Hoe doe je de kieuwgreep?

De kieuwgreep is misschien wel een van de meest gevreesde handelingen voor de beginnende roofvisser. De tanden van een snoek zijn vlijmscherp en kunnen flink zeer doen. Daarnaast kun je de vis ook beschadigen als je de kieuwgreep verkeerd toepast. Daarom leggen we in dit blog stap voor stap uit hoe je de kieuwgreep toepast bij het snoekvissen.

Voordat je met de kieuwgreep begint is het belangrijk dat je goed kijkt waar de haak zit. Bij aanbeten op kunstaas en doodaas zit de haak niet altijd gunstig voor een kieuwgreep. Houdt hier rekening mee voordat je de kieuwgreep in zet. Gebruik bij twijfel altijd een schepnet!

1. Schuif je vingers onder de kieuwdeksel

Schuif je vingers voorzichtig een klein stukje onder het uiteinde van de kieuwdeksel. Hierbij is het belangrijk dat je je vingers niet te ver naar binnen steek, het topje is voldoende. Doe je dit wel, dan raak je de kieuwbogen waardoor je de vis kan beschadigen.

2. Schuif je vingers naar voren

Schuif de twee vingers voorzichtig verder naar voren richting de bek van de snoek. Hoe groter de snoek, hoe makkelijker dit zal gaan. Bij een snoek van een meter passen je vier vingers er waarschijnlijk helemaal in en heb je dus een goede grip. Bij kleinere snoeken moet je het met twee of drie vingers doen om niks te beschadigen. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende grip hebt zodat de vis niet meer los komt. Bij een onverwachte beweging van de snoek zorg je er voor dat hij niet kan vallen. Een eenvoudig onthaakmatje helpt je hierbij.

3. Klem vast met je duim

Nu je vingers helemaal voor in de kieuw van de snoek zitten breng je je duim onder de kin van de snoek en maak je een soort vuist om de snoek goed vast te klemmen. Aan de binnenkant van de kieuw zit nu je wijsvinger precies onder je duim. Hierdoor heb je een goede grip op de gladde vis.

4. Ondersteun de vis

Je hebt de kieuwgreep gebruikt en kan de vis nu langzaam uit het water of van de onthaakmat tillen. Ondersteun hierbij altijd de vis met je andere hand zodat hij niet alleen aan zijn kaak hangt. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet prettig is. Als je de vis stevig vast hebt kun je de vis gemakkelijk onthaken en/of op de foto zetten. Gebruik bij het onthaken een stevige onthaaktang. Een goede tang zorgt voor grip op de haak/dreg en verkleind de kans op ongelukken.

Kiewgreep_stapvoorstap
De kieuwgreep in vier simpele stappen.

De kieuwgreep kun je gebruiken om snoeken uit het water te tillen.  Probeer de vis zo snel mogelijk ook met de andere hand te ondersteunen. Nu je weet hoe je de kieuwgreep moet gebruiken kun je de eerst volgende snoek gemakkelijk landen. Ben je er toch nog niet klaar voor, vraag dan eens iemand om het langs de waterkant voor te doen. Oefening baart kunst!

Je kunt ook eerst de snoek landen met een schepnet en daarna de kieuwgreep oefenen/gebruiken om je vangst te fotograferen en terug te zetten.

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Waadpak kopen? Dit moet je weten!

Een waadpak is een ééndelig pak dat bijna het hele lichaam bedekt, je kan het …

Eén reactie

  1. Duidelijke uitleg en foto’s over de kieuwgreep.