Nachtvissen op karper

De avondklok is er af, dat betekent dat we weer mogen nachtvissen op karper! Eindelijk kunnen we weer gaan bivakkeren aan de waterkant om zo s 'nachts een mooie vangst binnen te halen. Zorg er wel voor dat je jezelf nog steeds aan de corona regels kunt houden en het goede voorbeeld geeft aan de vissers om je heen!

Nachtvissen is erg populair onder de karpervissers en dat is niet zo vreemd. Tijdens het nachtvissen voelt de karper zich vaak wat veiliger, en zal deze uit zijn holdings komen om te azen. Hierdoor zal een aanbeet toch iets sneller te forceren zijn en daarmee is een mooie vangst vaak wat vanzelfsprekender. Vaak zijn deze karpers dan ook in de wat ondiepere delen van het water te vinden waar het voedsel zich over het algemeen ophoopt, zoals: kuilen, geulen of je voerstek. Deze methode vergt echter wel de nodige voorbereiding als je succesvol wilt zijn. In Dit blog helpen wij je alvast op weg. Lees je mee?

Statisch nachtvissen

VISpas en nachtvissen: de regels

Iedereen, die in open water vist, heeft een VISpas nodig. Bij het nachtvissen is zo’n VISpas alleen niet voldoende. Je hebt ook een zogenoemde nachtVIStoestemming nodig. Deze sticker - met daarop een holografische, halve maan - plak je op de achterkant van jouw pas. Ook houders van een JeugdVISpas kunnen er een aanvragen. Er gelden voor deze groep wel aanvullende regels. Zo moeten vissers onder de 16 jaar onder begeleiding staan. De nachtVIStoestemming is persoonsgebonden en precies een kalenderjaar geldig.

Nachtvissen met drie hengels

Voor het (nacht)vissen met drie hengels heb je naast je nachtVIStoestemming ook nog een aanvullende derde hengeltoestemming nodig. Uiteraard ook in de wateren waar dit is toegestaan.

NachtVIS vispas

Waar mag je nachtvissen?

Houders van een VISpas met nachtVIStoestemming mogen op verschillende plekken in het land nachtvissen. Welke dat zijn, is terug te vinden in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de VISplanner. Wateren, die geschikt zijn voor nachtvisserij, worden met een speciaal symbool aangekaart. Om te mogen nachtvissen, moeten de vissers zich daarnaast aan verschillende regels houden. Ga bij de gemeente na welke er gelden, bijvoorbeeld over wildkamperen en periodes, waarin nachtelijk vissen niet is toegestaan.

Welk materiaal heb je nodig bij het nachtvissen?

‘s Nachts vissen is heel wat anders dan overdag een hengel uitgooien. Het is dan ook erg belangrijk dat je zo’n trip goed voorbereidt. Je hebt bij het nachtvissen namelijk extra nachtvisspullen nodig, waaronder: verlichting, een tent, kookgerei en slaapspullen. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een stretchers en slaapzakken. Daarnaast heb je natuurlijk ook jouw 'gewone' visspullen nodig, zoals:

De overnachting

In de vorige alinea hadden wij het al even kort over slaapspullen. Tijdens het nachtvissen zul je tussendoor vaak rusten - een tent is dan ook geen overbodige luxe. Neem daarnaast ook een goede slaapzak mee. Hiermee pak je niet alleen een goede nachtrust, maar blijf je ook warm. Goed kookgerei is ook een geweldige uitkomst bij het nachtvissen. Want wat is er nou lekkerder om even snel bij te tanken met koffie, thee of een soepje.

Kookgerei voor het nachvissen

Zorg voor goede verlichting

Sportvissers, die regelmatig aan nachtvissen doen, investeren vaak in een goede verlichting, zoals een hoofdlamp. Je wilt namelijk makkelijk jouw spullen snel in het donker terug kunnen vinden. Wij raden hierbij het gebruik van een zaklamp of lantaarn af. Omdat je jouw handen tijdens het nachtvissen vrij wilt hebben - bijvoorbeeld voor het drillen, be-azen en inwerpen - is een hoofdlamp veel praktischer. Deze kun je namelijk in verschillende standen zetten.

Nog een tip voor het gebruiken van verlichting. Richt jouw hoofdlamp dan bij het nachtvissen zo min mogelijk op het water. Het licht schrikt de vissen namelijk af. Je kunt er ook voor kiezen om rood licht te gebruiken. Hiermee worden de vissen minder snel onrustig en jaag je ze dus ook niet zo snel weg.

Nachtvissen ochtend

Meer over nachtvissen weten?

Verlichting. Slaapspullen. Kookgerei. Het nachtvissen - bijvoorbeeld om karpers te vangen - vraagt om een goede voorbereiding. Niet alleen qua materiaal, maar ook qua organisatie. De kans dat jij nog vragen hebt, is dan ook groot. Geen zorgen, onze visspecialisten helpen je graag verder. Bel gerust naar 0321 310 012 of maak gebruik van onze klantenservice. Je bent ook van harte welkom in één van onze fysieke winkels in Steenwijk en Lelystad. Wanneer ga jij voor het eerst nachtvissen?

Tot slot

Heb je nog vragen over het nachtvissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!