De passie blijft gevoed door onwetendheid

Of je nu energie krijgt van sporten of door paardrijden, wandelen of fietsen het maakt niet uit. Ik krijg energie van de passie voor vissen.

“Jij en een hengel”

Rustig zitten aan het water zitten met het opkomen van de zon, lekker in de schaduw tijdens een warme dag of met een ondergaande zon in de avond. Het is eigenlijk allemaal mooi om mee te maken tijdens het vissen. Het vissen maakt in mij een jachtgevoel los waardoor ik alle andere dingen even kan vergeten. Het is een passie die misschien wel nooit zal stoppen. Aan de waterkant kom je compleet tot rust en is het is de perfecte plek om eens lekker te ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen. Er is weleens gezegd; “Vissen is een man en een hengel!”. En of het nu een man of vrouw is, een jong of oud iemand dat maakt verder niet uit. Het is inderdaad alleen jij en een hengel.

Iedereen is op zoek naar het onbekende.
Alle vissers zijn gelijk!

Vaak wordt de hengelsport hobby globaal onderverdeeld in roofvis, witvis, vliegvis, zeevissen en karpervissen. Qua vistechnieken snap ik het verschil zeker maar eigenlijk zijn alle vissers gelijk. Iedereen is op zoek naar het onbekende. De nieuwsgierigheid naar al het ongewis wat onderwater afspeelt, is hetgeen wat in mijn ogen iedere visser bezig houdt. Het vissen met een stuk kunstaas, dobber of beetmelders dat doet er verder niet toe. Het is de combinatie van kennis en geluk wat uiteindelijk bepaald wat je vangt en dat valt maar moeilijk te voorspellen. Juist dat maakt de hobby leuk.

Het terugzetten van de vis is iets unieks.

En als het dan heel eventjes allemaal lukt om de voorn, snoek, karper of kabeljauw te vangen dan is de wereld heel klein. Geen stress van school, gezin of werk. Jij en de vis… Dat moment is onbetaalbaar! Jij en de vis wisten vlak voor dat moment nog niet dat jullie elkaar zouden ontmoeten. Het is de vangst dat de trofee is, de foto is het beeld van jullie moment en dezelfde foto ga je nooit meer maken. Het zal altijd weer een nieuw moment zijn en een nieuwe herinnering bij de volgende vangst.

Het terugzetten van de vis is iets unieks.

Het moment van terugzetten is de brug tussen de twee werelden, ik op het land en de vis in het water. Ik blijf staan en de vis zwemt terug naar alles wat wij niet weten. “Vang ik die vis ooit weer?”, “gaat die vis nog erg groeien?” of “word de vis misschien wel ouder dan ik?”. Het zijn de vragen die ik niet kan beantwoorden en eigenlijk ook niet wil weten. Het ongewis is hetgeen wat de hobby mooi maakt en dat zal nooit veranderen. De passie blijft gevoed door onwetendheid en ik zal altijd blijven proberen mensen ook enthousiast te maken voor deze prachtige manier van ontspanning.

Het is de vangst dat de trofee is, de foto is het beeld van jullie moment en dezelfde foto ga je nooit meer maken.

Het moment dat de hengel wordt gepakt is het moment dat je even niet hoeft te denken aan school, targets of deadlines. Je gedachten zullen overgaan in de elementen van de natuur. En of het nou de vogels, planten of vissen zijn? Ik weet het ook niet. De natuur heeft zoveel rust in zich; het moment dat jij een mooie plek aan het water hebt gevonden, dan is dat het moment dat je alles om je heen kan vergeten. Dat moment is jij en de hengel en even helemaal niks anders.

Vergeet echter niet na je ideale moment van rust, de plek weer netjes achter te laten zoals dat de natuur het bedacht heeft. Andere vissers en natuurliefhebbers willen misschien daar wel net zo’n mooi moment beleven als jij!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Hoe vang je grote brasems?

Wil je grote brasems vangen? Lees dan de tips in dit blog en ontdek hoe …