Home / Aas & Voer / Tips voor het karpervissen in de winter (Deel 2)

Tips voor het karpervissen in de winter (Deel 2)

In het eerste deel van deze blog, met totaal 10 tips voor het wintervissen op karper, waren de eerste 5 tips te lezen om je kansen in de wintermaanden te vergroten om een karper op de kant te krijgen. In deze blog gaan we verder met tip 6 tot 10!

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
Deze spiegel werd in het koudste jaargetijde gevangen.

Kort je onderlijnen in

Omdat de karper erg sloom is in de winter is het belangrijk eens goed te kijken naar je onderlijnen. Ze azen erg traag en zwemmen niet zoveel tijdens het azen. In de warmere maanden zwemmen ze vaak van aas naar aas wat in de winter vaak niet het geval is. Raadzaam is dus om je onderlijn wat korter te maken dan normaal bij het wintervissen op karper. Meestal ga ik uit van een onderlijn tussen de 8-14cm in de winter. Afhankelijk van hoe er gevoerd is, bodemgesteldheid en hoe actief de karper is. Is de bodem hard maak ik hem wat korter, is het wat zachter word de onderlijn wat langer en is de bodem heel erg zacht gaat mijn voorkeur uit naar een popup presentatie.

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
Een korte onderlijn zorgt ervoor dat hij een stuk sneller prikt.

Uiterst belangrijk is met name in de winter dat onderlijn snel in de bek prikt en je haak vlijmscherp is. Je krijgt vaak maar weinig aasopnames in de winter. Wanneer het aas dan eindelijk in de bek van de karper zit is het natuurlijk belangrijk dat de onderlijn goed kan prikken. Noodzakelijk voor een goed werkende onderlijn is dat de haak vlijmscherp is, controleer dit dus altijd goed voordat je inwerpt.

Pas je systeem aan tijdens het wintervissen

Afhankelijk van de onderlijn is het aan te raden om in de winter te vissen met inline lood(mits de bodemgesteldheid dit toelaat/hard genoeg is). Inline lood heeft nadat de karper het aas en haak heeft opgezogen simpelweg de minste speling tot het moment van het prikken van de onderlijn. Zo geef je de karper de minste tijd om te laten merken dat er iets niet in de haak is. Waarschijnlijk zal hij bij andere systemen de onderlijn uitspugen en zal je de karper niet haken. Is de bodem niet hard genoeg om inline lood te gebruiken, dan is het noodzaak om je systeem hier op aan te passen met bijvoorbeeld een wartel lood, helikopter systeem of een chod-rig te gebruiken.

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
Een COG lood heeft de voordelen van een wartel en inline lood in een!

Vergeet de pen niet

Tijdens het wintervissen op karper kan het vissen met de pen erg succesvol zijn, dit is een uiterst subtiele manier om de karpers te belagen. Elke beweging onderwater word waargenomen op de dobber en omdat ze erg sloom zijn is dit super handig. Zo kom je er erg snel achter of er vis op de stek aanwezig is. Ook kun je gemakkelijk met zacht aas vissen en snel van stek wisselen. In de winter zijn de aasmomenten van de karper vaak overdag en kun je vaak in een korte tijd erg succesvol zijn.

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
De pen blijft een subtiele manier van vissen.

Houd het weer in de gaten

Het wordt vaak onderschat maar het weer heeft één van de grootste invloeden op de karpervangsten. Bijna alle keren dat er goed gevangen is, speelt het weer een grote rol! Net als in de andere jaargetijden is de karper heel erg gevoelig voor weersomstandigheden. Dit bepaald ook of je een goede kans hebt om een karper te vangen. In de winter is het vaak een goede periode wanneer er een aantal dagen een constante luchtdruk is. Vele weersveranderingen in korte tijd zijn vaak slechtste periodes om karpers te vangen. Is het een aantal dagen constant weer en schijnt de zon ook nog eens. Dan is de kans vaak vele malen groter om een karper te vangen.

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
Een thermometer is een onmisbaar stukje gereedschap.

De zon heeft vaak ook een goede invloed in de donkere winterdagen. De zon geeft de karpers vaak net de prikkel om een stukje te gaan zwemmen, hierbij verbruiken ze wat energie en is de kans dat jouw aangeboden aas vinden een stuk groter. Indien je de kans hebt om je vis sessies hier op in te plannen zou ik dit zeker meenemen.

Benut de aasmomenten tijdens het wintervissen op karper

Wat je vaak merkt in de winter is dat de karpers bepaalde (korte) momenten hebben waarop ze actiever worden, zogenoemde aasmomenten. Noodzaak is om zo snel mogelijk weer effectief aan het vissen te zijn nadat je een wintervangst hebt gedaan. Zorg er dus voor dat je een aantal beaasde onderlijnen en PVA zakjes klaar heb liggen! Zo kun je na de vangst snel weer verder vissen en heb je reële kans om snel weer goede zaken te doen.

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog

Wat extra voer, PVA-sticks en onderlijnen klaar hebben liggen is een aanrader.

Tot slot

Wie weet vang jij binnenkort wel een prachtige winterkarper met één van de bovenstaande tips. Als laatste tip wil ik meegeven goed voor jezelf te zorgen met goede kleding, voldoende eten en (warme) dranken. Hierdoor krijg je het veel minder snel koud en maakt het vissen vele malen prettiger!

Tips voor het karpervissen in de winter (deel 2) | Raven blog
Zorg ook goed voor de inwendige mens.

Succes met het vangen van een winterkarper en mocht je nog meer vragen hebben over het wintervissen op karper? Dan helpen wij je graag online verder of in de winkel. Benieuwd naar onze andere blogs? Bekijk hier onze nieuwste blogs met tips, technieken en meer!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

10 stekken om op snoek te vissen

Dat snoeken in de winter goed te vangen zijn is geen verrassing meer. Maar waar …