Roofvissen op het Veluwemeer

Het Veluwemeer is zonder twijfel een verschrikkelijk groot water en goed te vergelijken met het aangrenzend, noordelijker gelegen Drontermeer; weids en op grote stukken erg ondiep. Bovenal is het er groen en dit met een dubbele lading. Met andere woorden: Je zal er niet alleen veel waterplanten aantreffen, maar ook massa’s snoek.

Groot, ondiep en groen

Het Veluwemeer is ontstaan in 1956 bij het inpolderen van Oostelijk Flevoland en met een oppervlakte van ruim 3.200 hectare en een lengte van ruim 17 kilometer biedt het enorm veel mogelijkheden voor de sportvissers in het algemeen en voor de roofvisser in het bijzonder. Het water is over het algemeen redelijk helder en er is veel aan gedaan om het nog helderder te krijgen. Dit vind je onder andere terug in een steeds terugkerende, weelderigere plantengroei en een goede snoekstand. Daarnaast is het er kenmerkend dat heel grote delen van het Veluwemeer erg ondiep zijn en dan bedoel ik dat je daar gewoon kunt staan.

veluwemeer_groen_raven

Juist omdat het zo groot water is kun je er vrijwel altijd ongestoord vissen en kan het niet anders dan dat je regelmatig mooie snoeken tegenkomt. En ja, daar kunnen goed bakken van vissen bij zitten. Snoekbaars zie je minder, maar zo af en toe komt er toch een in de boot en dan zijn dat doorgaans wel echt mooie, grote exemplaren. Ook het bestand aan baars mag je gerust erg goed noemen, ook al zul je je daar echt op toe moeten leggen, wil je die vangen.

Hachelijke avonturen

Het Veluwemeer is dus ontzettend groot en weids en daarmee met wind niet ongevaarlijk. Zelfs met een stevige visboot kun je niet altijd het water op. Natuurlijk vind je hier en daar de nodige beschutting, maar kijk altijd van tevoren naar de weersvoorspellingen en let daarbij voornamelijk op de wind.

Vooral na de Bremerbergse hoek (vanuit Elburg), met een windrichting vanuit Harderwijk richting Elburg (zuidwesten wind), worden de golven hoog opgestuwd. Zelf ben ik daar herhaaldelijk hachelijke situaties tegengekomen. Gelukkig blijft er, ook bij een stevige wind, water genoeg over om veilig op snoek te vissen. Omdat het Veluwemeer zo ondiep is, kun je hier je hart ophalen met veel soorten kunstaas; het is met andere woorden erg moeilijk kiezen. Datzelfde geldt voor het enorme aantal goede snoekstekken. Met zoveel bevisbaar en behoorlijk monotoon water is het niet eenvoudig goede stekken aan te duiden.

veluwemeer_snoekbaars_raven

Jerkshads

Vanaf Elburg (waar ik meestal trailer), vaar je linksaf onder de Veluwemeer brug door. Heel wat kanjers worden rond en onder deze brug gevangen, maar let hier wel op de scheepvaart. Vaar met het verkeer mee en wees andere watersporters en schepen niet tot last.

Net achter de brug heb je een flink stuk water wat feitelijk tot aan jachthaven De Klink heel erg goed kan zijn. Tot ver van de vaargeul kun je je prima vermaken met een scala aan kunstaas en langs het talud heb je een vrijwel ononderbroken strook met waterplanten waar je met spinnerbaits en topwaters heel goed terecht kunt. Op het meer open water kun je goed vangen met jerkbaits, vooral wanneer je dicht tegen het talud aan vist. Shads doen het hier ook erg goed en dan met name op een manier die ik bij wijze van experiment heb toegepast, namelijk jerkend. Kies een wat lichtere loodkop en vis die net als met een jerkbait met rukjes binnen. Het zal je verbazen hoe succesvol dit is.

Houd de ondiepte in de gaten

Het Veluwemeer kent over het algemeen een schone bodem en zo hoef je niet bang te zijn dat je met je kunstaas snel vastloopt. Waar je wel op moet letten is de extreme ondiepte aan de Oudelandskant (Gelderse kant). Waait de wind uit een westelijke richting, dan word je makkelijk het ondiepe water opgeblazen. Ik heb dat eens gehad met een stevige noordwester en wanneer je dan ineens muurvast op het zand ligt, word je daar niet vrolijk van. Gelukkig is de scheidslijn tussen diep en ondiep water duidelijk zichtbaar, dus kun je dat goed in de smiezen houden.

Dat doe je natuurlijk ook wanneer je slepend wilt vissen. Kijk goed vooruit en vis met een hengel aan de binnenkant, dus tegen het ondiepe aan de kantjes scherp af. Dit loont vrijwel altijd! De Nieuwelandsekant, de Flevoland kant dus, vis je optimaal wanneer je de grens van de groene boeien aanhoudt. Onder je boot heb je flink wat diepte met daarbij een heel fraai bodemprofiel. Niet zelden kun je nu tot tegen de kant aanwerpen. Bedenk wel dat het tegen de kant aan erg ondiep is. Iets uit de kant begint hier en daar een weelderige plantengroei die je met allerhande kunstaas af kunt vissen. Bij elkaar is dit stuk Veluwemeer (dus stuk Elburg - de Klink) al zo groot dat je er zeker meerdere dagen voor nodig hebt om heel dit stuk goed te leren kennen. Ik kan me dan ook voorstellen dat er weinig behoefte is om het Veluwemeer verder te ontdekken, immers is het een flink eind varen voor je van Elburg tot aan de Klink uitgevist hebt. Maar toch, er is nog meer… veel meer!

veluwemeer_water_raven

De klink tot Harderwijk

Vanaf jachthaven de Klink vernauwt de vaargeul zich behoorlijk en is wat mij betreft alleen de Nieuwelandsekant interessant om af te vissen. Daarbij wil ik niet zeggen dat de andere kant totaal geen snoek herbergt; eerlijk gezegd weet ik dat niet goed; misschien is het gewoon mijn stuk water niet!

Pas bij de Bremerbergsehoek verandert het Veluwemeer drastisch. Hier zal menig grootwatervisser helemaal in zijn element zijn. Het is er groot, over zeer grote oppervlakten op een goede diepte gebracht en plantenrijk. Fonteinkruid staat over kilometers langs de taluds en zowel achter de rode en groene boeien heb je volop de ruimte om je ding te doen. Wel is het zo dat aan de Nieuwelandsekant ‘een snelle baan’ is aangelegd, waardoor je, vaak hoog zomer, nogal eens van de sokken gevaren wordt. Die snelle baan is aangegeven met gele markeringen, die op zich weer op flinke afstand van de groente tonnen staan. Blijf je tussen groen en geel varen, dan heb je nergens last van.

Bedenk dat dit gehele stuk water weinig geschikt is om te gaan trollen, of je moet dat met redelijk wierbestendig kunstaas zoals spinnerbaits of softjerks toch willen proberen. Wel kun je gerust een drift maken die met een lekker windje urenlang kan duren en met het prettige gevoel dat je je op snoekwaardig water bevindt. Hier heb ik het over een flink partijtje ronddobberen van ruim 7,5 kilometer… Onder je boot heb je dan gemiddeld een diepte van rond de twee meter. Daarbij wil ik je wel aanraden om zoveel mogelijk naar de groene betonning te werpen, of in één lijn met de betonning naar de snelle baan te werpen. Je hebt dan vrijwel altijd meer structuur onder je kunstaas en je vist ook voor een groot deel de scheidslijn af die het diepere water van de vaargeul en de plantenbedden in het ondieper water scheidt. Je kunstaas? Shads met een enkele haak (eventueel wederom jerkend), spinnerbaits en bucktailspinners, maar dan liefst weer met een enkele haak of een tandem van twee enkele haken, dit alles om zo weinig mogelijk last te hebben van de planten. Op de taludranden kan er natuurlijk wel met jerkbaits en swimbaits gevist worden en ook met streamers in combinatie met een vliegenhengel kun je hier prachtig uit de voeten.

veluwemeer_shads_raven

Plan B

Ik kan me best voorstellen dat je het maar saai vindt om zo’n lange drift te maken. Geen probleem, er is een plan B! In het midden, beginnend bij de Brembergsehoek richting Harderwijk, zie je een aantal eilanden liggen. Onmiskenbaar en natuurlijk altijd aanlokkelijk om daar eens te buurten. In wezen verschilt het vissen hier niet zo veel van de andere kant. Ook hier wordt je geconfronteerd met planten, maar heb je meer te maken met waterpest en schedefonteinkruid in plaats van met fonteinkruid, wat -fijn als het is- het vissen wel eens extra lastig kan maken. Daar staat weer tegenover dat je ver van de vaargeul en het drukke scheepvaartverkeer je ding kunt doen. Bovendien heb je nu veel meer structuur. Niet alleen het talud verloopt hier grillig, maar ook de rest van de bodem gaat alle kanten op. Hier is het overigens ook goed slepend vissen. Doe dat gerust met vier hengels, dus twee de man en probeer in ieder geval één stuk kunstaas dicht bij de boot te houden. Diepduikende pluggen of flink zware shads doen hier vaak wonderen. Ook herrieschoppers zoals de Screaming Devil brengen met regelmaat grof groen goud omhoog, dus laat die vooral niet thuis.

Als je materiaal het aan kan is het ook zeker een poging waard om met echt groot rubber te gaan wapperen. Bull Dawgs ken je vast wel, maar gebruik nu eens de ‘Magnum Edition’, kleuren als zwart met een rode staart en vooral de Cisco doen het hier opvallend goed. Wat die laatste kleurvariant betreft, ik weet het. Deze is van alle kleur en charme ontdaan, maar toch zo ontzettend productief! Juist omdat je in deze hoek erg veel baars hebt is ook een simpele plug als de Salmo Perch kleur P of HP niet te verslaan. En verder? Tja, met nog meer van mijn kunstaassuggesties kun je een winkel vullen. Dit is anders gezegd echt water om een en ander uit te proberen.

veluwemeer_boot_raven

Diepe gaten

Wanneer je van de Brembergsehoek richting Harderwijk vaart zie je de elektriciteitsmasten al staan. Vanaf het eerste eiland tot aan de Harderbrug is alweer een ellenlange, potentiële drift mogelijk van ruim negen kilometer! Ook dat vis je dus nooit in een dag af. Hier en daar dringt het talud je tot vlak tegen de vaargeul aan, maar verbreedt het zich ook weer snel, om pas bij de eilanden weer ondiep te worden. Hier en daar treft je ook flink diepe gaten. Even voorbij het laatste eiland vis je onder de elektriciteitskabels. De masten staan op eilandjes en vooral deze eilanden ‘grenzend’ aan de vaargeul kunnen uiterst interessant zijn. Al menig kanjer die daar zwom, weet nu hoe mijn boot er van de binnenkant uitziet. Zoals je zult begrijpt is het wat dit stuk betreft eveneens bijna onmogelijk alle stekken en mogelijkheden te omschrijven.

120cm plus

Rond de Harderhaven, de Harderbrug en het aquaduct, oftewel zo’n beetje het laatste stuk van het Veluwemeer is altijd snoek te vangen. Vooral de Harderhaven is een topstek waar ik -en met mij vele anderen- al menig snoek van boven de 120 cm gevangen heb. Het is er prima toeven wanneer er een harde wind staat en bovenal is het een mooi stuk water om er met de vliegenhengel te vissen. Opvallend is dat het water in deze hoek vaak erg helder is ten opzichte van het buitenwater en daarom zal het vermoedelijk zo goed zijn hier. Houd wel rekening met de bewoners van de woonboten…

En ja, je raadt het al, er wordt hier vaak druk gevist. Dat is rond de Harderbrug niet anders en hier loont het vaak om de stenen kanten af te werpen of kunstaas te slepen. Rond het eiland zelf, varend van de brug naar het aquaduct ligt weer een fraai talud met achter en op het talud flink wat plantengroei. Voor wie dit leuk vindt (wie niet?), ga hier in de zomer eens met een topwater aan de slag! Vooral werpend ben je zeker een paar uur zoet met de bijna twee kilometer die je hier af kunt leggen. Het brengt je naar het aquaduct, wat je links en rechts van het daar gevonden talud weer de nodige vis op kan brengen. Volg je daarna het talud aan de Oudelandskant terug richting Elburg… Tja, dan blijf je bezig, zo groot is het Veluwemeer en zo onbeperkt zijn de mogelijkheden.

veluwemeer_harderbrug_raven

Tot slot

Heb je nog vragen over het roofvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende Roofvis sessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvis spullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Tekst & Foto’s: Bertus Rozemeijer