Home / Alles / Feedervissen op de rivier

Feedervissen op de rivier

Feedervissen op rivieren is nu echt een van de mooiste vismanieren die ik ken. Voordat ik met het coachwerk begon was dat ook altijd het type visserij waar ik me het vaakst mee bezig hield. Zo kan ik bijvoorbeeld met recht zeggen dat ik in zowat ieder plaatsje dat langs de rivier de Maas ligt weleens een wedstrijd gevist heb. Hoe meer stroming er was hoe liever, daar kwam het eigenlijk op neer.

Het allermooiste feeder-viswater van Nederland heb ik dan ook altijd de rivier de IJssel gevonden. Zo’n mooie visserij met die kolkende stroming, en bovendien weet je werkelijk nooit wat de volgende vissoort is die je gaat haken. Voorn, brasem, kolblei, winde en tegenwoordig niet te vergeten de barbeel, het kan daar allemaal gevangen worden. En vaak ook nog eens in flinke hoeveelheden. Prachtig!

Alles is anders

Het feedervissen op stromend water is wat mij betreft een totaal ander iets dan het feederen op stilstaand water. Het enige wat je op dezelfde manier doet is het “brengen” van lokaas in een voerkorf naar de gekozen visplek en daarmee houden alle vergelijkingen op. Het materiaal is anders. Heel vaak vis je met nylon in plaats van gevlochten draad, althans wanneer je niet al te ver uit de oever vist. Veel vissers hebben het misschien nooit uitgetest maar je kunt met een lichtere voerkorf vissen wanneer je 0.30mm nylon gebruikt dan wanneer je een 0.08mm gevlochten draad gebruikt. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het verschil in rek tussen de twee materialen. Vergeet niet dat het niet de voerkorf is die uit zichzelf omrolt in de stroming  maar dat dit omrollen wordt veroorzaakt door de druk van het stromende water op de gebruikte lijn.

Minder lijndruk = lichter vissen

Feederkorven
Zelf probeer ik altijd te vissen met gewone korven

Veel vissers gebruiken op stromend water voerkorfjes met kleine ankertjes. Uiteraard is het de bedoeling om zo met lichtere korven te kunnen vissen die dan toch op de voerplaats blijven liggen en inderdaad is dat een mogelijkheid. Zelf probeer ik altijd te vissen met gewone korven waarbij ik dan de stroomdruk op de lijn probeer te verminderen door te vissen met een slappe lijn. Dit systeem is wel zo simpel en toch is het misschien wel de meest doeltreffende vismanier die ik ken. Wanneer alles klopt betekent een aanbeet ook werkelijk bijna altijd een gevangen vis. Het hele principe is erop gebaseerd om de vis zichzelf te laten haken.

Je dient altijd een speldwartel te gebruiken als verbinding van de lijn naar de gebruikte korf. Stromingen kunnen wisselen en je moet precies het juiste voerkorfgewicht gebruiken om maximaal effectief te kunnen vissen. Alleen door het gebruik van de speldwartel ben je ervan verzekerd dat je binnen enkele seconden weer probleemloos kan verder vissen met een zwaardere of lichtere korf wanneer dat nodig is.

Ik probeer op stromende wateren altijd zoveel mogelijk lijn uit het water te houden. Dat kan prima door de hengel omhoog af te steunen. Het stuk lijn wat vlakbij de hengel zit hangt dus boven het wateroppervlak en zo heeft de stroming er geen vat op. Ook wanneer je met een slappe lijn vist komt die lijn natuurlijk strak te staan wanneer door het stromende water er een bocht onder water ontstaat. Hoe meer slappe lijn je geeft, hoe groter de bocht wordt, en dus hoe meer parallel de lijn met de stroming komt te liggen voor wat betreft het stuk lijn dat het dichtst bij de voerkorf zit. Minder stroomdruk dus door een stuk lijn te hebben boven water en een stuk lijn parallel met de waterbeweging. Alleen “ergens in het midden” is er nog een stuk lijn dat wel stroomdruk krijgt.

Alles moet perfect zijn afgestemd

jan53
Zo’n simpele en prachtige visserij

Nu komt het erop aan om een voerkorfgewicht te kiezen dat precies stil blijft liggen in de stroming. Wat gebeurt er bij een aanbeet? De vis pakt het aas, de voerkorf blijft daardoor net niet meer stil liggen op de bodem want wordt nu meegetrokken door de lijn waarop nog steeds stroomdruk zit. De voerkorf verplaatst zich en de vis wordt daardoor vanzelf gehaakt. Deze vismanier moet natuurlijk wel 100% kloppen. Wanneer je een veel te zwaar gewicht voerkorf gebruikt wordt die korf ook bij een aanbeet niet meegetrokken en blijft op de bodem liggen.

Je ziet zo’n aanbeet wanneer de hengeltop, die zich door de stroming van het water heeft gespannen, plotseling slap valt. Het enige dat je nu moet doen is jezelf beheersen, rustig de hengel vastpakken, absoluut niet aanslaan, en de gehaakte vis binnen draaien. Zo’n simpele en prachtige visserij. Op een rivier als de IJssel werkt dit systeem echt perfect. Ik ving tijdens een wedstrijd daar al eens 170 kolbleien die bij elkaar bijna 40 kilo wogen. Vang maar eens 170 van dat soort vissen tijdens een 5 uurs wedstrijd. Dan kan je echt niet veel aanbeten hebben gemist want dan zal zo’n gemiddelde onhaalbaar zijn. Nou dat klopt ook, ik heb die dag vrijwel geen aanbeet gemist.

Feedertips voor stromend water

 • Zorg voor een goede stevige en verstelbare hengelsteun die je kunt bevestigen aan het visstation of visplateau.
 • Gebruik bij dit soort visserij altijd een ribbelsteun. Op die manier blijft de hengel altijd op zijn plaats op de steun.
 • Langs rivieren liggen vaak oevers met veel stenen waarin de voerkorf gemakkelijk kan vast raken. Dat gebeurt vooral bij het drillen van de soms grote vissen pal onder de oever. Je moet daarom altijd een grote werpmolen gebruiken met ook een zo groot mogelijke spoel. Bij dit soort omstandigheden moet je gewoon snel kunnen binnendraaien.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Het belang van voer zeven!

Voor de recreatieve vissers zijn er veel kant en klaar lokvoeders beschikbaar. Ze zijn zo …

6 reacties

 1. Inderdaad het is ook voor mij de mooiste en spannendste manier van vissen. De rivier is helderder geworden zodat er veel mosselen zijn bijgekomen.Ook de plantengroei kunnen je het vissen lastig maken.De enigste remedie is voorbij mosselbanken en plantengroei te gooien en proberen in de vaargeul op 30 a 35 mtr. te gooien.Bij het binnendraaien van vis is het raadzaam tegaan staan en de de hengel al draaiende hoog te houden.De slappe lijn is bekend. De lengte van de onderlijn heb ik op ongeveer 1mtr. Af en toe doe ik nog weleens een piepklein loodje op een paar cm van de haak, dit om het aas wat rustiger aan te bieden en wat grotere vis te verschalken.Belangrijk wat mij betreft is het voer en het brengen van gevarieerd aas In het vissen met de korf moet volgens mij een regelmatige tijd zitten , zeg elke 90 seconden .Als de vis gearriveerd is wordt dit vanzelf korter.Belangrijk is ook de lijn op lengte uit te lopen , dit ivm lijnbreuk en denk er aan als je een andere hengel neemt waar toevallig nijlon zit dat je rekening houdt met de rek van het snoer. Bij 30 mtr is dit gauw 2 a 3mtr.Mijn favoriete visstek is de strekdam te Wilp.Ook bekend bij van Altena en Spierings die ik bewonderd heb tijdens hun respectievelijke visdemonstraties waarbij diverse fotos geschoten werden.

 2. Geachte heren,

  Ik heb een vraag om trend het optuigen van de lijnen. Op TV (vistv) zie je Ed en Marco wel alles doen maar het optuigen van een hengel zie dus nooit. Hard roepen als er vis is gevangen maar vertellen hoe je de lijnen op tuigt dat niet.
  Ik zou graag willen weten hoe je de lijn voor het feeder vissen en match vissen dus met een dobber op de lijn op maakt?

  Ik hoop snel iets van U te horen(zien).

  Met vriendelijke groet,
  P.v.Lanen

 3. Hallo,

  Er zit nogal een verschil tussen de montages van het feedervissen en het matchvissen. Op dit moment hebben we nog geen blog voor deze montages klaar liggen maar het is wel een goed idee om die te gaan schrijven. Misschien kun je alvast eens een kijkje nemen op de volgende sites om wat meer te leren over deze montages.

  Feedermontages: http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20vistechnieken/feedervissen/Vistechnieken-feedervissen-lijnmontages.htm
  Matchmontage: http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20basistechnieken/Paginas%20lijnmontages/Lijnmontages-match%20hengel.htm

 4. Hallo wie kan mij helpen

  Ik vis ook graag op de IJssel bij Kampen. Ik heb dan als ik ver werp dat mijn korf tijdens de vlucht rond draait waardoor mijn onderlijn zich om de hoofdlijn wikkelt en het principe van een hoek afhouder niet meer werkt. Hoe komt dit en wat kan ik er aandoen om dit te voorkomen.

  m.v.g. A Tielbeke

 5. Hallo,

  Alvast bedankt voor deze tip.

  Groetjes Paul van Lanen

 6. Met deze methode, hoe zwaar zijn de gebruikte korven dan?

  Met vriendelijke groet,

  Jan