Home / Alles / Toplood bij het karpervissen

Toplood bij het karpervissen

Het kiezen voor toplood is op sommige wateren een persoonlijke voorkeur maar op een kanaal kun je bijvoorbeeld bijna niet vissen zonder het gebruik van toplood. Dit handige loodje bevestig je na het inwerpen aan je lijn en laat je langzaam voor de top van je hengel in het water zakken. Hierdoor weet je zeker dat de lijn op de bodem ligt.

Waarom gebruik je toplood?

 • Op kanalen en rivieren heb je tijdens het vissen te maken met andere gebruikers van het water. De scheepvaart start vaak ’s ochtends vroeg en de pleziervaart gaat soms door tot ’s avonds laat. Tijdens het vissen wil je hiervoor niet steeds je lijn uit het water halen. Om de lijn op de bodem te houden en er voor te zorgen dat de schroef de lijn niet mee neemt en je hele montage weg is kun je toplood gebruiken.
 • Wanneer je toplood op al je hengels gebruikt heb je tijdens het drillen van een vis op bijvoorbeeld je middelste hengel geen last dat de vis onder je lijn door zwem en de hele boel in de knoop trekt.
 • Doordat de lijn vlak op de bodem ligt heb je minder last van lijnzwemmers. Daarnaast zal de vis de lijn minder snel waarnemen wat de vangsten kan vergroten.
Toplood_Voorbeeld
In deze illustratie zie je hoe je lijn door het water loopt op bijvoorbeeld een kanaal.

 

Kun je toplood altijd gebruiken?

Ondanks dat toplood op bepaalde wateren een handig hulpmiddel is kun je het niet altijd gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan rivieren met grote basaltkeien en mosselbanken. Als je in deze situatie toplood gebruikt kan je lijn vast komen te zitten tussen de keien of doorgesneden worden op een mosselbank.

Zeker bij obstakelvisserij is toplood uit den boze. Door het gebruik van toplood zal de aanbeet altijd later doorkomen dan bij het vissen zonder toplood. Hierdoor heeft de karper vlak na het haken vrij spel en kan hij zich vast zwemmen in/om het obstakel met alle gevolgen van dien.

Soorten_Toplood
Toplood, Captive Backlead en Toplood Clips

Soorten toplood

Er zijn verschillende soorten toplood op de markt. Welk lood je gebruikt is vooral een persoonlijke voorkeur, het toplood heeft vrijwel allemaal dezelfde werking en hetzelfde doel voor ogen, de lijn op de bodem te houden. Belangrijk is dat het toplood goed over de lijn glijd en van de lijn los kan komen als het onder water vast komt te zitten.

Een uitzondering is het toplood met een touwtje er aan vast, de zogenaamde Captive Backleads. Het touwtje bevestig je aan de rodpod, bij een aanbeet of het oppakken van de hengel schiet de lijn uit de clip (vergelijkbaar met de clip van een swinger) en kun je drillen zonder last te hebben van toplood op je lijn. Het loodje wat op de bodem blijft liggen zit vast aan je rodpod dus kun je zo weer ophalen en opnieuw gebruiken. Een nadeel is dat je het toplood niet zo ver uit de kant kan leggen.

Met de Toplood Clips maak je in combinatie met een los wartelloodje gemakkelijk zelf een goed glijdend toplood. Zo kun je ook nog zelf het gewicht bepalen.

Stap voor stap bevestigen

Het toplood bevestig je zodra je de hengel hebt ingelegd. Ik doe dit zelf altijd als volgt omdat ik zo zeker weet dat het haakaas niet verschuift en de lijn goed af zinkt.

 • Leg je lijn uit zoals je dit altijd zou doen
 • Laat de lijn zoveel mogelijk afzinken naar de bodem.
 • Pak je hengel weer uit de steun en neem voldoende lijn om het toplood tot de bodem te laten zakken
 • Leg je hengel achter je neer en clip het toplood op de lijn
 • Houd je toplood vast en pak je hengel bij het handdeel zoals je normaal ook hebt.
 • Laat het toplood los en laat het langzaam in het water glijden
 • Draai de overtollige lijn binnen en leg de hengel weer op de steun

Houd er bij het inleggen van het toplood altijd rekening mee dat je hem in de vaargeul laat zakken. Leg je hem op het kanaal vlak onder de eigen kant dan span je de lijn over de vaargeul wat vis kan afschrikken en het hele nut van het toplood weg haalt.

Ik hoop dat je zo iets meer te weten bent gekomen over het gebruik van toplood. Heb je nog vragen, stel ze dan gerust of kom eens langs in de winkel!

Tight lines,
Marijn Alons

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Vissessie in Frankrijk voorbereiden…

Frankrijk gaat het worden! Maar wat neem je allemaal mee en waar moet je vooraf …