Home / Aas & Voer / 5 tips om je rig te beschermen tegen dwergmeerval en kreeftjes

5 tips om je rig te beschermen tegen dwergmeerval en kreeftjes

Als je in de zomer je hengels uitwerpt in één van de prachtige Franse wateren op zoek naar karper, dan ben je hem vast wel eens tegengekomen, de dwergmeerval. Dit kleine en vervelende achterneefje van de Europese meerval zorgt al jaren voor veel problemen en ongemak in de Franse wateren. Wegens het gebrek aan natuurlijke vijanden kan deze kleine vis complete visbestanden ruïneren. Door de aantallen van de dwergmeerval zijn je voerplekken vaak niet veilig, in dit blog geven we een aantal tips. Hopelijk kun je de volgende keer voorkomen dat ongewenste vangsten je sessie verstoren.

Tip 1: Verpak je boilie en zet hem goed vast

Niets is vervelender dan je montage binnen te halen en erachter komen dat je al lange tijd zonder aas vist. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is het zo dat dwergmeervallen of ander ongedierte aan je boilie hebben gezeten. Om dit tegen te gaan kan je gebruik maken van een plastic gaas/mesh of wrap om je aas. Deze extra laag is vaak gemaakt van plastic en biedt bescherming tegen ongenode gasten. Als je een waterbestendige “mesh” gebruikt om je boilie kan je deze één of twee keer inpakken om de bescherming te krijgen die jij nodig vindt. Hierdoor kan krijgt de dwergmeerval het aas moeilijker van de onderlijn af.

Deze extra laag is vaak gemaakt van rubber of plastic en biedt bescherming tegen ongenode gasten.

Tip 2: Vermijd vis/vleesmeel

Als er iets is waar dwergmeervallen dol op zijn, dan is dat wel voer en aas op basis van vis- of vleesmeel. Het is raadzaam om te kiezen voor een zoete boilie, zoete pellet in een wat grotere diameter of ander aas te gebruiken bijvoorbeeld: tijgernoten, partikels of mais.

Tip 3: Visueel imitatie aas

De dwergmeerval aast vooral met zijn baarddraden, geurend aas wordt dus snel opgemerkt door deze vis. Gebruik opvallend imitatie aas of pop ups en het aas heeft nog steeds een attractieve waarde voor de karper, maar minder voor de dwergmeerval. Een combi-rig bestaande uit een geurige boilie/tijgernoot en imitatie aas zou in ieder geval het gevaar, dat je zonder aas aan je rig vist moeten verkleinen.

Tip 4: Hardere boilies die goed vast zitten

Door je boilies uit te harden verklein je de kans dat de boilie van je hair afkomt. En harder aas betekent dat dwergmeervallen, kreeftjes en ander ongedierte meer moeite moeten doen om jouw aas te nuttigen. Dit doe je door je boilies in een droogzak te bewaren of ze voor een tijdje in de zon te laten liggen.

Tip 5: Vis iets van je voerplek af

Deze tip helpt vooral tegen problemen met kreeftjes en krabben en kost ook maar weinig moeite. Deze waterdieren verzamelen zich maar wat graag in het midden van jouw voerplek om deze rustig op te peuzelen. Door jouw aas niet in het midden van de voerstek te vissen, voorkom je dat dwergmerval zich gemakkelijk aan jouw aas vergrijpt. Tevens is dit vaak een hele goede manier om juist de grotere vissen te vangen.

Leg je rig iets van je voerplek af.
Leg je rig iets van je voerplek af.

Het komt er eigenlijk op neer dat je je rigs nooit volledig kan beschermen tegen ongedierte. Deze tips verkleinen wel de kans op dwergmeerval en vergeet niet te praten met andere vissers aan het water! Andere vissers (die al vaker een sessie hebben gevist op dat water) hebben vaak ook slimme tips specifiek voor het water dat jij wil bevissen.

Meer weten over vissen op Frans water? Lees dan het blog: ‘vissessie in Frankrijk voorbereiden‘.

Kijk hier voor onze speciale reishengel pagina!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PikefishingNetherlands | Raven Blog

Een dagje snoekvissen op de Loosdrechtse plassen.

Wat een ontzettend lekkere dag gaat dit worden, bedenken wij ons op voorhand al. De …