Handige tips voor het karpervissen!

In dit blog hebben wij 5 handige tips voor het karpervissen voor je op een rijtje gezet. Vergroot je succes met deze tips voor het karpervissen!

1. Gebruik een postbode elastiek bij het landen

Soms kan het lastig zijn om een karper te scheppen. Vooral wanneer het aan de kant erg ondiep is en er veel waterplanten groeien. Je schepnet is dan vaak onhandig diep en kan verstrikt raken in de oevervegetatie of blijven hangen aan obstakels onder water.

Een heel simpel trucje is het gebruik van een postbode elastiek om je net. Wikkel dit elastiek om je schepnetsteel en tuig je schepnet op zoals je dat normaal ook altijd zou doen en trek daarna 1 punt van het karpernet vast tussen het elastiek. Je net is hierdoor veel handelbaarder omdat het veel minder diep is. Als je nu een karper schept, dan schiet het net door het gewicht van de karper direct uit het elastiekje en kun je de karper veilig scheppen zonder vast vast te zitten met het net.

2. Een emmer water bij je onthaakmat

Ik heb tijdens het vissen altijd een emmer water naast mijn onthaakmat staan. Dit is niet alleen erg handig om je montage in te testen, maar ook om je handen in schoon te maken na het vangen van een karper. Voor de karper is water op de kant ook erg goed. Duurt het iets langer omdat je nog even je fototoestel wilt pakken? Dan kun je dit water gebruiken om de karper vochtig te houden.

Bovendien beschadig je met natte handen de slijmlaag van de karper veel minder snel…

Karpervissen_blog

3. Pak je spullen slim!

Ervaren karpervissers zie je het vaak doen. Het kan je per jaar net een paar karpers schelen! Maak wanneer je begint met vissen altijd eerst je schepnet in orde en zorg dat je onthaakmat klaar ligt. Vooral wanneer je alleen bent! Een goede karperset komt vaak

Ben je klaar met vissen? Doe het dan precies andersom, en ruim eerst altijd al je spulletjes op, daarna pas je hengels en als allerlaatste je schepnet en onthaakmat! Te veel karpers zijn er al verspeeld doordat het schepnet niet binnen handbereik lag!

4. Veel waterplanten? Voorkom plantresten in je lijn

Vis je op een water met een natuurlijke oever en veel waterplanten? Steun dan je hengels zo af dat je hengeltoppen vlak onder je eigen kant in het water steken. Op deze manier voorkom je dat voorbij drijvende plantenresten in je lijn blijven steken.

Een paar plantresten is niet erg, maar wanneer er eenmaal iets in je lijn terecht komt, dan zal dit in de loop van de tijd meer en meer plantenresten gaan verzamelen! En dan wordt een goede beetindicatie er vaak niet makkelijker op! Een andere optie bij veel drijfvuil is toplood!

Blog_karpervissen_algemeen

5. Je net tillen nadat de karper geland is

Karpernetten zijn vaak niet zo makkelijk te dragen, vooral als er een grote karper in het net zit! De meeste karpernetten werken tegenwoordig allemaal hetzelfde. Twee spreidarmen die onder spanning in een spreidblok worden gezet.

Hoe schep ik nu handig met dit soort netten? Zelf houd ik altijd het karpernet voor me uit en trek dan de karper erboven. Wanneer het zover is, dan til ik de armen van het net boven het water uit, dan pak ik er daar eentje van vast en neem deze uit het spreidblok. Vervolgens neem ik de andere spreidarm ook uit het blok en leg de armen naast elkaar.

Ik leg hierna de spreidarmen parallel aan mijn schepnetsteel en rol het net samen met de steel op. Nu is je net veel minder groot in omvang en is het veel handiger te vervoeren. Het valt immers vaak niet mee om een heel diep karpernet hoog boven je uit te houden met een spartelende vis terwijl je een gladde waterkant op moet klauteren!

Karper_landen_schepnet

Tot slot

Heb je nog vragen over het karpervissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Ik hoop dat je iets hebt geleerd van de bovenstaande tips voor het karpervissen. Heb je tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties hieronder. Veel succes tijdens je volgende vissessie!