Kunstaas: De kunst van het liplezen

Het zakgeld is geteld en verwachtingsvolle ogen kijken me aan, hopend op het verlossende antwoord. Gesnoekt moet er worden, enthousiasme is er al, nu nog alleen de allerbeste kunstvis. “Gewoon” eentje die overal wel goed en vooral groot vangt!

Jarenlang heb ik deze vraag gekregen, en was het altijd een spel. Aan de ene kant wilde ik niet teveel doorvragen, zodat snoeken ingewikkeld zou lijken voor de enthousiaste jeugd. Aan de andere kant wilde ik ze wel een plug verkopen waar ze echt een goede kans mee maakten.

Ik begon voorzichtig met de volgende vragen:

  • Hoe diep is het water?
  • Hoe hard stroomt het?
  • Met welke hengel vis je

Ik kon praten wat ik wilde, over het gewicht van de plug, over de diepte waarop hij zijn werk moest doen, of er veel planten groeiden, enzovoort. Maar wat ik ook vertelde tegen zulke enthousiaste vissers, het mocht niet baten. Veel (beginnende) vissers letten bij het kopen van een plug op bijvoorbeeld de kleur en of hij er vet cool uit ziet. En dat is nu precies de verkeerde insteek. Daarom wil ik in dit blog proberen om kort over te dragen waar ik jaren over heb gedaan, Oftewel; De kunst van het liplezen

De zwemlip

De zwemlip, of schoep, laat je plug zwemmen. Dit harde stukje plastic aan de voorkant van de plug bepaalt hoe diep hij loopt, hoe de plug zich onder water gedraagt en of je hem snel of langzaam binnen kan vissen.

Zwemlip recht of haaks?

Een goede stelregen is: ''Hoe platter de lip op de body staat, hoe dieper de plug loopt'' Er komt namelijk meer druk op de lip waardoor deze naar beneden wil. Hoe haakser de lip op de body, hoe hoger de plug door het water loopt. Op de onderstaande foto zie je twee identieke plugjes. De body is hetzelfde maar toch zal de ene een halve meter diep lopen terwijl de andere wel drie meter diepte kan halen. Kies je de verkeerde, dan zit je al snel vast aan de bodem of vis je in de verkeerde waterlaag.

Kunstaas soort zwemlip

Het formaat zwemlip

Ook het formaat van de lip bepaald hoe diep hij loopt. Hoe kleiner de lip, hoe minder weerstand in het water en hoe minder diep de plug zal lopen.

Kunstaas zwemlip formaat

De vorm van de zwemlip

Naast de stand en het formaat van de lip bepaald de vorm voor een groot deel de actie. Doordat het water langs de lip stroomt kan een klein verschil in de lip al een groot verschil in actie betekenen. Voordat je een plug koopt is het daarom van belang dat je weet wat de lip doet en hoe hij zich onder water gedraagt. Een plug met een vlakke lip loopt recht door het water en is gemaakt voor snelheid. Kijk bijvoorbeeld naar de Rapala Magnum, gemaakt voor snelle roofvissen op zee.

de vorm van een zwemlip

Hier heb je natuurlijk niets aan in de winter in een poldersloot. Dan heb je geen snelheid nodig maar een plug die veel aandacht trekt. Hier kies je juist voor een zwemlip met een bolling of hoek. Bijvoorbeeld de Rapala Super Shad Rap of Spro Chibi Shad. Deze pluggen hebben een flankende actie. De plug slaat niet ver uit maar maakt meer een rollende beweging waarbij hij steeds zijn flank laat zien. Vooral snoek is hier gek op. Deze pluggen kun je langzaam binnen halen en blijft toch zijn actie vertonen.

vorm van zwemlip

Pluggen samengevat

Als je een nieuwe kunstaasje wil kopen dan let je vanaf nu niet alleen meer op de kleur en het uiterlijk, maar ook op de zwemlip. Denk daarbij vooral aan de stand van de lip, het formaat en de vorm. Ik zet het nog even kort op een rijtje.

Kenmerken van de Lip Bijbehorende Actie
Kleine vlakke lip, haaks op de plug Ondiep, weinig actie en snel te vissen
Kleine bolle lip, haaks op de plug Ondiep, meer actie en langzaam te vissen
Grote vlakke lip, verlengde van de plug Diepduikend, weinig actie, snel te vissen
Grote bolle lip, verlengde van de plug Diepduikend, veel actie, langzaam te vissen
Scherpe hoek in de lip Relatief ondiep, flankend, langzaam te vissen

Tot slot

Heb je nog vragen over het kunstaas? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende snoeksessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!