Je eerste vismolen kopen? Bekijk onze tips!

De vismolen is misschien wel het belangrijkste instrument van de sportvisser. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen hierbij denken aan de hengel. Maar er zijn heel wat meer vissen verspeeld door de verkeerde vismolen, dan door de werphengel! Wanneer de vis lijn neemt, komt er een grote kracht op de hengel te staan (wanneer een sterke vis probeert weg te zwemmen) komt de slip in actie, deze geeft op het moment dat de hengel doorbuigt lijn af, wanneer er geen slip op een werpmolen zal zitten zal de lijn dus breken. Dit is op elke molen af te stellen met de slipknop deze kan voorop of achterop de vismolen zitten.

Vismolen tips blog | Raven Hengelsport
De molen, het belangrijkste onderdeel van de visser

Molens zijn er in vele soorten en maten, van heel klein tot heel groot en alles daar tussenin. Wanneer je het huidige aanbod van molens bekijkt dan weten veel vissers niet meer wat ze moeten kiezen. Waar moet ik nu echt op letten? In dit blog zal ik ingaan op de eigenschappen waar je op zou moeten letten bij de aankoop van een molen.

Materiaal

Veel instapmodellen zijn gemaakt van kunststof, of simpel gezegd, van plastic. Dit materiaal is licht, goedkoop te produceren en daardoor een prima instapmodel voor de beginnende visser, of de visser die slechts af en toe een poging waagt. Gebruik je je molen vaak en intensief? Dan zal je na verloop van tijd de nadelen van kunststof ervaren. Een nieuwe vismolen van kunststof werkt alles prima, maar na verloop van tijd wordt deze beweging in de kunststofbehuizing vaak een probleem. Bij een intensieve visserij, ga je uiteindelijk veel langer plezier beleven aan een metalen body.

Vismolen tips blog | Raven Hengelsport
Goede kogellagers verlengen de levensduur van de molen aanzienlijk

Een punt waarop veel vissers hun keuze baseren is: “Hoe meer kogellagers hoe beter” Helaas is dit niet perse waar. De kwaliteit van de kogellagers en de plaatsing ervan, vertellen namelijk veel meer over de functionaliteit en de levensduur. Bij een topmolen zijn de kogellagers zo ingepakt dat er geen vuil of water bij kan komen. Kwaliteitslagers blijven ook over een langere tijd draaien, ongeacht de mate van belasting. Toplagers zijn van hoogwaardige metalen gemaakt, Hierdoor zal de weerstand die ze opleveren lang hetzelfde blijven.

Formaat vismolen

Er zijn veel verschillende soorten molens, en elke molen past bij een bepaalde visserij. Voor jou is het handig als je begrijpt hoe de molens zijn opgebouwd, de formaat series lopen namelijk vanaf 500, 1000, 2000 etc. tot wel 14000. Een molen in de serie 500/1000 is bijvoorbeeld erg klein terwijl een 10.000 of 14.000 molen weer heel groot is. De serie geeft aan hoe groot de molen is en hoeveel lijncapaciteit hij heeft. U begrijp natuurlijk dat bij elke visserij een bepaald formaat molen pas.

De vraag welke voor jou belangrijk is, is welke visserij wil ik gaan uitoefenen met de molen? Wil je gaan witvissen, karper vissen, roofvissen, zeevissen of misschien wel forelvissen? Als je bepaald hebt welke visserij je wilt gaan beoefenen, word de keuze voor het formaat van de molen makkelijker om te maken door in onderstaande tabel te kijken.

bovenstaande formaten zijn een richtlijn, je kunt hier natuurlijk van afwijken

De spoel

Naast het formaat van de molen speelt ook het formaat van de spoel een rol, hoe breder en dieper de spoel is hoe meer lijn er op de molen gaat. Wat voor jou belangrijk is bij de keuze van de vismolen is weer welke visserij je wilt gaan beoefenen wil je ver gaan werpen of wil je op grote afstanden gaan vissen of wil je juist vissen met dunnere lijnen? Hoe groter de afstand hoe meer lijn je nodig hebt en dus grotere/diepere spoel.

Vismolen tips blog | Raven Hengelsport
Een lange spoel zorgt voor verre worpen

Lange diepe spoelen zijn geschikt om grote afstanden werpen en ver te vissen denk hierbij bijvoorbeeld feeder vissen, (statisch)karper vissen of het vissen vanaf het strand. Kortere en ondiepere spoelen zijn juist weer meer geschikt voor het te vissen met dunnere lijnen (gevlochten) welke veel gebruikt worden tijdens het roofvissen of het forel vissen

De slip voor/achterop

Buiten het materiaal om waaruit de molen is opgebouwd is een van de belangrijkste onderdelen van de molen net als eerder beschreven dat deze goed functioneert, wanneer er een grote vis aan komt moet hij geleidelijk lijn af geven. Bij de meeste molens zit de slipknop voorop de molen bovenop de spoel ook zijn er zit molens waarbij de slip achter op de molen zit, het voordeel van molens met de slip voor op is dat je er gemakkelijk bij kunt zonder de lijn te raken tijdens de dril. Vaak is de slip welke bovenop de molen zit net wat subtieler en gemakkelijker in te stellen. Over het algemeen geld uit hoe betere materialen de molen is opgebouwd hoe prettiger (fijner) de slip werkt.

Baitrunner

Er zijn ook vrijloopmolens welke voorzien zijn van een baitrunner dit zijn vaak molens met een slip voorop en een hendel aan de achterzijde welke omgeschakeld kan worden hierdoor komt de molen in de zogenoemde vrijloop te staan het woord zegt het eigenlijk al de vis kan dan een vrije loop nemen. Dit word vooral gebruikt als de hengel langere tijd op de steun ligt, het doel is wanneer er een harde aanbeet volgt de vis lijn kan nemen ( Naar eigen inzicht af te stellen druk) zodat de hengel niet in het water getrokken word.

Vismolen tips blog | Raven Hengelsport
Door de hendel om te klikken word de baitrunner geactiveerd

Inhaalsnelheid

Elke molen bezit zijn eigen inhaalsnelheid en dit betekend eigenlijk het aantal lijn welke per gehele slag aan de molenslinger word opgewonden rondom de spoel. Wil je dus over grote afstanden snel lijn willen binnenhalen dan is het goed om te kijken naar een molen met een hoge inhaal snelheid. Dit is prettig bij het zeevissen, feedervissen en karpervissen. Wil je juist langzaam vissen zoals dit bijvoorbeeld bij het forel vissen toegepast word is een kleinere molen met een lagere inhaalsnelheid vaak prettiger.

1) Tip: probeer te bepalen op welke vissoort je wilt gaan vissen
2) Tip: bekijk welke techniek je wilt gaan toepassen
3) Tip: bekijk hoe frequent je de molen wilt gaan gebruiken
4) Tip: kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies over de aanschaf van een goede vismolen

Ik hoop dat je wat hebt aan onze bovenstaande tips en uitleg. Mocht je nog meer vragen hebben dan helpen wij je graag online verder of in de winkel. Benieuwd naar onze andere blogs? Bekijk hier onze nieuwst blogs met tips, technieken en meer!

 

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Karpermolen kopen? Hier moet je op letten!

Ga je voor het eerst vissen op karper of ben je gewoon toe aan een …