Home / Alles / Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen

Soms loop je als zeevisser tegen bepaalde problemen aan tijdens het vissen. Daarom heb ik voor jou tips 1 t/m 5 voor het zeevissen op een rijtje gezet, zodat jij niet tegen dezelfde problemen aan loopt als ik. Volgende week weer 5 nieuwe tips voor het zeevissen!

1. Vis ook tijdens vloed op zeebaars

Wanneer je gaat zeebaars vissen, zorg dan altijd dat je in elk geval de vloed meepakt! Veel vissers denken dat je juist met laag water een eind de pier op kunt lopen, en zo ver de zee in kunt werpen. Maar in de praktijk werkt dit anders! Bij hoogwater kun je inderdaad de meeste pieren niet meer op lopen, maar de vis komt mee met het water! Juist bij vloed komen er veel obstakels onder water te staan die vol zitten met alg en kleine diertjes. Kleine vis komt gauw op dit voedselaanbod af, en de zeebaars volgt graag deze kleine vis!

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen | Raven Blog
Juist bij vloed komen er veel obstakels onder water te staan die vol zitten met alg en kleine diertjes.

2. Gebruik een pilker i.p.v. lood

Wanneer je gaat wrakvissen, dan nemen we vaak een paternoster met daaronder een flink stuk lood om het aas gecontroleerd beneden te houden (bijvoorbeeld met een inktvispaternoster). In plaats van lood, kun je ook kiezen voor een pilker. Deze heb je ook in verschillende gewichten en door deze te gebruiken kun je ook nog eens leuke verrassingen krijgen. Gul is gulzig en een pilker kan zorgen voor net die ene grote verrassing als bijvangst!

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen | Raven Blog
Door een pilker te gebruiken i.p.v. lood heb je kans op leuke bijvangsten!

De meeste pilkers hebben de dreg aan de onderzijde bevestigd. Dit is prima wanneer je op half water vist, maar bij een wrak zit zo’n dreg ook erg snel vast! We hebben hier een speciale pilker voor, de X2 Nordic. Deze pilker heeft twee bevestigingspunten. Onderaan, en halverwege aan de zijkant.

Wanneer je nu de dreg plaatst aan de ring halverwege de pilker, dan heb je een prima bijvanger, die bovendien ook nog eens veel minder snel vast komt te zitten!

3. Gebruik felrood kunstaas

Twijfel je welk kunstaas je moet aanbieden op zee? Neem dan in elk geval felrood mee!

Felrood, ook wel Japanese Red genoemd is al jaren de meest verkochte kleur wat zee kunstaas betreft. Ook in de Scandinavische gebieden zoals Noorwegen en Denemarken, staat rood kunstaas hoog aangeschreven. Dus zeker de moeite waard om deze kleur ruim voorradig te hebben voordat je aan je zeevistrip begint, bijvoorbeeld deze octopus paternoster van X2.

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen | Raven Blog
Fel rood kunstaas staat al jaren hoog aangeschreven, zorg dus zeker dat je deze mee hebt tijdens je zeevissessie!

Tegenwoordig zijn er speciale, stroperige geurstoffen op de markt die je kunstaas een extra boost kunnen geven. Aanraders zijn bijvoorbeeld; “Kreeft” of “Garnaal”.

4. Onderschat de reukzin niet

Onderschat de reukzin van zeevis niet! Veel vissers denken dat geurstoffen niet werken op zee, maar dit is absoluut niet waar! Veel zeevissen, zoals kabeljauw hebben een prima ontwikkelde reukzin. Dus wanneer je gaat wrakvissen met een kant en klare kunstaas-paternoster, prik dan eens wat visafval of een stukje pier op je haak. Dit kan heel veel verschil uitmaken! Vooral op de dagen dat de vis erg voorzichtig bijt kan deze extra geurprikkel net de trigger zijn die de vis tot aanbijten over weet te halen!

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen | Raven Blog
Veel zeevissen, zoals kabeljauw hebben een prima ontwikkelde reukzin.

5. Slappe zeepieren? Voeg zaagsel toe

Zeepieren zijn een erg goed aas, maar helaas niet heel lang houdbaar. Na een lange visdag kunnen zeepieren wat slapper en wat minder stevig aanvoelen. Voeg dan even wat zaagsel toe aan je zeepieren. Wanneer ze hier een tijdje doorheen hebben gekropen, dan zul je merken dat het zaagsel veel vocht uit de zeepieren opneemt. Hierdoor worden de pieren wat steviger gaan aanvoelen en zullen ze minder snel van de haak afvallen.

Tips 1 t/m 5 voor het zeevissen | Raven Blog
Zijn je zeepieren slap na een lange dag vissen? Voeg wat zaagsel toe!

Wanneer je zeepieren langere tijd wilt bewaren, dan gaat dit het beste in een emmer met zeewater. Vergeet niet dit water regelmatig te verversen, en verwijder alle dode pieren. Dode pieren scheiden veel afvalstoffen af, waardoor de andere pieren ook worden aangetast.

Om zeepieren goed op de haak te plaatsen heb je een zeepiernaald nodig. Zorg dat je er altijd eentje bij je hebt, en eentje op reserve in je koffer, zodat je nooit mis grijpt.

Tot Slot

Ik hoop dat je de tips 1 t/m 5 voor het zeevissen snel kunt toepassen tijdens het zeevissen. Volgende week plaats ik een blog met tips 6 t/m 10 voor het zeevissen! Heb je tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties. Veel succes tijdens het zeevissen!

Bekijk hier onze nieuwste blogs over tips, technieken en nog veel meer!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

5 tips voor dikke baarzen

De herfst en winter zijn dé seizoenen van het roofvissen! Diverse vissers gaan op pad …