Forelvissen met levend aas

Wil je gaan forelvissen met levend aas? Je kunt o.a. powerbait, meelwormen en wasmotlarven gebruiken. Wat er verder allemaal bij komt kijken, lees je hier.

Powerbait, meelwormen of wasmotlarven?

Zoals in alle vormen van de visserij is er geen aassoort die altijd het meeste vangt. Er zijn voor de forel heel veel soorten aas. Zoals ik eerder heb geschreven is het meest gebruikte aas toch wel Powerbait van Berkley. Dit foreldeeg is met een beetje oefening prima te vormen tot een wokkeltje of een lepel vorm waardoor de forel zal denken dat er een klein visje voorbij zwemt. Maar zoals de meeste van jullie wel weten wil de forel dit aas ook nog wel eens pakken en direct weer uitspuwen. Zeker in de zomer op een heldere vijver is dit goed te zien. De vis neemt een spurt achter het aas aan, pakt het en voordat je de mogelijkheid hebt om aan te slaan zie je je deeg alweer uit de mond schieten.

Tijdens deze tijden is het handig om meerdere “wapens” in je arsenaal te hebben. Je kan bijvoorbeeld overschakelen naar levend aas in de vorm van meelwormen of wasmotlarven. Beide aassoorten zijn prima te presenteren onder een dobber en je hoeft dus niet helemaal om te bouwen naar een andere montage. Het enige waar ik persoonlijk altijd op let is mijn haak.

De haak

Voor het gebruik van levende aassoorten gebruik ik liever een langstelige haak met een dunne draad zodat het rijgen van het aas makkelijker gaat. Waar we bij een powerbait presentatie zorgen dat de haak volledig in het aas verstopt zit, vissen we met levend aas heel vaak met de haakpunt open. Zelf gebruik ik graag de rode haken van tubertini, serie 22. Deze haken hebben een grote bocht waardoor je aas goed blijft zitten. Is de vis gulzig en valt hij zonder blikken of blozen je aas aan, gebruik dan een lekkere grote haak zoals maat 4. Is de vis iets kieskeuriger schakel dan over op maat 5 of 6. Let er op dat er een lichte buiging zit in de bocht, de haak komt iets naar buiten te staan, dit helpt je om je aas te laten draaien. Wat verder belangrijk is, is dat je een haak zonder oog gebruikt! Je rijgt het aas namelijk tot over het bled, gebruik je een haak met een oog zal je aas of voor het oog blijven steken of uit elkaar barsten als je het over het oog heen trekt.

De hengel

Wat verder wel van belang is, is dat je hengel een flexibele top heeft. Waar we met powerbait rustig slepend vissen geven we met levend aas continu een tikje en draaien we de lijn strak. Het aas zal dan kort en fel draaien om vervolgens even stil te houden. Twijfelende forellen zullen hierdoor aangetrokken worden en zullen achter je aas aankomen. Deze actie in het aas krijg je het gemakkelijkst met een gevoelige hengel. Denk hierbij aan een Shimano Shaking Trout of de echte tremarella hengels van Shimano, Tubertini of Dam.

Zelf zet ik, als ik met levend aas vis heel snel de haak. Dit kan natuurlijk omdat we de haakpunt volledig vrij hebben. Wees niet bang om mis te slaan! Als je mist volgt de forel vaak je aas opnieuw en krijg je een tweede kans om de haak te zetten. Je zult zien dat je met levend aas vaker de forel voorin de bek vangt. De haak moet dus vlijmscherp zijn.

Meelworm

  • De complete montage voor het vissen met levende aassoorten
  • Bevestigen van levend aas

    Vaak gebruik je bij het levend aas vissen een tweetal wasmotten of meelwormen. Het bevestigen van levend aas kan op verschillende manieren. Ik doe het zelf als volgt:

    • Rijg de eerste wasmot in de volledige lengte tot over de bled van de haak. Begin bij een wasmot of een meelworm direct onder de kop, hier zit het zachtste gedeelte.
    • Voor het aanbrengen van een tweede wasmot of meelworm begin je op hetzelfde punt maar nu laat je de haakpunt net voorbij de pootjes naar buiten komen.
    • Haal je aas voor de kant door het water, draait het niet mooi, begin dan opnieuw net zolang je aas prachtig zal draaien.

    Wil de vis toch niet achter je levend aas aankomen maak dan nieuwe combinaties. Bijvoorbeeld een meelworm met wasmot, een meelworm met powerbait, enzovoort.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het vissen op forel met levend aas? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende forelsessie? Zorg dan dat je snel de juiste Forelspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

    Goede vangst!

    Sebastiaan Swalef