Onderlijnen knopen voor groot water

Naast de belangrijke factoren, zoals locatie en aas speelt de onderlijn ook een grote rol bij het succes van een karpersessie. Het is belangrijk dat je de karper goed haakt, zijn bek niet beschadigd en hem zeker niet verspilt. In dit blog is het tijd om verder te gaan kijken naar de onderlijnen welke ik inzet tijdens het vissen op groot water en mijn manier van de onderlijnen knopen. Deze onderlijnen gebruik ik voor de technieken die ik in mijn vorige blog heb beschreven.

Heb je mijn vorige blog over voorvoeren op groot water nog niet gelezen? Lees het hier, zodat je goed weet waarom ik deze techniek van onderlijnen knopen toepas.

Karpervissen op groot water

Zoals ik in mijn vorige blog beschreef vis ik voornamelijk op grote stekken. Hierbij voer ik een aantal dagen voordat ik ga vissen boilies op de visstek in een breed opgezette voerplek. Op dit water zijn de vissen nog niet vaak in aanraking gekomen met karpervissers en is er van dressuur geen sprake. Bij deze manier van vissen is het het slimst om je onderlijnen hier op aan te passen. Aan de hand van de volgende foto’s wil ik jullie meenemen in de materiaal keuze voor het onderlijnen knopen.

Karper_vangst

Onderlijnen knopen

Op de onderstaande foto zie je de materialen welke ik gebruik voor het knopen van de onderlijn welke ik inzet. Ik wil beginnen bij het onderlijnmateriaal, ik loop mijn lijnen vaak uit door middel van een waadpak dus ik hoef mij geen zorgen te maken of de onderlijn in de knoop komt te liggen. Belangrijk aan het onderlijnmateriaal vind ik dat hij super soepel is, goed zinkt en wat dikker als normaal is, dit om beschadigingen door mosseltjes etc. te voorkomen. Dit kan er voor kunnen zorgen dat de onderlijn kapot schuurt, door een wat dikkere diameter verklein je de kans om hierdoor een karper te verspelen.

karperspullen in de auto

Haakmaat 4 in combinatie met groot aas

Omdat we veelal met groter aas vissen gebruik ik graag op de onderlijn een wat grotere haak, het liefst een haakmaat 4. Door een wat grotere haak te gebruiken in combinatie met groot aas merken we dat de karpers goed gehaakt zitten. Door deze goede haken voorkom je dat je de karper mishaakt.

Het haakmodel welke ik graag gebruik is het zogenoemde ‘’superstrong’’ model deze haak heeft een recht oog en een rechte punt. Door deze haak met een kant en klare line aligner te combineren ontstaat er een presentatie welke veelal goed inhaakt.

Line aligners

Je kunt natuurlijk ook een stukje krimpkous hiervoor gebruiken maar tegenwoordig zijn de kant en klare line aligners zo subtiel en vind ik het gebruikersgemak van een kant en klare line aligner zodanig makkelijk bij het knopen van een onderlijn dat ik deze vaak kies boven een stukje krimpkous.

Klein stukje siliconen slang

Zoals jullie waarschijnlijk al gezien hebben bij de onderlijnen is dat ik een klein stukje siliconen slang in de haakbocht plaats, hierdoor loopt de hair netjes langs de haaksteel. Wanneer de karper het aas naar binnen zuigt komt de haak mooi recht naar binnen, vervolgens bij het strak zwemmen van de onderlijn zorgt het gewicht ervoor dat het aas dichter bij de haakpunt staat. Dit zorgt ervoor dat de haak in combinatie met de line aligner netjes in de onderlip prikt.

Anti tangle sleeves

Aan het einde van de onderlijn maak ik een 8 knoop en gebruik ik een quick change wartel om snel en makkelijk te kunnen wisselen van onderlijnen. Om de onderlijn te borgen gebruik ik een anti tangel sleeve. Dit is niet van toepassing tijdens deze manier van vissen, maar de naam zegt het al een anti tangel sleeve helpt normaal gesproken tegen het in de war gooien van de onderlijn.

Een soepele onderlijn

Het eindresultaat is een soepele onderlijn welke in veel situaties volstaat. De afzonderlijke materialen zijn natuurlijk allemaal naar eigen wens in te vullen. Het loodje welke jullie op de onderstaande foto zien is een simpel knijploodje welke mee helpt wanneer de onderlijn is opgezogen om de haak richting de onderlip van de karper te sturen.

Een soepel onderlijntje is het resultaat

Dit is het eindresultaat. Met enkele aanpassingen werkt deze onderlijn ook erg goed op andere wateren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wat kleinere haakmaat (6/8) en wat dunner onderlijn materiaal (15-20lb). De onderstaande karper viel voor deze combinatie bijvoorbeeld.

Een karper is niet uit te sluiten ;)

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Wil je meer tips, technieken en visverhalen lezen? Bekijk de nieuwste blogs over karpervissen