Home / Alles / Onderlijnen knopen voor groot water

Onderlijnen knopen voor groot water

Naast de belangrijke factoren, zoals locatie en aas speelt de onderlijn ook een grote rol bij het succes van een karpersessie. Het is belangrijk dat je de karper goed haakt, zijn bek niet beschadigd en hem zeker niet verspilt. In dit blog is het tijd om verder te gaan kijken naar de onderlijnen welke ik inzet tijdens het vissen op groot water en mijn manier van de onderlijnen knopen. Deze onderlijnen gebruik ik voor de technieken die ik in mijn vorige blog heb beschreven.

Heb je mijn vorige blog over voorvoeren op groot water nog niet gelezen? Lees het hier, zodat je goed weet waarom ik deze techniek van onderlijnen knopen toepas.

Karpervissen op groot water

Zoals ik in mijn vorige blog beschreef vis ik voornamelijk op grote stekken. Hierbij voer ik een aantal dagen voordat ik ga vissen boilies op de visstek in een breed opgezette voerplek. Op dit water zijn de vissen nog niet vaak in aanraking gekomen met karpervissers en is er van dressuur geen sprake. Bij deze manier van vissen is het het slimst om je onderlijnen hier op aan te passen. Aan de hand van de volgende foto’s wil ik jullie meenemen in de materiaal keuze voor het onderlijnen knopen.

Sorry, Deze afbeelding van onderlijnen knopen kan niet worden weergegeven.
Een goede onderlijn haakt de karper goed, beschadigd de bek niet en blijft haken tot op de kant!

Onderlijnen knopen

Op de onderstaande foto zie je de materialen welke ik gebruik voor het knopen van de onderlijn welke ik inzet. Ik wil beginnen bij het onderlijnmateriaal, ik loop mijn lijnen vaak uit door middel van een waadpak dus ik hoef mij geen zorgen te maken of de onderlijn in de knoop komt te liggen. Belangrijk aan het onderlijnmateriaal vind ik dat hij super soepel is, goed zinkt en wat dikker als normaal is, dit om beschadigingen door mosseltjes etc. te voorkomen. Dit kan er voor kunnen zorgen dat de onderlijn kapot schuurt, door een wat dikkere diameter verklein je de kans om hierdoor een karper te verspelen.

Sorry, de materialen die ik gebruik voor het onderlijnen knopen kunnen niet worden weergegeven.
Deze materialen gebruik ik voor het onderlijnen knopen.

‘Haakmaat 4 in combinatie met groot aas’

Omdat we veelal met groter aas vissen gebruik ik graag op de onderlijn een wat grotere haak, het liefst een haakmaat 4. Door een wat grotere haak te gebruiken in combinatie met groot aas merken we dat de karpers goed gehaakt zitten. Door deze goede haken voorkom je dat je de karper mishaakt.

Het haakmodel welke ik graag gebruik is het zogenoemde ‘’superstrong’’ model deze haak heeft een recht oog en een rechte punt. Door deze haak met een kant en klare line aligner te combineren ontstaat er een presentatie welke veelal goed inhaakt.

Sorry, Deze afbeelding van onderlijnen knopen kan niet worden weergegeven.
Door de haak met een kant en klare line aligner te combineren ontstaat er een combinatie die goed inhaakt.

Je kunt natuurlijk ook een stukje krimpkous hiervoor gebruiken maar tegenwoordig zijn de kant en klare line aligners zo subtiel en vind ik het gebruikersgemak van een kant en klare line aligner zodanig makkelijk bij het knopen van een onderlijn dat ik deze vaak kies boven een stukje krimpkous.

Klein stukje siliconen slang

Zoals jullie waarschijnlijk al gezien hebben bij de onderlijnen is dat ik een klein stukje siliconen slang in de haakbocht plaats, hierdoor loopt de hair netjes langs de haaksteel. Wanneer de karper het aas naar binnen zuigt komt de haak mooi recht naar binnen, vervolgens bij het strak zwemmen van de onderlijn zorgt het gewicht ervoor dat het aas dichter bij de haakpunt staat. Dit zorgt ervoor dat de haak in combinatie met de line aligner netjes in de onderlip prikt.

Sorry, Deze afbeelding van onderlijnen knopen kan niet worden weergegeven.
Een klein stukje siliconen slang in de haakbocht, zodat de haak recht naar binnen geslikt wordt.

Aan het einde van de onderlijn maak ik een 8 knoop en gebruik ik een quick change wartel om snel en makkelijk te kunnen wisselen van onderlijnen. Om de onderlijn te borgen gebruik ik een anti tangel sleeve. Dit is niet van toepassing tijdens deze manier van vissen, maar de naam zegt het al een anti tangel sleeve helpt normaal gesproken tegen het in de war gooien van de onderlijn.

‘Een soepele onderlijn’

Het eindresultaat is een soepele onderlijn welke in veel situaties volstaat. De afzonderlijke materialen zijn natuurlijk allemaal naar eigen wens in te vullen. Het loodje welke jullie op de onderstaande foto zien is een simpel knijploodje welke mee helpt wanneer de onderlijn is opgezogen om de haak richting de onderlip van de karper te sturen.

Sorry, Deze afbeelding van onderlijnen knopen kan niet worden weergegeven.
Een simpel knijploodje die helpt om de haak richting de onderlip van de karper te sturen.

Dit is het eindresultaat. Met enkele aanpassingen werkt deze onderlijn ook erg goed op andere wateren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wat kleinere haakmaat (6/8) en wat dunner onderlijn materiaal (15-20lb). De onderstaande karper viel voor deze combinatie bijvoorbeeld.

Sorry, Raven kan deze afbeelding van het lijnen knopen niet weergeven.
Deze mooie karper viel voor de gemakkelijk aan te passen onderlijn.

Ik hoop dat je de informatie uit mijn blog direct kan toepassen. Als je vragen hebt beantwoord ik deze graag in de reacties. Over twee weken staat er weer een nieuw blog klaar!

Wil je meer tips, technieken en visverhalen lezen? Bekijk de nieuwste blogs over karpervissen.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PVA gebruiken bij het karpervissen

PVA (afkorting voor PolyVinylAlcohol) is een materiaal dat compleet oplost als het in aanraking komt …