De onderwaterkijker, hoe gebruik je hem?

Om effectief te kunnen vissen en de effectiviteit van je rig te vergroten moet je op de hoogte zijn van de bodemgesteldheid. Ik neem jullie mee in de handelingen die ik verricht om dѐ meest ideale stek te vinden. De plek waar het aas of de rig aangeboden wordt is minstens zo belangrijk als het aas of de rig zelf. Maar hoe vind je nu de juiste plekken en waar moet je naar zoeken.

De Onderwaterkijker

De onderwaterkijker werkt ongeveer hetzelfde als een duikbril, het grote voordeel is dat je je hoofd boven water kan houden. Hiermee kun je in helder water ideaal open plekken en gangen in het wier vinden. Mosselbanken zijn ook niet meer te missen tot een diepte van 4 meter. Met de onderwaterkijker kun je op helder water tot zeker 4 meter diep stekken vinden. Het gebruik van een onderwaterkijker combineer ik vaak met een steekstok van 4 meter.

Wanneer ik diepere stekken ga zoeken schakel ik over op de dieptemeter in combinatie met een peilhengel en peillood om zo de hardere plekken of mosselbanken alsnog te kunnen vinden. Wil je weten hoe je moet peilen met een markerhengel en marker? Lees dan het blog: Karperstek zoeken? Peil met een marker!

onderwaterkijker_karper_raven

Hoe ga je te werk?

In mijn aanpak maak ik onderscheid in kanalen en plassen/meren. In het laatste geval ga ik op zoek naar interessante zones. Een zone kan voor mij interessant zijn door rietkragen, lelievelden, wierbedden en/of mosselbanken. Het zoeken naar plateau's, gaten of bodem verlopen laat ik in dit blog buiten beschouwing. Wanneer ik een mooie zone heb gevonden die ik in kaart wil brengen, roei of vaar ik eerst rustig door de gehele zone heen met mijn visboot. Mocht ik tijdens dit tafereel, zonder onderwaterkijker, al mooie plekken kunnen zien. Dan vaar ik rustig terug naar die plek om ze nog eens beter te bekijken met onderwaterkijker. Daarna vaar ik zo ver mogelijk tegen de wind in, om mij vervolgens rustig met de wind over de zone te laten driften. Tijdens het afdrijven lig ik gebogen over de rand van de boot en kijk ik door de onderwaterkijker. De stekken die ik zoek zijn;

Wierbedden:

Tijdens deze drift hoop ik gangen of open plekken te vinden in het aanwezige wier. Deze gangen zijn ideaal om eventueel de trekroutes van de vissen te achterhalen. Open plekken die vol liggen met (hele of gebroken) mossels zijn ware hotspots. Deze lonen dan ook vaak om aan te voeren.

Donkere bodem:

Als het water een donkere bodem heeft dan kun je zoeken naar de lichtere plekken. Lichtere plekken zijn vaak schoon gevreten of omgewoeld door de vissen die in de buurt aanwezig zijn. In de meeste gevallen zullen lichte bodems ook hard zijn, ideaal dus om op te vissen. Het voordeel van lichte plekken is vaak ook dat je goed je voer in de gaten kan houden. Is er tijdens de sessie ook gegeten door de karper? Mocht de lichtere plek binnen bereik van de steekstok liggen, dan is het zeker aan te raden om de hardheid van de bodem te testen. Bij een zachte bodem kun je het beste een pop-up gebruiken.

Lichte bodem:

Bij lichte bodems ga ik vaak op zoek naar mosselbanken, grindplaten of gebroken puin. Zeker bij grotere zandafgravingen zie je vaak dat de kantzones verstevigd zijn met gebroken puin. Deze plekken zijn ideaal voor kreeftjes en mossels om zich tussen op te houden, dit weet de karper natuurlijk ook! Mosselbanken en grindplaten zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Mossels kunnen zich goed vastzetten aan de stenen en vormen hierdoor automatisch een ideale voedselplek voor karper.

onderwaterkijker_mossels_raven

Rietkragen en Lelievelden:

Het vissen tegen lelievelden en rietkragen behoeft verder weinig uitleg, denk ik. Deze vaar ik dan vaak alleen maar even af om te zoeken naar mogelijke obstakels. Zo kan ik goed bepalen of ik met een dichte slip moet vissen en wakker moet blijven. Mochten er geen obstakels zijn dan is nachtvissen ook verantwoord.

Op kanalen zoek ik vaak met een dieptemeter en steekstok naar de juiste stekken. De onderwaterkijker gebruik ik in deze visserij alleen om de kantzone af te zoeken naar interessante stekken. Mosselbanken, riet, wier- en lelievelden zijn zoals hierboven genoemd altijd interessant om eens van dichter bij te bekijken.

Ben je op zoek naar een geschikte stek voor het karpervissen? Gebruik dan zeker de onderwaterkijker eens!

Tot slot

Heb je nog vragen over het gebruik van een onderwaterkijker? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Groeten,

Ivo Nijboer