Karpervissen met tijgernoten, zo bereid je dit goed voor!

Als je het over tijgernoten hebt denkt heel Nederland aan die lekkere tijgernootjes van Duyvis. Karpervissers daarentegen niet, het karpervissen met tijgernoten is namelijk erg populair in nederland en zijn een perfect aas voor het zeer gericht vissen op onze grote vriend.

Wat zijn tijgernoten?

Tijgernoten, of ook wel knolcyperus, aardamandel of Cyperys esculentus zijn kleine knolletjes die onder de grond groeien. Onder akkerbouwers is de plant van de tijgernoot een gevreesd onkruid terwijl ze in het zuiden van Europa gewoon geteeld en gegeten worden. In Spanje kun je het sap zelfs in vrijwel elk café als drankje bestellen. De tijgernoot smaakt zoet en lijkt een beetje op de smaak van een amandel of hazelnoot.

Tijgernoten bevatten onveer 25% vet, 30% zetmeel, 6% eiwitten en vele mineralen. Een groot deel van de vetten is onverzadigd waardoor ze zelfs als ''gezonde'' vetten gezien mogen worden.

Doordat de tijgernoot na bereiding voor het vissen nog relatief hard is kun je er gericht mee op karper vissen.

De beste manier om je tijgernoten te bereiden

Over het bereiden van tijgernoten valt heel wat te lezen. Iedereen heeft zijn eigen manier van bereiden en er zullen vele juiste manieren zijn. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. Als de noten niet goed bereid zijn dan kan dit schadelijk zijn voor de karper en dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

De tijgernoten die je bij de hengelsport winkels koopt zijn gedroogd en daardoor lang houdbaar. Door ze te weken en te koken maak je ze weer sappig en klaar voor het vissen.

  • Vul een emmer tot de helft met tijgernoten en vul ruim aan met water
  • Laat ze 48 uur weken, hierdoor nemen ze veel vocht op
  • Kook de noten ongeveer 45 minuten
  • Tijdens het koken kun je extra additieven als suiker, bruin bier, chilipoeder, enzovoort toevoegen
  • Zet ze met het kookvocht in een afgesloten emmer weg
  • Laat een dag of twee staan tot er een mooie slijmlaag ontstaat
  • De noten zijn nu klaar voor gebruik
Tijgernoten_koken

  • Vergeet tijdens het koken de afzuigkap niet aan te zetten...
  • Mijn tijgernoten slijmen niet, hoe kan dit?

    Veel vissers beweren dat de slijmlaag belangrijk is voor het succesvol vissen met tijgernoten en ik moet zeggen dat mij dat ook meer vertrouwen geeft. Het is alleen nooit bewezen dat slijmende noten beter presteren. Als er geen slijm ontstaat kan dat komen door de onderstaande punten:

    • De noten zijn te oud
    • Het is te koud waardoor het gistproces niet op gang komt
    • De gebruikte pannen zijn smerig
    • Je hebt ingrediënten toegevoegd die het gistproces benadelen.
    • Je hebt nog even geduld nodig voor ze echt gaan slijmen

    Om het slijm te bevorderen kun je bijvoorbeeld een flesje bruin bier of suiker toevoegen.

    Tijgernoten_Slijm

  • Een perfect slijmerig geheel, klaar om mee te vissen!
  • Karpervissen met tijgernoten

    Nu we weten hoe je de tijgernoten klaar maakt is het tijd om er mee te vissen. Door het slijmerige geheel heeft dit aas een enorme aantrekkingskracht op de karper, dit kan goed komen doordat het slijm zich in verschillende waterlagen kan verdelen en dit voor de vis van ver te ruiken is. Een bijkomend voordeel is de hardheid van het aas, hierdoor is het een stuk minder witvisgevoelig dan andere partikel soorten zoals bijvoorbeeld mais, hennep of een partikelmix.

    Tijgernoten kun je op vele manieren gebruiken. Mix ze met andere particles, pellets of boilies, crush ze in stukjes met een crusher of vis ze direct op de hair. Als je ze aan de hair wil vissen dan is het slim om ze eerst met een boortje voor te boren. Omdat ze vrij hard zijn schiet je dan niet uit met je boilienaald, dat scheelt een hoop ellende.

    Tot slot

    Geen tijd om te koken? Of kun je niet wachten met vissen? Kies dan voor de kant en klare tijgernoten, imitatie nootjes of tijgernoten op olie. Het is natuurlijk altijd handig om één of twee kleine bakjes in huis te hebben voor een snelle vissessie!

    Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Vangze!