Home / Alles / Kunstaas: De kunst van het liplezen

Kunstaas: De kunst van het liplezen

Het zakgeld is geteld en verwachtingsvolle ogen kijken me aan, hopend op het verlossende antwoord. Gesnoekt moet er worden, enthousiasme is er al, nu nog alleen de allerbeste kunstvis. “Gewoon” eentje die overal wel goed en vooral groot vangt!

Jarenlang heb ik deze vraag gekregen, en was het altijd een spel.  Aan de ene kant wilde ik niet teveel doorvragen, zodat snoeken ingewikkeld zou lijken voor de enthousiaste jeugd. Aan de andere kant wilde ik ze wel een plug verkopen waar ze echt een goede kans mee maakten.

Ik begon voorzichtig me de volgende vragen:

 • Hoe diep is het water?
 • Hoe hard stroomt het?
 • Met welke hengel vis je
 • Enzovoort

Ik kon praten wat ik wilde, over het gewicht van de plug, over de diepte waarop hij zijn werk moest doen,  of er veel planten groeiden, enzovoort. Maar wat ik ook vertelde tegen zulke enthousiaste vissers, het mocht niet baten. Veel (beginnende) vissers letten bij het kopen van een plug op bijvoorbeeld de kleur en of hij er vet cool uit ziet. En dat is nu precies de verkeerde insteek. Daarom wil ik in dit blog proberen om kort over te dragen waar ik jaren over heb gedaan, Oftewel;  “De kunst van het liplezen”

De zwemlip

De zwemlip, of schoep, laat je plug zwemmen. Dit harde stukje plastic aan de voorkant van de plug bepaalt hoe diep hij loopt, hoe de plug zich onder water gedraagt en of je hem snel of langzaam binnen kan vissen.

Recht vs Haaks
Een goede stelregen is: ”Hoe platter de lip op de body staat, hoe dieper de plug loopt.” Er komt namelijk meer druk op de lip waardoor deze naar beneden wil. Hoe haakser de lip op de body, hoe hoger de plug door het water loopt. Op de onderstaande foto zie je twee identieke plugjes. De body is hetzelfde maar toch zal de ene een halve meter diep lopen terwijl de andere wel drie meter diepte kan halen. Kies je de verkeerde, dan zit je al snel vast aan de bodem of vis je in de verkeerde waterlaag.

Liplezen_Hoek_Raven
”Hoe platter de lip op de body staat, hoe dieper de plug loopt.”

Het formaat
Ook het formaat van de lip bepaald hoe diep hij loopt. Hoe kleiner de lip, hoe minder weerstand in het water en hoe minder diep de plug zal lopen.

Liplezen_lengte_Raven
Dezelfde plug met een ander formaat lip.

De vorm van de lip
Naast de stand en het formaat van de lip bepaald de vorm voor een groot deel de actie. Doordat het water langs de lip stroomt kan een klein verschil in de lip al een groot verschil in actie betekenen. Voordat je een plug koopt is het daarom van belang dat je weet wat de lip doet en hoe hij zich onder water gedraagt. Een plug met een vlakke lip loopt recht door het water en is gemaakt voor snelheid. Kijk bijvoorbeeld naar de Rapala Magnum, gemaakt voor snelle roofvissen op zee.

Bass Minnow Sinking
Deze plug met een kleine vlakke lip is gemaakt voor het snelle roofvissen.

Hier heb je natuurlijk niets aan in de winter in een poldersloot. Dan heb je geen snelheid nodig maar een plug die veel aandacht trekt. Hier kies je juist voor een zwemlip met een bolling of hoek. Bijvoorbeeld de Rapala Super Shad Rap of Spro Chibi Shad. Deze pluggen hebben een flankende actie. De plug slaat niet ver uit maar maakt meer een rollende beweging waarbij hij steeds zijn flank laat zien. Vooral snoek is hier gek op. Deze pluggen kun je langzaam binnen halen en blijft toch zijn actie vertonen.

Liplezen_Vorm_Raven
Deze pluggen kun je langzaam binnen halen en blijft toch zijn actie vertonen.

Samengevat

Als je een nieuwe plug wil kopen dan let je vanaf nu niet alleen meer op de kleur en het uiterlijk, maar ook op de zwemlip. Denk daarbij vooral aan de stand van de lip, het formaat en de vorm.
Ik zet het nog even kort op een rijtje.

Kenmerken van de Lip Actie
Kleine vlakke lip, haaks op de plug Ondiep, weinig actie en snel te vissen
Kleine bolle lip, haaks op de plug Ondiep, meer actie en langzaam te vissen
Grote vlakke lip, verlengde van de plug Diepduikend, weinig actie, snel te vissen
Grote bolle lip, verlengde van de plug Diepduikend, veel actie, langzaam te vissen
Scherpe hoek in de lip Relatief ondiep, flankend, langzaam te vissen

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Belly boat: 5 redenen om in een buikboot te gaan zitten

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en …

3 reacties

 1. ik denk dat dit heel basale vuistregels zijn, maar dat dat nog niet betekent dat je inderdaad snoek zult vangen.
  Bij. je kunt het soms afleiden, maar hoe diep is dat water eigenlijk en waar taxeer je de snoek.Waar “ligt” lusox..

  Lusox vind je nogal eens vaal op kruisingen van sloten..T-kruisingen zijn in polders heel bekend..ringvaart en haaks daarop dwarssloten..lekker plekkie met wat riet…

  Ik heb snoeken gevangen die met hun kop boven water het aas naar beneden trok bij een diepte van bijna 2 meter, weer anderen pakten 15 cm diep bij een diepte van meer dan 2 meter..hebben ze er zin in of niet.
  Sommigen zweren bij het weer en hagel staat als negatief bekend..ik heb mijn grootste snoeken (het waren er niet zoveel..) bij harde hagel en rotweer gevangen

  Vissen blijft een gok en wachten /proberen het onverwachte te vangen

  Terug naar pluggen.
  Tijdens vakanties heb ik in Afrika langs de kust(2-3 km.van het strand) op barracuda ( zeg maar zoutwatersnoek die in scholen zwemt)gevist (en alles wat wilde bijten)

  Waar het aan ligt, ligt het aan maar:
  -met zilver makreel pluggen en, red head en wit met oranje strepen( alle count down/metalen lip) van Rapala ving ik het meest
  Die lieten me niet in de steek (op 4- 7,50 meter diep)
  -een andere goede diepvanger bleek Mann’s stretch 30+, 25+.( 7,50-10 meter diep.)

  Andere merken en kleuren geprobeerd..NOPPO! Kleur en merk maakt dus wél uit!
  Hoe dat kan? ik zou het niet weten..ze hadden geen trek of zo..

  wel eens grappig:

  Heb je ooit wel eens een Jezus!! -vis gevangen? in het Engels heet ie “OH NOOH!! – vis.
  Je vangt ze niet vaak..Het zijn doorgaans bakbeesten van vissen..
  Ze bijten resoluut, je slaat en het hangt..ze geven een verdraaid grote weerstand, keren zich om en zwemmen met en rotvaart naar de punt van je hengeltop….
  En wat roept de visser die merkt dat ie zich het zuur moet gaan draaien..? Juist Ja…

  Naast me komt iemand met een karretje en een hele lading spullen.
  Ik vis met een 2 lbs hengeltje en dobber uit de kant

  Er komt een hele batterij hengels aan te pas bij mijn buurman en uiteindelijk is de installatie, inclusief tentje voltooit en liggen er 3 hengels uit, natuurlijk bijna aan de kant van de andere oever..
  Het wachten kan beginnen.

  Ik krijg beet, sla en hangen…de vis zwemt inderdaad met vaart naar de kant, springt uit het water en ligt naast me op de grond..Nu, die karper maar teruggezet.., misschien wat voor mijn buurman??

 2. Beste Jos,

  Bedankt voor je enthousiaste respons!
  Ik weet dat mijn uitleg “basic” is gebleven.
  De maximale ruimte voor een blog is beperkt helaas, dus heb het daarom maar bij een kleine uiteenzetting gelaten.
  Vooral bedoeld voor de beginners in pluggenland. 😉

  Over kunstaas kun je blijven praten. Wie denkt dat ie de altijdvangende plug heeft gevonden, die heeft er gewoon nog niet lang genoeg mee gevist!

  Ik heb zelf ook ervaringen die haaks op de standaard theorieën staan. Ik heb in kraakhelder water gehad dat de kleuren die dag fel en schreeuwend moesten zijn.
  Ik heb snoeken gevangen vlak voor de paai op 10 meter diep, en snoekbaarzen aan de oppervlakte..

  Als je een jaargang visbladen naast elkaar legt. Dan vind je tientallen artikelen die elkaar tegenspreken!

  Maar ik denk dat dit niet erg is. Juist die onvoorspelbaarheid, veelzijdigheid, en onregelmatigheid maken onze sport zo mooi en gevuld met uitdagingen.

  Want wie denkt dat hij over sportvissen alles weet..
  Die moet nog een hoop leren! Vrijwel elke theorie die je in de loop der jaren door ervaring aan de waterkant opdoet, is een theorie die later waarschijnlijk niet altijd geldend blijkt. En zo ja. Dan gewoon meer gaan vissen! 🙂

  Ik heb een kleine intro gegeven in de kunstaaswereld. Bedoeld voor de jonge, of beginnende roofvissers onder ons. Zodat zij niet mijn fouten hoeven maken. Zodat zij minder manieren hoeven te ontdekken waarmee je GEEN snoek vangt! 🙂

  Goed weekend & Goede vangst voor iedereen die er nog op uittrekt!

  Groeten,
  Peter Grijsen
  Raven Hengelsport

 3. Beste Jos,

  Ik ben erg benieuwd wat je bedoelt met “Jezus-vis” of OH NOOH. Zelf denk ik dat je de Ono (lekker in het Hawaiiaans) oftewel Wahoo bedoelt. Deze vis zou ik eerder met een snoek vergelijken dan een barracuda, omdat de ono niet in scholen zwemt. Ik heb ze zelf vaak gevangen (o.a. Kona in Hawaii) en die zwemmen inderdaad ook vaak naar de boot toe. Ze worden ook wel de “cheeta van de zee” genoemd, ze kunnen nl. een topsnelheid halen van boven de 100km per uur (maar net als een cheeta gedurende een korte afstand). Het is wel 1 van de lekkerste vissen die ik ooit gegeten heb en ik vis toch over de hele wereld (biggame)