de kant, vis in de hand…” Letterlijk en figuurlijk

4. Voer voedzaam en verstandig

De herfst is een uitgelezen periode om voor te voeren en zo de vis aan te trekken en vast te houden. Op het moment dat de watertemperatuur daalt gaat de vis zich voorbereiden op de winter en een vetreserve opbouwen, dit resulteert in flinke schranspartijen. Speel hier op in door voedzame boilies te gebruiken (vlees- of vismeel). Pas wel op met grote voercampagnes, zeker als de vangsten teruglopen en het water kouder wordt. Regelmaat is hierin belangrijker dan de hoeveelheid voer. Daalt de watertemperatuur naar een graad of 10-12 dan kun je de voedzame boilies beter inruilen voor bollen met meer vezels en minder vetten en zet je het voeren op een lager pitje.

5. Gebruik opvallend haakaas

Tijdens het voorbereiden op de winter is de karper gretiger en minder voorzichtig bij het azen. Hij wil immers maar één ding, eten! Hier kun je op inspelen door opvallend haakaas te gebruiken in de vorm van een pop-up of snowman presentatie. Het aantrekkelijk maken van je haakaas met een dip of liquid is zeker nu een goede keuze, door middel van een pva stick of string kan je een klein beetje bijvoeren.

herfst_haakaas_raven
Opvallend haakaas is ook in de herfst een killer!

6. Vis en voer regelmatig

Het spreekt voor zich dat je moet vissen waar de vis zich ophoudt. Hier kun je maar op 1 manier achter komen en dat is door regelmatig aan de waterkant te zitten. In het najaar wordt het al snel kouder en ook eerder donker waardoor je in een kortere tijd effectief moet zijn. Zorg er wel voor dat het allemaal te doen blijft en je niet uren bezig bent met voeren en voorbereiden. Efficiëntie loont!

7. Kies voor de juiste kleding

Met kou aan de waterkant zitten betekend ook dat je je goed moet kleden. Het is erg vervelend als je sessie vroegtijdig moet stoppen omdat je door koude tenen niet meer relaxt aan de waterkant zit. Zorg er daarom voor dat je genoeg laagjes aan trekt, goede schoenen of warme laarzen pakt en eventueel kiest voor een warmtepak! Om je handen op te warmen gebruik je een lekker bakje koffie of handwarmer.

herfst_kleding_raven
Zorg voor warme kleding, zo houd je het langer vol.

8. Gebruik snel prikkende onderlijnen

Omdat de karpers gulzig zijn zullen ze het aas en ook je rig snel naar binnen slurpen en weer door gaan. Hierdoor haak je soms te ver achterin de bek waardoor je in het zachte vlees prikt. Om dit te voorkomen moet je gebruik maken van een snel prikkende rig, zoals bijvoorbeeld de Korda IQ D Rig.

.

herfst_linealigner_raven
Een simpele lign aligner zorgt voor een snellere inhaking bij gulzige vissen.

9. Vis gevonden en gevangen? Snel handelen!

Heb je de vis gevonden en gevangen? Handel dan snel en zorg er voor dat je hengel zo snel mogelijk weer op de juiste stek ligt. De vis trekt vaak in kleinere groepen over een voerplaats en zo kun je bij snel handelen in korte tijd meerdere vissen vangen. Zorg er voor dat je beaasde onderlijnen klaar hebt liggen en deze snel kan wisselen. Dit scheelt kostbare tijd en elke minuut telt!

herfst_snelheid_raven
Elke minuut telt, zorg dat je hengels er snel weer in liggen.

10. Ga op pad met ruig weer

De ruigste herfstdagen zorgen over het algemeen voor goede vangsten. Het vissen is zwaarder, vaak vis je korte sessies en regen of wind zijn geen uitzondering. Toch zijn dit juist de omstandigheden die voor een goede vangst kunnen zorgen. Tijdens deze onstuimige dagen is de vis actiever en kun je ze ook goed overdag vangen.

herfst_weer_raven
Een prachtige herfst, maar wij hebben liever regen, wind en storm!

Bonustips

 • Zorg voor goede verlichting, het is vroeg donker
 • Leg je schepnet niet op je onthaakmat, met nachtvorst vriest dit vast
 • Let op het gebruik met PVA, test altijd of het nog wel goed op lost
 • Neem voldoende eten en drinken mee om je warm te houden

Bekijk hier al onze producten voor het karpervissen! Ik hoop dat je wat hebt aan onze tips voor karpervissen in de herfst, veel succes en een goede vangst!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PVA gebruiken bij het karpervissen

PVA (afkorting voor PolyVinylAlcohol) is een materiaal dat compleet oplost als het in aanraking komt …

Eén reactie

 1. Waar vis je het best aan de windkant OKE
  En ook diep het diepst in een put of langs de put en met een zwaar lood dan?
  Hoeveel gram en als aas 1 grote boil of nog iets erbij dat je dichter met het aas tegen de haak zit?
  En wat is beter drijvende boil of een normale zinkende boil
  Waar ik vis is het een zachte grond slijk en stenen kan u mij een antwoord geven?
  Heb al van alles geprobeerd twee maanden je ziet dat er kringen zijn s,morgens op het water dieper verder van de kant en soms zie ik op mijn sonar ook vis niet zo veel meer maar geen resultaat meer geen enkele vis zelfs geen roofvis met verschilende kunstaas geprobeerd?Het water is wel veel gezakt abnormaal en heb dan ook al vele malen vastgekomen en kunstaas verloren dan doe ik de dreg eraf of eentje wat doe ik verkeerd?