Home / Alles / 5 tips voor dikke baarzen

5 tips voor dikke baarzen

De herfst en winter zijn dé seizoenen van het roofvissen! Diverse vissers gaan op pad voor dikke snoek & snoekbaarzen, maar een vergeten visserij is vaak de baars visserij! De baarzen zijn in verhouding misschien wel de sterkste vissen van het zoete water. Deze visserij kan je de komende weken leuke visdagen opleveren met volop actie. Met deze 5 tips maak jij een goede kans op flinke baarzen.

1 – Vis op de diepere stekken

Baarzen leven en jagen in scholen en in de winter worden de hinderlagen voor hun prooien voornamelijk opgezet in dieper water. Hier bij kun je denken aan havens, buitenbochten van rivieren, dukdalven, meerpalen en duikers. Deel je tijd tijdens het vissen ook zo effectief mogelijk in. Laat de stekken met veel minder potentie eerst ook links liggen.

2-  Gebruik verschillende technieken

Hoewel de baarzen in scholen jagen, zijn ze niet allemaal te geïnteresseerd in dezelfde techniek of type kunstaas. Wissel daarom regelmatig van techniek en zorg voor diverse formaten en vormen shadjes, spinners en pluggen. Op die manier kun je een goede plek maximaal benutten.

Top baars kunstaas:

Pluggen: Salmo Hornet & DLT Fat Boy Jointed

Spinners: DLT Polder Spinner & DLT Skipper

Shadjes: SPRO Fat Papa & DLT Perfect

3- Verschil van inhaalsnelheid

We weten dat het verschil van kleur en type kunstaas het verschil kan maken tijdens je visdag. Daarnaast is de inhaalsnelheid ook van groot belang, dus varieer met je inhaalsnelheid voordat je (te snel!) wisselt van kunstaas. Het is moeilijk te bepalen of op de visdag de baars meer of minder energie aan zijn maaltje kwijt wil. Eenmaal een paar aanbeten gehad, ga dan door met deze manier totdat de vangsten weer stilvallen.

4 – Fluorocarbon

Zeker de grote baarzen kennen de klappen van de zweep. Ze zijn op hun hoede en daarom is fluorocarbon net als bij het snoekbaarzen bijna een ‘must’. Doordat fluorocarbon het licht absorbeert in plaats van reflecteert ligt de focus 100% op het aas. Dit komt de vangsten gegarandeerd ten goede. Dus ongeacht of je nu met pluggen, spinner en/of shads vist, gebruik fluorocarbon. Het gebruik van een speldwartel is wel aan te raden om snel te kunnen wisselen tussen de vistechnieken.

5 – Zoek de juiste aas tijd op jouw stekken.

De productiviteit qua vangsten kan per stek enorm verschillen. Dit hoeft niet altijd met de stek te maken te hebben. Ook baarzen hebben aastijden, net als vele andere vissoorten. Houd dus de vangsten in de gaten van meerdere visdagen. De kans is groot dat er patroon te ontdekken is.

Maak van deze gegevens gebruik en verbeter daarmee de vangsten tijdens je kostbare vis uren. Zo kun je op sommige stekken goed grote baars vangen in de ochtend, middag en misschien wel avond.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Zelf roofvisonderlijnen maken

Karpervissers doen het veel, maar roofvissers vaak niet. Zelf je onderlijnen maken. Natuurlijk kun je …