Home / Alles / Slimme tips over Carp Care!

Slimme tips over Carp Care!

Uitgerekend de visser gaat zorgvuldig met z’n vangst om. De Engelse term ‘Fish Care’ (zorg voor de vis) omschrijft het perfect. Fish care zorgt ervoor dat de vissen zo min mogelijk last ondervinden van het gevangen worden. Zeker bij het karpervissen wordt er al veel aandacht besteedt, in dat geval noemen we het ‘Carp Care’. Maar waar kun je als karpervisser precies aan denken om de vis onbeschadigd en zonder stress weer terug te kunnen zetten? Wij leggen het uit in dit blog speciaal over Carp Care!

Breed schepnet

Het gemiddelde gewicht van de karpers is afgelopen jaren in Nederland flink gestegen. De gemiddelde karpervisser kan al snel rekenen op vangsten van karper van 10 kilo en/of zwaarder. Houdt hier rekening mee bij het gebruik van het landingsnet. Zorg voor een net met voldoende ruimte, zodat de karper er niet dubbel geklapt in komt te liggen.

Als je de karper na de dril in je net hebt, wacht dan nog even met het optillen van je net. Kijk voordat je het net optilt eerst of alle vinnen goed langs het lichaam zitten. Als bijvoorbeeld de buikvin verstrikt zit in het net en niet langs het lichaam valt is de kans op letsel bij de karper aanwezig. Dit wil je als visser natuurlijk voorkomen. Let hier dus op voordat je de karper naar de onthaakmat tilt, deze heb je vanzelfsprekend kort bij de oever gelegd. Als de karper in het net ligt is het voor zowel de karper, als ook voor het net beter om hier niet ver mee te lopen.

Onthaakmat

De onthaakmat is een veel besproken product die inmiddels bijna sociaal verplicht is om te hebben tijdens het karpervissen. Dat valt ook alleen maar toe te juichen als visser. Door het gebruik van een onthaakmat ben je niet meer afhankelijk van een goede ondergrond voor de vangst.

Naast het hebben van een onthaakmat is het belangrijk om te allen tijde de vis laag boven de onthaakmat te houden. Het staan of lopen met een karper is dan ook uit den boze! De kans dat de vis spartelt tijdens het staan/lopen is enorm en de schade kan niet te overzien zijn. Zorg ervoor dat de vis dus bij het maken van een foto altijd boven de onthaakmat blijft.

Foto, wegen en meten

Veel vissers onder ons willen het moment van de vangst voor eeuwig vastleggen. Dit is ook mooi, dat je kan laten zien wat je in een sessie hebt gevangen. Zorg daarom er dan ook voor dat de vis niet te lang op de kant blijft en goed nat blijft. Een opvouwbare emmer is ideaal om in je tas te stoppen. Hierdoor kun je altijd water klaarzetten om de vis op de onthaakmat nat te houden en neemt weinig ruimte in. Wat is er nou mooier dan dat een collega visser dezelfde vis over enkele jaren weer kan vangen?

Tijdens het wegen is het slim om gebruik te maken van een goede weightsling. Niet iedere onthaakmat is namelijk geschikt om een vis in te wegen. Een weightsling kun je eenvoudig dicht ritsen en makkelijk aan je weger hangen.

Let bij het wegen ook op de stand van de vinnen.

Een vaste plek voor je meetlint en weegklok is daarom ook wel handig. Zo weet je bij elke vangst waar je materiaal ligt en de karper daardoor snel weer terug het water in. Wist je dat veel onthaakmatten en tassen slimme vakjes hebben voor dit soort items?

Traxis Carp Cradle - RAVAV5077
Wist je dat veel onthaakmatten en tassen slimme vakjes hebben voor dit soort items?

Voorkom ziektes

Doordat er na inhaking een klein gaatje ontstaat in de lip van de karper, ontstaat er automatisch een kans op eventuele ziektes. Als er tijdens de vangst per ongeluk het schubbendek beschadigd raakt is dat altijd enorm vervelend. Hier kun je als visser wél wat aan doen. Sowieso is het vissen nabij obstakels vaak af te raden! Maar los van dat, kun je er wel een middel opsmeren wat de kans op eventuele infecties verkleint. Smeer dus na elke vangst de plek van inhaking of beschadiging aan de vis in met een antibiotica zoals Korda Propolis.

Net en onthaakmat ontsmetten

Na de sessie je onthaakmat afnemen of je net even spoelen wordt door veel van de vissers wel gedaan. Het risico is echter dat je ziektes meeneemt naar eventuele andere wateren. Zeker als je net en onthaakmat niet de tijd hebben gehad om tussen de sessies door te drogen. Een net, weightsling of onthaakmat kan nat eventuele ziektes overdragen vanuit andere wateren.

Met bijvoorbeeld een ‘net spray’ kun je dit voorkomen! De net spray zorgt naast de ontsmetting ook voor een vriendelijke geur. Dus visstank en schimmels krijgen geen kans meer. Dus niet alleen de karper heeft baat bij producten die bij dragen aan de ‘Carp Care’.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PikefishingNetherlands | Raven Blog

Een dagje snoekvissen op de Loosdrechtse plassen.

Wat een ontzettend lekkere dag gaat dit worden, bedenken wij ons op voorhand al. De …