Het belang van voer zeven!

Voor de recreatieve vissers zijn er veel kant en klaar lokvoeders beschikbaar. Ze zijn zo samengesteld dat er een ideale mix van ingrediënten worden samengevoegd voor specifiek brasem, voorn of zeelt. Alleen de juiste ingrediënten bij elkaar in een zakje is niet genoeg om het maximale uit het voer te halen. In dit blog proberen we je het belang voer zeven uit te leggen!

JVS_lokvoer

Samenstelling van het voer

Om het belang van je voer zeven goed uit te kunnen leggen moeten we eigenlijk eerst dieper in gaan op de samenstelling van het lokvoer. Om een specifieke vissoort te lokken word er gekeken naar de benodigde eigenschappen van het lokvoer. Voor voorn moet het lokvoer juist licht en zwevend zijn zodat het een wolk creëert, maar voor brasem mag het juist als één geheel naar de bodem vallen en daar een attractief voertapijt vormen.

Een voertapijt kun je alleen maken als het voer mooi kleeft en de voerbal op de bodem pas open breekt. Eenmaal op de bodem komen de voerdeeltjes los en kan het voer pas echt naar wens gaan werken. Deze werking word behaald door diverse bindende, klevende en geurende ingrediënten. Het voer is bij de producent gemengd uit bulk verpakkingen en bevatten vaak nog te grove delen. Daarom is het aan te raden om het voer nog voordat het bevochtigd wordt door een zeef te drukken.

Droog voer ook zeven

Het droge voer kan het beste door een grove voerzeef het liefste met 6mm mazen, hierdoor filter je te grove delen uit en voorkom je dat deze grove delen teveel vocht onttrekken aan je voer na het bevochtigen. Een tip voor de brasem en zeelt vissers; je kunt deze grove delen eventueel in een apart bakje met water ‘verzuipen’ en later alsnog toevoegen.

Als het voer droog goed gemengd en gezeefd is komt het belangrijkste; het bevochtigen! Voeg het water stapsgewijs toe. Als het eerste deel vocht is toegevoegd, moet het voer weer door de zeef. Voor deze handeling raden we een voerzeef aan met mazen van 3mm. Hierdoor worden eventueel gevormde klonten weer kapot gedrukt op de zeef. Deze klonten worden gevormd doordat de bindende delen sneller binden aan andere bindende delen. Dit kun je dus voorkomen met het zeven van het voer. Na het zeven kan er weer opnieuw vocht worden toegevoegd.

Voer_jvs

Deze herhaling van bevochtigen en zeven herhaal je totdat je een voerbal kunt maken zonder dat er voer aan je handen blijft plakken. Als het voer niet meer aan je hand blijft plakken geeft het aan dat alle delen goed aan elkaar gemengd zijn en dat de ideale samenstelling is bereikt. Kortom zeven zorgt ervoor dat je voer precies zo wordt zoals de bedenkers het voor ogen hadden.

Tip: Mocht je eventuele liquids toe willen voegen aan je voer. Meng dit dan met een deel van het water dat je gebruikt om het lokvoer vochtig te maken. Hierdoor mengt het beter met het lokvoer.

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!