• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hoe spoel je zelf vislijn op je molen?

Ivo Nijboer 31 mei 2021
Hoe spoel je zelf vislijn op je molen?
Hoe spoel je zelf vislijn op je molen?

Over het goed opspoelen van een vislijn op je molen wordt veel geschreven, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Je kan het vaak bij een hengelsportwinkel laten doen, de klos in een emmer water gooien of op een pen steken, maar dit zijn zeker niet de beste manieren. De hengelsportzaak spoelt je lijn lineair op de spoel terwijl de molen dit kruislings opspoelt. Gooi je de klos in een emmer water dan komt deze nat op de molens en kun je zelfs schimmel krijgen tussen je lijn. Steek je de lijn op een pen dan rolt hij niet goed van de spoel of. De beste manier voor het opspoelen van de lijn lees je in dit blog. Volg je de onderstaande stappen dan kan er weinig mis gaan.

Nylon of gevlochten lijn?

Er zit een verschil tussen het opspoelen van nylon vislijn en gevlochten vislijn. Nylon spoel je vaak direct op de molen terwijl je bij gevlochten lijn eerst een onderlaag (backing) van bijvoorbeeld nylon vislijn opspoelt. Het is hierbij belangrijk dat de onderlaag van een dunnere lijn is, hiermee voorkom je dat de gevlochten lijn zich gaat ingraven in de backing. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de complete gevlochten lijn niet gaat draaien. Op sommige molens en spoelen die speciaal gemaakt zijn voor het vissen met gevlochten lijnen zit daarom ook een rubberen laagje op de spoel. Hier kun je gevlochten lijn direct op opspoelen

Stap voor stap vislijn opspoelen

Stap 1:

Leg de lijn plat op de grond zodat de lijn tegen de klok in van de spoel af draait. Hierdoor spoelt de lijn op de juiste manier van de klos af en spoelt hij weer op dezelfde manier van de molen. Hierdoor krijg je een stuk minder snel last van kinken.

Lijn opspoelen stap 1

Stap 2:

Pak het onderste deel van je vishengel en doe de lijn van de bovenkant door het eerste oog.

Lijn opspoelen stap 2

Stap 3:

Klap de beugel open en knoop je de lijn vast met bijvoorbeeld de Grinner knot (zie onderstaande afbeelding) en knip de lijn kort af. Doordat deze knoop zichzelf steeds strakker aantrekt is het vrijwel onmogelijk dat de compleet opgespoelde lijn gaat draaien over het binnenste van de spoel. Dit wil je namelijk voorkomen.

Lijn opspoelen stap 3

Stap 4:

Spoel de lijn nu op de molen door de lijn vast te houden tussen duim en wijsvinger. Let er op dat je de lijn niet te strak en niet te los opspoelt. Een beetje knijpen met je duim en wijsvinger is voldoende, niet te hard, dan gaat het snijden. Het is het makkelijkst als je dit met z'n tweeën doet. Spoel je gevlochten lijn op? Knijp de lijn dan vast met een doek, anders brand het in je vingers.

Lijn opspoelen stap 4

Stap 5:

Zorg er voor dat je spoel vol genoeg zit, maar niet te vol. Een te lege spoel kan bange momenten geven tijdens het binnen halen van een grote vis en zorgt er ook voor dat je minder ver kan werpen. Spoel je de molen te vol, dan vliegt de lijn soms van de molen af waardoor je grote knopen kan krijgen. Een paar millimeter onder de rand van de molen is prima.

Stap 6:

Als je de lijn hebt opgespoeld kun je het beste nog even een aantal keer goed uitwerpen met bijvoorbeeld een wartelloodje. Hierdoor weet je zeker dat de lijn niet in de knoop vliegt bij het vissen.

Lees ook eens: Welk Nylon vislijn heb je nodig? En spoel ook altijd meteen het juiste lijn op je molen!

Tot Slot

Moeilijk is het opspoelen van je vislijn dus zeker niet, maar je moet wel even met de juiste dingen rekening houden. Als je bovenstaande stappen volgt spoel je de lijn op een goede manier op.

Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je nog vragen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk, hier helpen ze je graag.

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

1 reactie

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.