Graskarper, wat weten we van deze vis?

Ctenopharyngodon Idella, oftewel graskarper.

Misschien wel één van de vissen in de Nederlandse wateren met het grootste verschil tussen “haat en liefde”. Afgelopen jaren heb ik meermalen kennis gemaakt met deze, toch wel bijzondere, Nederlandse zoetwater vis. De graskarper word veelal uitgezet in wateren met een overmatige waterplantengroei. Dit om de explosieve groei een halt toe te roepen. Graskarper is hier bij uitstek geschikt voor omdat deze, meer dan andere vissen, zich ten goede doet aan meerdere variëteiten van waterplanten. Om de vis echter aan de schubben te komen is er toch wel de nodige ervaring nodig om echt succesvol te zijn.

Wijzer door onderwateropnames

De laatste jaren ben ik overmatig veel bezig met het maken van onderwateropnames. En dan vooral het in beeld brengen van mijn voerstekken. Hierdoor kan ik beter dan ooit tevoren kennis krijgen van hetgeen wat er nou exact onder het wateroppervlak gebeurd. Enkele woorden die bij de graskarpers horen zijn; dominant, schuchter, lomp en kluns. De souplesse die de schub- en spiegelkarpers hebben om zich door wiervelden heen te bewegen zonder ook maar één rimpeling op het wateroppervlak. Die bezit de graskarper in ieder geval niet. Zeker niet wanneer hij zich op een compacte voerstek begeeft, is hij niet in staat om subtiel te azen.

graskarper_kanaal_raven

Mede door de rechtstandige bek is het niet ideaal om verticaal te gaan azen. Waar een schub- of spiegelkarper zich feilloos in de juiste hoek zet om te azen ontbreekt dit vaak bij de grazers. Dit is zeker niet nadelig voor onze visserij aangezien we hier perfect op in kunnen spelen. Wanneer wij de eigenschappen van de vis gaan bekijken en daar onze visserij in meenemen. Dan zijn er vrij snel interessante technieken te bedenken.

Dominantie

Doordat de graskarper zeer dominant is tijdens het azen is het zeker raadzaam om meer dagen te gaan voeren. Mochten er schubs en spiegels aanwezig zijn dan zullen deze vrij snel, na 3-4 dagen van voeren, weer verder trekken. De graskarper echter blijft vaak aanwezig. Zij zullen de voerstek letterlijk gaan overnemen en enkel soortgenoten toe te laten om mee te genieten.

Schuchter

Angsthazen, dat zijn het toch wel. Zonder een aantoonbare reden kunnen ze het water laten ontploffen. Bij de graskarpervisserij is er ontzettend veel te verstoren. Ja, nog meer dan bij de normale karpervisserij! Aangezien de graskarper van rust houdt, is het raadzaam om op een rustig kanaal of wetering bezig te gaan. Hier zijn ze nou eenmaal het langste op de stek te houden. Ook bij het inleggen van het aas dient men uiterst voorzichtig te zijn. Bij het minste of geringste plonsje verandert de ‘oh zo rustige’ plek, in no-time naar een golfslagbad.

Ik laat de groep, mits het echt niet anders kan liever schrikken van nieuw voer, dan van een neerkomende montage. Met voeren zijn ze vaak binnen 15 minuten weer terug op de plek, met het inleggen van een rig zijn we zo twee tot drie uur verder. Dat komt een eventuele snelle avondsessie niet ten goede. Af en toe moet je dus het “verstoren” gebruiken om je sessie alsnog snel succesvol te maken.

graskarper_ivonijboer_raven

Lomp en klunzig

De grotere varianten, deze hebben een lengte vanaf 110cm en halen een gewicht van +20kg. Deze onderzeeërs hebben geen korte draaihoek, zijn uiterst voorzichtig en gaan heel terughoudend met groter aas om. Het vissen met strakke lijnen, op zo’n stek, is dan ook uit den boze. Een graskarper kan maar moeilijk rustig op een compact stukje van je voerplek azen. Je ziet dan ook meer dan eens dat de graskarpers korte rondjes zwemmen. Elk rondje pakken ze een aantal aasdeeltjes mee, om vervolgens weer terug te keren. Enkel in het geval van een grotere groep, en dus voedselnijd, zullen ze ervoor kiezen om als een stel idioten je voerplek zo snel mogelijk leeg te krijgen. Deze momenten zijn helaas schaars.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

In een volgend blog neem ik jullie mee naar het gericht vissen op de graskarper.

Groeten,

Ivo Nijboer