Home / Alles / Nederlandse meerval vangen? Begin bij de basis!

Nederlandse meerval vangen? Begin bij de basis!

De Meerval bevindt zich in Nederland vooral op de grote rivieren en in alle plassen en meren die hiermee in verbinding staan. Steeds meer sportvissers zijn vaak op deze wateren te vinden om te jagen op deze prachtige roofvissen. In dit blog leer je de basis van het meerval vissen, waar de meerval te vinden is, hoe je de meerval met kwakhout lokt en welke materialen je nodig hebt.

Waar vind je meerval?

Meervallen hebben een voorkeur voor zachte bodems. Het water moet voldoende schuilgelegenheid hebben in de vorm van diepe gaten, boomstronken en overhangende oevers. Deze roofdieren leven van vissen, amfibieën, kreeftachtige, kikkers, knaagdieren en watervogels. Meervallen zijn avondjagers die zich vaak overdag verschuilen in de diepte of onder overhangende oevers. In de schemering jagen ze actief op het open water.

Meerval vissen op Nederlands water
Meerval vissen op Nederlands water

Als de watertemperatuur rond de 18 graden is dan begint de meerval met paaien. Het mannetje zoekt een ondiepe plek en maakt hier een eenvoudig nest. Het vrouwtje legt daar haar eitjes welke daarna worden bevrucht door het mannetje. Na de bevruchting houdt het mannetje de wacht tot de eitjes uitkomen. Daarna zijn de jonge visjes op zichzelf aangewezen.

De meerval naar je stek lokken

Deze roofvis kan op verschillende manieren gevangen worden. Met een dode aasvis, met vismeelpellets, dauwpieren of met een imitatieprooi. Het bijzondere aan meerval is dat ze worden aangetrokken door bepaalde geluiden. Meervalvissers lokken de meerval naar het aas met kwakhout. Dit is een speciaal gevormd hout waarmee je op het water slaat om de meerval te lokken. Vervolgens probeer je de meerval te vangen met een tros dauwpieren met daarboven een inktvisimitatie, of  een speciale teaser met kraaltjes. Deze dauwpieren of teasers laat je rustig op en neer wiegen. Meervalvissen met een kwakhout gebeurt altijd vanaf een boot of belly boat.

Met welke materialen vissen we?

De Hengel:

Wanneer er op meerval gevist wordt met een kwakhout, dan houden we de vislijn vast in onze hand. Zo voel je namelijk een voorzichtige aanbeet veel beter, en kun je ook met meer gevoel een verleidelijke actie geven aan je aas. Omdat we de lijn in de hand hebben kiezen veel vissers voor een inline hengel. Doordat een inline hengel geen geleide-ogen heeft, lopen we geen risico dat de lijn zich om de ogen wikkelt.

Wanneer er met loodkoppen of lepels gevist gaat worden, en je de lijn dus niet telkens in de hand neemt, dan kan er gekozen worden voor een stevige korte hengel met geleide-ogen. Denk hierbij aan een zware karper hengel met een testcurve van 3.5 lb of zwaarder.

De Molen / lijn:

Meerval is een sterke vis, dus de molen moet tegen een stootje kunnen. Belangrijk is dat de molen een dikke as heeft, want deze krijgt veel van de krachten te verduren. Kies een molen met een lage overbrenging (gearratio). Deze molens hebben een grotere vertanding, en zijn daardoor robuuster. Vanwege de dikke lijn en de verre afstand is een grote spoel belangrijk. Vanwege de hoge kracht die op de lijn komt te staan raden wij een gevlochten lijn aan. Gebruik hierbij een stevige onderlijn en stevige wartels en speldwartels met een trekkracht van +/- 95 kg.

Gebruik een meerval hengel met een testcurve van minimaal 3.5 lb.
Gebruik een hengel met een testcurve van minimaal 3.5 lb.
Het Aas:

Met kwakhout lok je de meerval naar het aas. Wanneer je vist met kwakhout dan kun je deze roofvis met een teaser vangen. Dit is een zwaar gewichtje met kralen en een dreg, die zelfs bij de kleinste beweging al een geluid maakt. Deze dreg wordt volgehangen met grote pieren of dauwwormen. We kunnen meerval natuurlijk ook vangen met een imitatie van een prooi. Dit kunnen we werpend doen met allerlei soorten kunstaas. Omdat meerval veel op de rivieren wordt gevangen, hebben we vrij zwaar kunstaas nodig. Je kunt hierbij denken aan zware lepels of softbaits met een zware loodkop. Ook pluggen van +/- 17 cm kunnen erg aantrekkelijk zijn voor meerval.

Passief meervalvissen met halibutpellets.

Meerval kan ook op een passieve manier gevangen worden. Een veel gebruikte manier is het vissen met halibut pellets. Dit zijn geperste brokken met erg veel vismeel en visolie. Bij deze techniek worden de hengels op de steunen gelegd en wordt er met lood op de bodem gevist. Als aas kan er naast pellets ook een dode aasvis gebruikt worden. Vis je in stilstaand, of rustig stromend water, dan kan je prima statisch vissen met een vastloodmontage op de bodem. De montage die we dan gebruiken lijkt erg op de montage van een karpervisser, alleen de materialen zijn zwaarder en degelijker uitgevoerd.

Meerval kan ook vanaf de kant goed worden gevangen.
Meerval kan ook vanaf de kant goed worden gevangen.

Tip:

Wanneer je een meerval weet te haken, en hij komt voor de eerste keer boven water dan lijkt hij soms al moe, maar dit is hij vaak nog niet! Tik de meerval even zacht op zijn kop en hij zal nog wild zijn laatste energie kwijt proberen te raken. Pas wanneer hij daarna uitgeput boven komt is hij klaar om geland te worden. Voor het landen kunnen we het beste een dikke, beschermende handschoen dragen. Met de handschoenen kunnen we de meerval bij zijn stevige bovenkaak pakken, en hem daaraan optillen. Op die manier hebben we de beste grip, en kan hij nauwelijks meer ontsnappen.

Hopelijk hebben we je een eind op weg geholpen en ben je nu klaar om op onze grootste zoetwatervis te jagen. Heel veel succes! Mocht dit niet zo zijn en je wilt nog wat meer informatie, vraag ons dan gerust of kijk even rond op ons blog!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Welke hengelset heb jij nodig bij het vissen?

Hengelsets worden vaak aangeschaft door vissers die bijvoorbeeld op vakantie willen vissen. Of gewoon een …