Dobber uitpeilen, hoe moet dat?

Het juist presenteren van het haakaas is een van de belangrijkste onderdelen van het vissen. Dit geldt voor voorn, brasem maar ook karper. Voor het vissen op voorn moet je presentatie anders zijn dan voor het vissen op bijvoorbeeld brasem. Dit komt zeer nou, maar kun je gemakkelijk doen met behulp van het juiste peillood. Er zijn twee soorten peillood; het knijppeillood voor het vissen op brasem en karper en het peillood met een kurken of foamen onderkant voor het vissen op voorn.

Peilen voor het voornvissen

Voor het vissen op voorn is het de bedoeling dat je je dobber ”staande haak” afpeilt. Dit betekend dat je haakje precies boven de bodem zweeft, je dobber staat daarbij gelijk aan de wateroppervlakte. Om dit te doen gebruik je het peillood met een kurken of foamen onderkant. Haal je haak door het oogje aan de bovenkant van het peillood en prik hem onder in het foam. Wanneer je het loodje nu laat zakken tot hij op de bodem komt zie je precies of je dobber zinkt of boven het water uit komt. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.

5_Stappen_Raven
Het uitpeilen van je dobber is eigenlijk heel eenvoudig.

Peilen voor brasem

De brasem heeft een heel ander aasgedrag dan de voorn. De bek van de brasem staat naar beneden gericht waarmee hij al het voer van de bodem zuigt. Daarom gebruik je voor het vissen op brasem een ander peilloodje dan voor het vissen op voorn. Omdat je het aas op de bodem wil hebben liggen knijp je het knijppeillood boven je haak op het onderste loodje. Ook nu laat je het loodje zakken tot hij op de bodem komt en zie je eenvoudig of je dobber te diep of te ondiep staat afgesteld. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.

Knijplood_Raven
Bij het peilen voor brasemvissen gebruik je een ander peillood.

Als je je dobber op de bovenstaande manier afpeilt ben je zeker van de juiste aaspresentatie en vang je meer vis.

Succes!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Gericht op zeelt vissen!

De zeelt is een erg geliefde en mooie sportvis in Nederland. De vangst van een …

4 reacties

 1. al is het maar om een reactie te geven..als je als blogger niets hoort is het ook weer zo wat..

  Er wordt bij de peilingen vanuit gegaan de de bodemconditie vlak is en er geen zwevende de modder/blubberlaag in boven de bodem hangt..
  Het mag duidelijk zijn± ik mag dan heel wat vis mislopen/ waar ik geen of onvoldoende bewijs voor kan vinden gezien scala variaties aan condities/ maar ik stel zeg maar, geen dobber af met peillood,
  ik vis ook steeds op verschillende afstanden en op verschillende plekken .. links en rechts..)ikzelf blijf doorgaans op dezelfde plek zitten.
  Ik voer ook nooit..

  Mijn techniek is eigenlijk een geweldige lompe actie.

  Ik werk met onderlijnen,van 20/25 cm die via een warteltje aan de hoofd lijn zitten.
  Dat voorkomt dat het loodje tegen de haak zakt -denk maar aan de blubber..hat hele zaakje daalt af./
  Boven het warteltje knijp ik het loodje .Mijn dobber ligt doorgaans half plat.

  Natuurlijk nadelen maar ook voordelen..
  Verschillen in diepte bij ongelijke bodem worden opgevangen, de blubber en drab wordt wat omzeilt en je vangt alleen vis die echt het aas aankan en er in de bek mee weg zwemt..

  Ik hou niet zo van gerommeld…en precisie vrees ik. Iedere keer weer weer meten en afstellen maken me zenuwachtig…:)

  Maar ik ben dan ook geen wedstrijdvisser . Soms voor de gein een wedstrijdje met medevissers en daar kom ik dan doorgaans aardig uit de bus

  Maar voor mij blijft vissen een onvoorspelbare kwestie als het om resultaat gaat..
  Waarom vangt de ene op en plek waar een ander er 40-50 cm bij vandaan ligt, met hetzelfde aas, wel en de ander niet…
  Niet echt goed te verklaren..

 2. Wat niet vermeld wordt is dat de dobber logischerwijs van te voren zo is uitgelood dat het drijflichaam (het bolletje) net onder water staat. Als je nu voor brasem het onderste loodje op de bodem legt komt de dobber iets hoger te staan dan bij de oorspronkelijke uitloding. Gebruikt Anja daar dan een extra loodje voor?

 3. Persoonlijk lood ik altijd de dobber zinkend uit, en wel zo dat als het onderste loodje (bij stroming soms twee loodjes)) op de bodem ligt de dobber net boven water staat. Zo weet ik altijd zeker dat ik op de bodem vis. Als je met de vaste hengel precies onder de top uitpeilt lig je natuurlijk altijd op exact dezelfde plaats en werkt de door Anja beschreven methode perfect.