Het gebruik van een cupping kit

Cupping kits bestaan eigenlijk al heel lang. Ik zag ze zelf voor het eerst ergens in de jaren ’90 in Engeland tijdens een wedstrijd. De echte “geboorte”van het voeren met allerlei vormen van cupjes kwam wat later. In Nederland nota bene, waar ze tijdens het EK in Vries voor het eerst met succes werden gebruikt. Al met al is de cuppingkit een van de grootste revoluties in de wedstrijdvisserij van de laatste decennia.

Cuppinkit_1
Het grote voordeel is dat je zo precies kunt voeren

De voordelen van een cuppingkit

Exact voeren: Vaak blinken de beste ideeën uit door hun simplisme en zo is het ook met de cuppingkit.  dat het me eigenlijk nog het meest verbaast dat dit al niet veel eerder werd ontdekt.

Exacter vissen: Ook zijn er compleet nieuwe voerstrategieën ontstaan. Je ziet heel vaak vissers eerst een aantal voerballen met de hand aanvoeren waarna nog een aantal balletjes worden bijgecupt. In die laatste balletjes zit dan al het aas. Wat ontstaat is natuurlijk een wat grotere voerplaats waarbij “de lekkerste hap” in het midden daarvan ligt. Met name sinds de invoering van de frontbar, de voorsteun (vastgemaakt aan de voorpoten van de gebruikte viskist) waarop je de hengel kan laten rusten tijdens het vissen, kun je dan natuurlijk exact daar het haak-aas aanbieden.

Geen breuk: Carbonhengels zijn bijzonder licht en kwetsbaar. Er kan gemakkelijk een hengeldeel breken. Het gewicht van een voerbal heeft natuurlijk best wat impact wanneer je de hengel op volle lengte hebt. Zoals bijna altijd was de oplossing heel simpel. Voor heel wat hengels werden speciale cupping-kits gemaakt. Dit zijn verstevigde hengeldelen waardoor het gewicht van een voerbal minder breuk opleverde. Meestal hebben de cupping-kits die bij een hengel worden verkocht dezelfde lengte als een normale top-4 topset. Prima oplossing, niks mis mee. Behalve dan de extra kosten want zo’n cupping kit is niet goedkoper dan een normale top-set van dezelfde lengte.

De originele cupping kit die bij een hengel wordt geleverd is natuurlijk de allerbeste oplossing,. Ik kan me echter goed voorstellen dat veel vissers het eigenlijk zonde vinden van de extra kosten. Voor die vissers is er de Universal Cupping Kit van JVS. Deze kit kun je op lengte maken en op vrijwel elke vaste hengel gebruiken.

PolePot
De pole pot is een klein cupje die je op het topdeel van de hengel schuift

Pole pot

Natuurlijk kwamen er later nieuwe “uitvindingen” bij, dat kon niet uitblijven. De belangrijkste is de pole-pot. Tegenwoordig zijn er overal in Europa steeds meer commerciële wateren waarop bijna altijd enorm veel vis rond zwemt. Vaak is de visserij erg karper-gericht. Het vissen op dit soort wateren vereist eigenlijk een totaal andere manier van vissen en vooral ook aanvoeren. Aanvoeren op de traditionele manier levert bijna altijd veel teveel vis op de hengelplek op en daardoor veel teveel onrust om de aanwezige vissen goed te laten azen.

Het klinkt misschien stom maar op zulke wateren vis en voer je vaak “vis voor vis”. Je voert om een vis aan te lokken, je vangt hem en voert weer bij. Bij dat soort omstandigheden komt het gebruik van de pole-pot uitstekend tot zijn recht. De pole pot is een klein cupje die je op het topdeel van de hengel schuift en vult met het gewenste aas wat je puur of met een beetje lokvoer kan voeren. Je brengt de hengel naar de gewenste visplaats en draait de hengel een slag waardoor de inhoud van de pole-pot in het water terecht komt. Vooral wanneer je nu vist met een kort opslagje tussen hengeltop en dobber kun je heel exact op of tussen het zakkende aas vissen. Ik kan soms nog steeds amper geloven hoe succesvol deze manier van vissen kan zijn. En dat zelfs bij het vangen van veel vis.

Nogmaals, er zijn heel veel omstandigheden waarbij het gebruik van cupping kits al niet meer is weg te denken in de visserij. Logisch, je kunt alles tot op bijna de centimeter nauwkeurig daar aanvoeren waar je wilt. Met name bij een moeizame visserij is zoiets toch zo belangrijk!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Welke hengelset heb jij nodig bij het vissen?

Hengelsets worden vaak aangeschaft door vissers die bijvoorbeeld op vakantie willen vissen. Of gewoon een …

2 reacties

  1. Gaat over cuppen ik vind het geweldig werken maar mijn vismaat vind het maar niks die plonst nog graag op 11 meter
    Nu heb ik een cupje gemaakt van de hals van een klein limonade flesje de dop er afgehaald gaatje er in dop er weer op en schuif hem op mijn top draai he tdopje aan klaar werkt perfect