Je eerste vismolen kopen? Bekijk onze tips!

De vismolen is misschien wel het belangrijkste instrument van de sportvisser. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen hierbij denken aan de hengel. Maar er zijn heel wat meer vissen verspeeld door de verkeerde vismolen, dan door de werphengel! Wanneer de vis lijn neemt, komt er een grote kracht op de hengel te staan (wanneer een sterke vis probeert weg te zwemmen) komt de slip in actie, deze geeft op het moment dat de hengel doorbuigt lijn af, wanneer er geen slip op een werpmolen zal zitten zal de lijn dus breken. Dit is op elke molen af te stellen met de slipknop deze kan voorop of achterop de vismolen zitten.

Molens zijn er in vele soorten en maten, van heel klein tot heel groot en alles daar tussenin. Wanneer je het huidige aanbod van molens bekijkt dan weten veel vissers niet meer wat ze moeten kiezen. Waar moet ik nu echt op letten? In dit blog zal ik ingaan op de eigenschappen waar je op zou moeten letten bij de aankoop van een molen.

Vismolen kopen

Vismolen materiaal

Veel instapmodellen zijn gemaakt van kunststof, of simpel gezegd, van plastic. Dit materiaal is licht, goedkoop te produceren en daardoor een prima instapmodel voor de beginnende visser, of de visser die slechts af en toe een poging waagt. Gebruik je je molen vaak en intensief? Dan zal je na verloop van tijd de nadelen van kunststof ervaren. Bij een nieuwe vismolen van kunststof werkt alles prima, maar na verloop van tijd wordt deze beweging in de kunststofbehuizing vaak een probleem. Bij een intensieve visserij, ga je uiteindelijk veel langer plezier beleven aan een metalen body.

Een punt waarop veel vissers hun keuze baseren is: “Hoe meer kogellagers hoe beter” Helaas is dit niet perse waar. De kwaliteit van de kogellagers en de plaatsing ervan, vertellen namelijk veel meer over de functionaliteit en de levensduur. Bij een topmolen zijn de kogellagers zo ingepakt dat er geen vuil of water bij kan komen. Kwaliteitslagers blijven ook over een langere tijd draaien, ongeacht de mate van belasting. Top kogellagers zijn van hoogwaardige metalen gemaakt, hierdoor zal de kwaliteit van het mechanisme lang hetzelfde blijven.

duurzame spinmolen

Formaat vismolen

Er zijn veel verschillende soorten molens, en elke molen past bij een bepaalde visserij. Voor jou is het handig als je begrijpt hoe de molens zijn opgebouwd, de formaat series lopen namelijk vanaf 500, 1000, 2000 etc. tot wel 14000. Een molen in de serie 500/1000 is bijvoorbeeld erg klein terwijl een 10.000 of 14.000 molen weer heel groot is. De serie geeft aan hoe groot de molen is en hoeveel lijncapaciteit hij heeft. U begrijp natuurlijk dat bij elke visserij een bepaald formaat molen past.

De vraag welke voor jou belangrijk is, is welke visserij wil ik gaan uitoefenen met de molen? Wil je gaan witvissen, karpervissen, roofvissen, zeevissen of misschien wel forelvissen? Als je bepaalt hebt welke visserij je wilt gaan beoefenen, word de keuze voor het formaat van de molen makkelijker om te maken door in onderstaande tabel te kijken.

molen formaat

De spoel

Naast het formaat van de molen speelt ook het formaat van de spoel een rol, hoe breder en dieper de spoel is hoe meer lijn er op de molen gaat. Wat voor jou belangrijk is bij de keuze van de vismolen is weer welke visserij je wilt gaan beoefenen. Wil je ver gaan werpen of wil je op grote afstanden gaan vissen of wil je juist vissen met dunnere lijnen? Hoe groter de afstand hoe meer lijn je nodig hebt en dus grotere/diepere spoel.

Lange diepe spoelen zijn geschikt om grote afstanden werpen en ver te vissen denk hierbij bijvoorbeeld feeder vissen, (statisch)karper vissen of het vissen vanaf het strand. Kortere en ondiepere spoelen zijn juist weer meer geschikt voor het te vissen met dunnere lijnen (gevlochten) welke veel gebruikt worden tijdens het roofvissen of het forel vissen.

molens-4

De slip voor/achterop

Buiten het materiaal om waaruit de molen is opgebouwd is een van de belangrijkste onderdelen van de molen net als eerder beschreven dat deze goed functioneert, wanneer er een grote vis aan komt moet hij geleidelijk lijn af geven. Bij de meeste molens zit de slipknop voorop de molen bovenop de spoel ook zijn er zit molens waarbij de slip achter op de molen zit, het voordeel van molens met de slip achterop is dat je er gemakkelijk bij kunt zonder de lijn te raken tijdens de dril. Vaak is de slip welke bovenop de molen zit net wat subtieler en gemakkelijker in te stellen. Over het algemeen geldt uit hoe betere materialen de molen is opgebouwd hoe prettiger (fijner) de slip werkt.

molens-3

Baitrunner

Er zijn ook vrijloopmolens welke voorzien zijn van een baitrunner dit zijn vaak molens met een slip voorop en een hendel aan de achterzijde welke omgeschakeld kan worden hierdoor komt de molen in de zogenoemde vrijloop te staan het woord zegt het eigenlijk al de vis kan dan een vrije loop nemen. Dit word vooral gebruikt als de hengel langere tijd op de steun ligt, het doel is wanneer er een harde aanbeet volgt de vis lijn kan nemen ( Naar eigen inzicht af te stellen druk) zodat de hengel niet in het water getrokken word.

Inhaalsnelheid

Elke molen bezit zijn eigen inhaalsnelheid en dit betekent eigenlijk het aantal lijn welke per gehele slag aan de molenslinger word opgewikkeld rondom de spoel. Wil je dus over grote afstanden snel lijn willen binnenhalen dan is het goed om te kijken naar een molen met een hoge inhaal snelheid. Dit is prettig bij het zeevissen, feedervissen en karpervissen. Wil je juist langzaam vissen zoals dit bijvoorbeeld bij het forel vissen toegepast wordt, is een kleinere molen met een lagere inhaalsnelheid vaak prettiger.

Ik hoop dat je wat hebt aan onze uitleg, om je opweg te helpen naar de juiste aanschaf nog wat laatste tips:

  • probeer te bepalen op welke vissoort je wilt gaan vissen
  • bekijk welke techniek je wilt gaan toepassen
  • bekijk hoe frequent je de molen wilt gaan gebruiken
  • kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies over de aanschaf van een goede vismolen

Tot slot

Heb je nog vragen over molens? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Ben jij opzoek naar een nieuwe molen? Bekijk dan zeker eens onze vismolen pagina! hier hebben we alle modelen verzameld, en zit er voor iedereen wat bij.

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!