Tips 1 t/m 5 voor het roofvissen!

Soms loop je als roofvisser tegen bepaalde problemen aan tijdens het vissen. Daarom heb ik voor jou tips 1 t/m 5 voor het roofvissen op een rijtje gezet, zodat jij niet tegen dezelfde problemen aan loopt als ik.

1. Bezuinig niet op speldwartels!

spinners zijn al jarenlang een erg goed kunstaas voor allerlei roofvissen. Vooral de baars blijft gek op de spinner! Helaas heeft dit draaiende stukje kunstaas 1 groot nadeel. Je lijn draait vaak mee! Hierdoor merk je vaak naar een tijdje gevist te hebben dat je lijn gaat krullen/kinken, en dit vist niet meer prettig! Kies daarom niet de allergoedkoopste speldwartels wanneer je daar een spinner aan monteert. Kies liever de wat duurdere speldwartels die wel soepel ronddraaien.

Dit kost per zakje iets meer dan de budgetmodellen, maar het scheelt een hoop ergernis! Met een kwalitatief goede speldwartel beperk je de schade aan je lijn tot het minimum, en zal je niet alleen verder en preciezer werpen, maar ook het aantal knopen in je lijn flink verminderen!

Kunstaas_spinners

  • Kies goede speldwartels om draaien en kinkels in je lijn te voorkomen bij het vissen met spinners.
  • 2. Knip één haak van de dreg als je op baars vist

    Baarsvissers vissen graag met spinners of kleine plugjes, en vaak met succes! Kleine baarsjes zijn niet gauw bang en storten zich vaak overmoedig op je kunstaasje. Hierdoor komt het geregeld voor dat een baarsje alle drie de haken van een dreg in zijn bek heeft zitten, waardoor onthaken vaak lastig wordt. Bij een gulzige baars kom je soms bijna niet meer bij de dreg. En de dreg draaien, zodat je de haken vrij kunt krijgen is niet eenvoudig, als alle drie de punten vast zitten in de bek van de baars!

    Daarom knip ik van spinners en kleine plugjes meestal 1 haakje van de dreg af. Op die manier zul je zien dat je veel makkelijker kan onthaken, met veel minder schade voor de baars!

    Baars_spinhengel_molen

  • Knip 1 haak van de dreg als je op baars vist, dit vergemakkelijkt het onthaken.
  • 3. Monteer een rubberen kraal boven je onderlijn!

    Wanneer je ‘s avonds lang doorvist, dan ken je het vast wel… Je denkt dat je kunstaas en onderlijn nog enkele meters van je af zijn, maar in de praktijk blijkt je kunstaas al dichterbij dan verwacht. Vaak hoor je het pas te laat wanneer je de wartel al door je topoog hebt gedraaid. Dit is niet alleen vervelend omdat je dan je hengel even naast je neer moet zetten om je onderlijn weer buiten je ogen te krijgen, het kan ook nog eens je topoog beschadigen! Één kleine beschadiging van je topoog kan het vissen al onmogelijk maken!

    De oplossing is erg simpel. Neem een rubber kraaltje en schuif deze op je hoofdlijn voordat je de onderlijn eraan knoopt. Op deze manier merk je het altijd wanneer je onderlijn tegen je topoog komt, en ben je direct weer klaar voor de volgende worp!

    Roofvis_onderlijn

  • Door een kraal boven je onderlijn te monteren, voorkom je dat de wartel in je ogen komt.
  • 4. Berg je kunstaas droog op!

    Tegenwoordig zijn er veel mooie viskoffers en tackleboxen te koop, in allerlei soorten en maten. De meesten sluiten erg goed, zelfs zo goed dat vocht er bijna niet meer uit kan! Wanneer je bent overvallen door een regenbui, of wanneer je open koffer opspattend water heeft opgelopen in een boot, sluit dan niet zomaar je koffer om hem voor weken niet meer te openen! Het vocht wat in je koffers zit, is opgesloten in de meeste koffers. Je kunstaas met al zijn metalen splitringen en dreggen, blijft vochtig en zal dus al na enkele dagen gaan roesten!

    Mocht je water in je koffers hebben gekregen, zet de koffers dan open in de schuur neer, zodat het vocht kan ontsnappen. Dit bespaard je een vervelende verrassing de eerste keer dat je weer gaat vissen!

    Kunstaas_koffer

  • Berg je kunstaas droog op om roest op de haken te voorkomen.
  • 5. Gebruik een rubber schepnet!

    Roofvissers vissen vaak met kunstaas met 1 of meerdere dreggen. Wanneer je een landingsnet gebruikt, dan zal je vast al wel eens meegemaakt hebben dat er een haak vast in je net is komen te zitten. Wanneer je een nylon net hebt, met fijne mazen, dan kan deze haak erg goed vast komen te zitten. Meestal heb je hem er dan niet zomaar weer uit!

    Gelukkig zijn er tegenwoordig meer en meer rubber landingsnetten op de markt. Bijvoorbeeld in dit rubberen schepnet van Berkley komt een haak veel minder snel vast te zitten dan bij een normaal landingsnet, en als een haak toch vast komt te zitten, dan haal je hem er veel makkelijker weer uit. Bovendien droogt een net met een rubbercoating ook veel sneller, waardoor je minder last krijgt van vieze luchtjes in je auto, of in je schuur!

    Rubber_schepnet

  • Gebruik je een schepnet? Kies dan voor een rubberen. Hierin zal je haak bijna nooit vast komen te zitten.
  • Tot slot

    Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

    Ik hoop dat je de tips 1 t/m 5 voor het roofvissen aan de waterkant kunt toepassen. Lees hier de volgende 5 tips voor het roofvissen: Tips 6 t/m 10 voor het roofvissen. Heb je tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties. Veel succes aan de waterkant!