Home / Alles / Strandvissen – hoe zorg je voor goede vangsten

Strandvissen – hoe zorg je voor goede vangsten

Zeevissen wordt steeds populairder, zo ook het strandvissen! Vooral het strandvissen op tong, gul en wijting is in het najaar erg populair. Een dag vissen vanaf het strand levert vaak een dag vol actie op. Met een simpele strandset kun je al leuke vangsten boeken en veel plezier beleven. Wij geven je de tips om een dag vol actie en plezier te kunnen beleven aan het strand!

Strandvissen bij Raven Hengelsport

Een strandset bestaat vaak uit driepoot, speciale strandhengels of zware feeder hengels met zogenoemde surfcasting molens gevuld met een nylon hoofdlijn tussen de 25/100 en 40/100. Om de klappen tijdens het werpen op te kunnen vangen, gebruik je een nylon voorslag van 50/100 tot 60/100. Let op: het voorslag materiaal is vaak niet meegeleverd in een set. Ook de montages zoals ‘paternosters’ zijn vaak niet meegeleverd. Deze kant en klare onderlijn systemen zijn vaak uitgevoerd met afhouders en/of veren afhankelijk van welke vis je wilt vangen. Maar hoe zorg je nou voor goede vangsten als je het materiaal eenmaal hebt?

Zorg dat je aas opvalt!

De zeevissen zijn erg nieuwsgierig en kijken niet snel ergens van op. Het aas(zeepieren/zagers) en de montage mogen dus behoorlijk opvallen. De meeste onderlijnen met afhouders zijn dan ook goed versierd met allerlei kleuren kralen, afhouders en lijnen. Dit is niet voor niets!

De kralen zorgen niet alleen voor kleur maar ook voor trilling. Dit werkt vaak positief op de interesse van de aanwezige vissen. Vaak op dagen met weinig aanbeten kunnen de ratels, kralen en andere herrieschoppers het verschil maken.

Kies onderbrekingen in de lange zandstranden

Het zijn niet alleen de onderbrekingen in het zoete water die goed zijn. Die regel geldt ook zeker op het zoute water! Zoek naar geulen, pieren, golfbrekers of muien. Muien zijn uitgesleten zand stukken waar het zeewater lange tijd in blijft staan. Voornamelijk tong is erg goed te vangen in  en rondom muien. Dit soort onderbrekingen zijn vaak bij laag water goed zichtbaar.

Onderbrekingen strandvissen

In het najaar zijn geulen vooral interessant voor wijting. In deze geulen kun je zelfs overdag wijting vangen bij rustig water. Mocht je specifiek voor wijting op pad gaan, vis dan de momenten aan het begin of eind van de dag rondom hoogtij. In deze periode is de wijting op zoek naar kuitrijpe garnaal en tot dicht onder de kant goed te vangen. Ver werpen is zeker bij het strandvissen niet altijd nodig!

Vis eens met kleine haken en een dwarrel lijn

Vaak wordt er bij het zeevissen gekozen voor zwaar geschut. Dit is lang niet altijd nodig! Zeker niet bij het vissen op tong en wijting. Kies voor kleine haken aan je paternoster. Mocht je meerdere bovenmaatse vissen vangen, dan kun je eventueel voor een grotere haak kunnen kiezen. En kies bij veel bovenmaatse wijting eens voor een stukje wijting als aas. Wellicht vang je ook nog een mooie gul tussendoor!

Krijg je kort achter elkaar meerdere aanbeten maar haal je geen vis binnen? Kies dan eens voor een losse dwarrellijn. Een dwarrellijn is een lijn met één haak van 100-120cm lang. Hierdoor komt er tijdens het binnenhalen minder druk op de vis/haak en zul je je vangst wel aan kant kunnen krijgen. De dwarrellijn vis je eenvoudig naast een vast stuk wartellood.

Probeer altijd ‘uptide’ te vissen

De presentatie van je aas is heel belangrijk bij het zeevissen. Het simpel inwerpen op een hoopvolle stek is vaak niet genoeg. Door uptide te vissen wordt je aas vaak in perfect aangeboden aan de vissen.

Strandvissen - Uptide

Het uptide vissen betekent niks anders dan tegen de stroom in vissen. Door tegen de stroom in te vissen wordt je onderlijn tegen de grond aangedrukt. De lijndruk zorgt ervoor dat het aas tegen de bodem aan wordt aangeboden. Het is belangrijk om tijdens het strandvissen rekening te houden met de stroming in het water. Hierdoor kun je goed bepalen waar de vis is of hoe je je aas daadwerkelijk onderwater aanbiedt.

Zorg voor versteviging van je driepoot

Het hele jaar door kan het flink waaien aan de kust maar ook zeker in het najaar. Zorg daarom voor een versteviging van de driepoot. De verzwaring zorgt ervoor dat de poten zich goed kunnen verankeren in het zand of tussen de stenen.

JVS Water Bucket

Kies bijvoorbeeld voor een foldable waterbucket als verzwaring, deze is compact mee te nemen en eenmaal gevuld zorgt het voor een goede verzwaring. Zo houd je je koelbox of britse box vrij om op te kunnen zitten!

 

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PikefishingNetherlands | Raven Blog

Een dagje snoekvissen op de Loosdrechtse plassen.

Wat een ontzettend lekkere dag gaat dit worden, bedenken wij ons op voorhand al. De …