Home / Alles / 3 Roofmeister tips voor zeebaarsvissen vanaf de kant

3 Roofmeister tips voor zeebaarsvissen vanaf de kant

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en hoofdredacteur van het nieuwe online platform voor roofvissers, Roofmeister.

Iets dat ontzettend in populariteit gegroeid is de laatste jaren is het zeebaarsvissen vanaf de kant. Geen wonder, zeebaarzen zijn  prachtige vissen, met name oersterk en de aanbeten spijkerhard! Daarnaast is het kantvissen op zeebaars niet bepaald makkelijk en zorgt dat voor een enorme uitdaging. Met 3 tips proberen we je een eerste goede stap in de goede richting te helpen.

Werpen met shads

In de zomer en najaar kun je goed zeebaars vangen aan de Nederlandse kust. Zelf vis ik veel in de Europoort en veruit de meest effectieve vistechniek is daar het werpen met shads. Werp je shad up tide, oftewel schuin (op 2 à 3 uur) tegen de stroming in. Vervolgens laat je het kunstaas aan een zo strak mogelijke lijn naar de bodem zakken. Dat moment kun  je op je top voelen en zien aan je lijn. Tik de shad nu omhoog met de hengel of draai een keer aan de molenslinger. De shad zal nu door de stroming een zweefmoment hebben vlak boven de bodem. Eenmaal weer op de bodem herhaal je dit proces, tot je lijn naar zo’n 10 à 11 uur wijst. Inderdaad, dit heeft veel weg van het werpen op snoekbaars. Beheers je dat, dan zul je het zeebaarsvissen snel onder de knie krijgen!

Het juiste materiaal

Qua hengel is een beetje lengte mooi meegenomen in de Europoort. Zelf vis ik graag met een hengel van 2,70mtr, liefst nog langer, een strakke blank en enige topactie. Qua werpgewicht kun je denken aan 10 tot 40 gram. Vissend op zeevis denken mensen meteen dat je grof geschut in moet zetten, maar juist het zeebaarsvissen kan de finesse bepalend zijn. Zo ook met de hoofdlijn, het best ga je voor een gevlochten lijn met een diameter van 10 tot 15/00. Hoe dunner de lijn, hoe minder weerstand in het water en des te makkelijker kun jij contact houden met de bodem. Een echte must is een fluorocarbon voorslag van minimaal 40/00. De bodem in de Europoort ligt bezaaid met stenen en schelpdieren.

Het juiste kunstaas

Momenteel is er een hype omtrent de zogenaamde Black Minnow Shad van het merk Fiiish. Prachtige shads die goed bij zeebaars in de smaak vallen, maar… stervensduur. Voor de beginner raden we af om meteen hiermee te gaan vissen, aangezien vastzitten en het verspelen van shads bij deze visserij hoort. Beter ga je voor gunstiger geprijsd kunstaas dat ook prima vangt. Wat dacht je van de Zander Pro Shads van Fox Rage of die good old Culprit shads. Geloof maar dat je daar op vangt! Qua loodkoppen kun je denken aan gewichten van 10 tot 30 gram, afhankelijk van de stroming en wind.

Zoals met elke visserij is ervaring op doen het belangrijkste. We hopen dat we je met deze tips geïnspireerd hebben om ook eens op deze brute vis te gaan vissen. Wil me meer lezen over het vissen op zeebaars , check dan ook eens Roofmeister.nl

 

Veel succes!

Sjoerd Beljaars

Hoofdredacteur Roofmeister

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Belly boat: 5 redenen om in een buikboot te gaan zitten

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en …