Home / Alles / Karperstek zoeken? Peil met een marker!

Karperstek zoeken? Peil met een marker!

Het belangrijkste bij het vissen op karper is het vinden van de juiste stek. Vis je niet op de goede stek, dan zijn de vangsten minder! Nu kun je aan de oppervlakte natuurlijk al snel een mooie stek vinden. Zoek bijvoorbeeld naar onderbrekingen als rietkragen, brugpijlers en lelievelden, maar hoe ziet de bodem er eigenlijk uit? Vis je op modder, zand, kiezels of mossels? En hoe diep vis je eigenlijk? Je kan je voorstellen dat het niet ideaal is om je boilie op bijvoorbeeld 8,50 meter in de modder te leggen.

Wat heb je nodig?

 • Markerhengel of stugge karperhengel met markeringen op de hengel
 • Molen met grote spoel
 • Gevlochten lijn op de molen
 • Markerset (marker, markerlood)
Karper_Marker_Benodigdheden_Raven
Alles wat je nodig hebt om een goede karperstek te vinden!

Bodemstructuur ontdekken

Wanneer je de hengel hebt opgetuigd en een mooie plek op het oog hebt begin je met het onderzoeken van de bodem. Dit doe je met het markerlood. Haal voor het aftasten de markerdobber van de lijn zodat je beter voelt wat het lood doet. Op het moment dat je hebt ingeworpen wijs je de hengel naar het lood en draai je de lijn strak. Nu sleep je het lood rustig over de bodem door de hengel naar de zijkant te bewegen. Door de vorm van het lood voel je nu precies wat er op de bodem gebeurd.

 • Modder geeft een slepend gevoel met behoorlijk wat gelijkmatige druk
 • Zand geeft ook een slepend gevoel met weinig druk en lichte stuiters
 • Mossels of kiezels zorgen voor flinke bonken op de hengeltop
 • Wier of planten zorgen er voor dat je markerlood steeds los schiet, dit voel je op de top
Karper_Marker_Lood_Raven
”Door de vorm van het lood voel je nu precies wat er op de bodem gebeurd”

Wat is een interessante stek?

Karper eet vrijwel overal waar voedsel ligt. Daarom kun je op elke ondergrond karper vangen. Wat belangrijker is voor het vangen is  je jouw aas zo goed mogelijk kan presenteren. Dit kan het beste op een harde ondergrond als zand, mossels of kiezels.

Diepte meten met markerdobber

Nu je een interessante plek hebt gevonden moet je een referentiepunt aan de overkant van het water nemen zodat je weet waar je op moet richten als je werpt. Neem 1 a 2 meter lijn van de molen en zet de lijn achter de lijnclip van je molen. Zo weet je dat je altijd precies even ver gooit. Draai je lood binnen en bevestig nu de marker aan de montage. Nu werp je de complete montage richtig het referentiepunt totdat hij op de lijnclip stopt. Gooi niet extreem hard, dat kan je lijnclip of lijn beschadigen.

Karper_Vislijn_Lijnclip_Raven
Door de lijnclip te gebruiken kun je precies op dezelfde plek werpen.

Wanneer je lood het water raakt draai je de lijn meteen strak totdat de marker het lood raakt. Nu geef je stap voor stap 50 centimeter lijn en tel je het aantal keer dat je dit doet. Als je marker na 7,5 keer boven water komt dan weet je dat het water daar 3,75 meter diep is.

Kun je geen geschikte bodem vinden dat kun je op deze manier ook op zoek gaan naar diepteverschillen. Interessante stekken zijn dan:

 • Riggels zoals de rand van een vaargeul
 • Ondiepe Plato’s, zoek op een water van bijvoorbeeld 4 meter naar een plato van 2,5 meter
 • Kuilen, hier komt een hoop natuurlijk voedsel in terecht
Karper_Marker_Hengel_Raven
Nu geef je stap voor stap lijn totdat de markerdobber boven komt.

Wat je niet moet vergeten is dat je bij het karpervissen beter extra tijd kan steken in het zoeken naar de juiste stek dan het vissen op een slechte stek. Dit maakt het verschil tussen vangen en blanken! Ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen en je nu zelf aan de slag kan om de beste stekken te vinden.

Groeten,
Jerry – Raven Lelystad

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Vissessie in Frankrijk voorbereiden…

Frankrijk gaat het worden! Maar wat neem je allemaal mee en waar moet je vooraf …

Eén reactie

 1. Mooi uitgelegd echter verkies ik een langwerpig lood om de bodem af te tasten vermits voor mij de vorm van een peil lood verwarring kan geven bij het slepen