PVA gebruiken bij het karpervissen

PVA (afkorting voor PolyVinylAlcohol) is een materiaal dat compleet oplost als het in aanraking komt met water. Het is compleet geur- en smaakvrij. Hierdoor is het een ideaal materiaal om te gebruiken voor het vissen. In dit blog lees je alles over PVA gebruiken tijdens het karpervissen.

 

PVA String en Tape

De PVA String of Tape kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Over het algemeen wordt dit materiaal gebruikt om een string van boilies te maken die je aan je haak knoopt. Rijg een aantal boilies met behulp van een stringernaald op de string en je kan zeer compact rond je haakaas voeren. Als je de boilies te dicht tegen elkaar drukt blijft de string onder water intact. Zorg er dus voor dat er wel iets ruimte tussen iedere boilie zit, hierdoor kan het water bij het PVA komen en dus oplossen. Het tape is vaak niet sterk genoeg om er heel veel kracht op te zetten, daardoor is het tape minder geschikt om te gebruiken ter vervanging van PVA string.

PVA Tape gebruik je veelal voor het inbinden van de haakpunt of het dichtknopen van een PVA zakje. Het tape is ideaal om ervoor te zorgen dat je haakpunt tijdens de worp geen vuil oppakt of om je hair tegen je haak te drukken. Hierdoor zal de hair niet rond de haaksteel draaien en weet je zeker dat je haakaas goed ligt. We adviseren hier juist PVA tape voor omdat een geknoopte string soms restjes op de haak achter kan laten. Speciaal voor het dichtknopen van de zakjes heeft Fox PVA strips. Dit zijn een soort van tyraps voor PVA zakjes, ideaal!

PVA Mesh

Waarschijnlijk de meest gebruikte PVA soort zijn de funnelwebs, ook wel ‘mesh’ genoemd. Dit is een geweven kous die over een koker zit. Mesh wordt vaak gebruikt om een voerstick te maken of te vullen met particles op oliebasis, boiliecrush, pellets en/of hele boilies. De smalle mesh is het meest geschikt voor het maken van een stick.

 • Knoop het uiteinde van de mesh dicht
 • Schep wat lokvoer of stickmix in de koker
 • Druk het stevig aan met een compress stick en duw het langzaam door de koker.
 • Leg strak boven de stick een simpele knoop
 • Knoop nog een knoopje en knip er tussen af. Zo verspil je geen PVA
 • Rijg je onderlijn met een stringernaald door de stick

 

PVA_Stick
”Rijg je onderlijn met een stringernaald door de stick”

PVA Zakjes

PVA zakjes kun je vullen met verschillende soorten voer als boilies, boiliecrush, grondvoer, particles, enzovoort. Zorg er wel voor dat het een vrij droge mix is of oliehoudend, omdat je zakje anders al tijdens het maken kapot gaat. Het zakje gebruik je om zeer compact te voeren rond je haakaas. Door je haakaas in het zakje te stoppen zorg je er voor dat je het perfect gecamoufleerd is en midden in een aantrekkelijke voerplek voor onze vriend karper ligt. Doe dit wel met een onderlijn die geschikt is om in een zakje te stoppen, een soepele onderlijn of chod bijvoorbeeld!

Het zakje kun je vullen en aan je haak hangen, maar het camoufleren doe je juist door je montage in het zakje te stoppen. Doe dit wel met een onderlijn die geschikt is om in een zakje te stoppen, een soepele onderlijn of chod bijvoorbeeld!

PVA_Zakjes
”Het zakje gebruik je om zeer compact te voeren rond je haakaas.”

Voordelen van de PVA zak:

 • Je maakt compacte aantrekkelijke voerstekjes rond je haakaas
 • De montage gooi je nooit meer in de war
 • Zinkt langzamer naar de bodem waardoor je beter op een zachte bodem kan vissen

PVA zakje knopen:

 • Bevestig een PVA foampje op je haak en stop het haakaas in de onderste hoek van het zakje
 • Houd het lood tussen duim en middelvinger boven het zakje en houd met je wijsvinger het zakje open
 • Vul het zakje met je voert mix
 • Druk het geheel aan om lucht uit het zakje te halen
 • Plak het zakje dicht met PVA Tape of PVA strip en plak de onderste puntjes tegen het zakje aan voor een gestroomlijnder geheel.
 • Prik eventueel wat gaatjes in het zakje zodat hij nog sneller oplost

PVA Foam

Wil je er zeker van zijn dat je haakpunt netjes en schoon op de bodem ligt? Gebruik dan PVA Foam

Het foampje zorgt er voor dat je haakpunt bij het afdalen naar de bodem geen vuil mee kan pakken en dus vrij op de bodem komt te liggen. Daarnaast zakt de onderlijn door het drijvende foampje langzamer naar beneden waardoor de onderlijn netter op de bodem ligt. Ideaal wanneer je in het late najaar op een stek met veel bladeren vist! Je kunt het foampje direct op de haak prikken of aan een kant een klein beetje nat maken en dubbel vouwen om de haak.

Als je gebruik maakt van een zakje waar je je haak in doet dan is een foampje op je haak ook zeker aan te raden. Knip hem door de helft om er voor te zorgen dat je zakje niet al halfvol is van de wokkel.

Ben je op zoek naar PVA? Bekijk dan alle PVA artikelen op Raven.nl

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Vroege voorjaartips voor karpervissers!

Met het toenemende aantal zonuren worden de kansen groter voor de karpervissers! Ga jij op …

2 reacties

 1. Eindelijk eens geen Engels jargon. Duidelijke taal (helaas wel veel taal-spelfouten!). Heldere afbeeldingen. Geen vraag-en antwoordspelletjes van een kenner met een imbeciel. Het zou mooi zijn als ook complete montages – dus met lood – zouden verschijnen. Toch is deze blog echt een verademing. Ga door!

 2. Bedankt voor het leuke compliment Aad! Dat geeft ons weer nieuwe energie om te schrijven.