Foreldeeg of Powerbait is ongetwijfeld het meest gebruikte aas voor het forelvissen. Dit deegje is verkrijgbaar in allerlei kleuren, geuren en smaken, met of zonder glitter en zelfs in glow in the dark. Om te kunnen vissen met foreldeeg is het belangrijk dat je het deeg op de juiste manier op de haak aanbrengt. Doe je dit niet, dan zul je weinig forel gaan vangen. Het is de bedoeling dat het deeg onder water gaat draaien en zo de aandacht van de forel trekt. Dit doe je door van het deeg een soort schoepje te maken. Je kan hiervoor een deegvormer gebruiken, maar na het lezen van dit blog en enige oefening kun je het ook met de hand doen. In dit blog leer je stap voor stap hoe je een duckfeet moet maken. De duckfeet is een van de populairste vormen.
Stap 1:
Haal een stukje powerbait uit je potje of uit de deegspuit en rol dit in je handen tot een bolletje. Het is een beetje aanvoelen hoeveel je nodig hebt, maar houd rekening met een kleine knikker.

Stap 2:
Druk je haak met de haakbocht in het deeg totdat de haakpunt niet meer zichtbaar is.
Stap 3:
Kneed het deeg in de vorm van een soort kegel/piramide met de punt richting je onderlijn. Het is belangrijk dat de nylon lijn precies in het midden van het puntje deeg zit. Anders draait je duckfeet straks niet goed.

Stap 4:
Rol het deeg, je kunt dit tussen je handen doen, of met je vingers in je handpalm. Neem hier in het begin de tijd voor en zorg dat er een lang gerekte kegel ontstaat. Als je het goed gedaan hebt zit er nu een deel van het powerbait op de onderlijn. Dit onderdeel vergt veel oefening, lukt het de eerste keer niet blijf het dan rustig proberen totdat het wel lukt.

Stap 5:
Druk het einde van je powerbait op de bovenkant van je pink of op je knokkels. Hierdoor ontstaat er een holle en bolle kant wat er voor zorgt dat het deeg gaat draaien in het water.

Stap 6:
Je deeg is nu bijna klaar, vouw het bovenste deel van het deeg omhoog. Je hebt nu, als je alle stappen goed gevolgd hebt, een prachtig aasje voor de forel.

Volg je bovenstaande stappen dan heb je een goed draaiend stukje foreldeeg en kan het vissen beginnen. Als je het deeg lang in het water hebt of je hebt een forel gemist dan zul je merken dat het niet goed meer draait. In dat geval kun je het beste een nieuwe stukje deeg pakken om zo effectief mogelijk te vissen.
Mocht je met deze tips niet het perfecte stukje powerbait kunnen vormen, probeer dan eens een foreldeeg vormer.
Vangende groet,
Sebastiaan Swalef
Best leerzaam dit artikel, bedankt Sebastiaan.
Bij ons in België gebruikt iedereen een “blinkertje”, een lepeltje dat op zo’n tien cm. voor de haak bevestigt wordt. Dit zorgt voor de twist en moet de forel zijn aandacht trekken en hem in de waar laten dat hij een visje pakt. Daardoor moet je dan veel minder aandacht besteden aan de manier waarop je het foreldeeg aan de haak bevestigt.
met aandacht gelezen en zullen er gebruik van maken
Het gebruik van blinkertjes is vrijwel nergens toegestaan in Nederland. Tja, Belgie is nog steeds geen Nederland!
Ook kunststof produkten zijn vaak een ”no go” Dit omdat ze jaaaaaaren nog aanwezig blijven na verspelen,
en dat willen we niet, toch? dus ook geen twistertjes! (uitzonderingen zijn er natuurlijk op deze regel.)
Ook geen visjes of stukjes vis zijn toegestaan, lees eerst even de regels die er gelden bij de forelvijver waar
je wilt gaan vissen!
Dit voorkomt problemen aan de waterkant!