Tips voor het vasthouden van je vis!

Tijdens het vissen is het erg belangrijk dat je voorzichtig met de vis om gaat. Regelmatig ontvangen wij foto’s die helaas niet goed genoeg zijn om op onze Social Media te plaatsen. Veel vissers vragen zich af wat de beste manier is voor het vasthouden van je vis. In dit blog krijg je tips over het vasthouden van je vis, zodat je een extra mooie foto kan maken!

Wat is de beste manier voor het vasthouden van je vis?

Als je een vis gevangen hebt dan is het belangrijk dat je voorzichtig met de vis om gaat. Als je de vis gaat onthaken dan is het belangrijk dat je je handen nat maakt, hierdoor voorkom je beschadigingen aan de vis. Bij kleine vissen sluit je je hand goed om de vis zodat hij niet uit je hand kan vallen, zoals op onderstaande foto te zien is.


Jan van schendel met een voorn vangst

Bij een kleine vis sluit je je natte handen goed om de vis, zodat hij niet kan vallen.

Het onthaken kan je het beste doen met een hakensteker, heb je nog geen ervaring met de hakensteker? Lees dan ons blog; hoe gebruik je een hakensteker?

Grotere vissen vasthouden

Bij wat grotere vissen kun je de vis het beste onthaken op een natgemaakte onthaakmat. Door een natte onthaakmat te gebruiken voorkom je dat de vis beschadigd. Als je vervolgens een foto wil maken dan moet je de vis goed ondersteunen, pak daarom altijd een wat grotere vis met 2 handen vast, zoals op onderstaande foto. Veel grotere vissen zoals karper en zeelt hebben een kuiltje bij de voorste vin. Als je hier je vinger in legt bij het vastpakken, dan houdt je de vis beter onder controle.


Jan van schendel met een voorn vangst

Leg bij grotere vissen je vinger in het kuiltje onder de vin, hierdoor kun je de vis goed vast houden.

Bij grote vissen wil je natuurlijk zeker weten dat je een mooie foto maakt. Belangrijk hierbij is dat je de vis goed nat houdt, vooral bij warm weer. Dit is niet alleen beter voor de vis, maar zorgt ook voor mooiere foto's. Een natte vis glanst namelijk veel mooier, en je spoelt meteen alle restjes waterplanten en dergelijke van de vis. Om een vis rustig te houden, helpt het vaak om zijn ogen af te dekken. Probeer ook je foto’s direct te maken nadat je de vis gevangen hebt. Dan is hij nog moe van de dril en spartelt veel minder tegen.

Het is het beste om de vis laag bij de grond op de foto te zetten, het liefst boven een natte onthaakmat. Mocht de vis toch per ongeluk vallen dan valt hij op een zachte ondergrond en zal beschadiging voorkomen worden.

Vasthouden van snoekvis

Wanneer je gaat vissen op snoek, dan is het natuurlijk belangrijk dat je die scherpe tanden goed in de gaten houdt. De tips voor het vasthouden van je vis worden hier vaak verruild voor de kieuwgreep. Wanneer je een snoek door middel van de kieuwgreep vastpakt, dan zal hij direct zijn bek openen, en kun je hem veel makkelijker onthaken. Zorg altijd dat je een lange onthaaktang bij je hebt, zodat je ook bij de wat dieper geslikte haken kunt komen.

Wil je de kieuwgreep leren? Je leert het in ons blog: Hoe doe je de kieuwgreep?


Kieuwgreep snoek

Door de kieuwgreep toe te passen kun je de snoek gemakkelijk onthaken en fotograferen.

Extra Tip!

Zorg dat je al je spullen klaar hebt liggen als je aan het vissen bent. Als je dan een vis vangt hoef je niet nog te zoeken naar je hakensteker of onthaakmat, hierdoor kan je gevangen vis extra snel terug het water in! Het is belangrijk om de vis niet te lang op de kant te laten, anders zou het kunnen dat de vis het niet overleefd. Ga daarom altijd voorzichtig met een vis om. In de zomermaanden is het water veel warmer, en is daarom minder zuurstofrijk. Sommige vissoorten hebben hier meer last van dan anderen, maar vooral bij snoek en snoekbaars is het belangrijk dat je de dril dan zo kort mogelijk houdt.


Snoek_loslaten

Wanneer de vis aanstalten maakt om te vertrekken dan is hij hersteld, laat hem dan pas los.

Wanneer je de vis terugzet, dan kun je hem het beste even bij de staart vasthouden en even een paar keer heen en weer halen door het water, zodat er veel water door zijn kieuwen stroomt. Pas wanneer de vis aanstalten maakt om te vertrekken laat je hem los. Wanneer dit zover is, dan weet je dat de vis herstelt is, en kun je hem nog na fluisteren: “Tot de volgende keer!”

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt!

Heb je een mooie vangst of heb je mooie momenten langs de waterkant? Wij ontvangen ze graag voor onze Social Media! Deel deze met ons via Instagram en wie weet ziet iedereen jou straks in onze stories!