Vissen met hennep

Hennep of beter gezegd hennepzaad zijn de zaden van de hennep plant, welke uitermate geschikt zijn om mee te vissen en/of te voeren. Net als bij vele andere partikel soorten is het raadzaam om hennep te goed te bereiden voordat je het gaat gebruiken. Hennep is van zichzelf een vrij zachte partikel welke je gemakkelijk kapot kunt knijpen. Na een juiste bereiding van hennep komen er veel geur en smaakstoffen vrij, welke een grote aantrekkingskracht hebben op diverse vissoorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorn, brasem, zeelt en karper. Dit is dan ook de hoofdreden om hennep goed klaar te maken. In dit blog lees je alles wat je moet weten over het vissen met hennep!

Bereiden van hennep

De hennepkorrel is droog verpakt en lang houdbaar. Door het te weken en te koken maak je het aantrekkelijk voor de vis. Het weken van de hennep is belangrijk zodat het zaadje voldoende vocht op kan nemen, en vervolgens tijdens het koken ook daadwerkelijk zal ontkiemen.

Er zijn verschillende manieren om hennep te bereiden en ongetwijfeld werken deze manieren allemaal, maar één van de meest gebruikte en succesvolste manieren word hier onder beschreven;

 • Vul een emmer met de gewenste hoeveelheid hennep en vul ruim aan met water.
 • Laat ze 24 uur weken ( langer is meestal beter )
 • Kook de hennep minimaal 20-30 minuten.
 • Tijdens het koken kun je extra additieven toevoegen bijvoorbeeld zout, chilipoeder of een flavour.
 • Zet ze met het kookvocht weg, na een aantal uur zal de hennep gekiemd zijn.
 • De hennep is nu klaar voor gebruik!

Vergeet tijdens het koken de afzuigkap niet aan te zetten! Het gebruik van een gaskookstel voor buiten is ook aan te raden, dit om nare geurtjes in huis te voorkomen.

Mijn hennep kiemt niet!

Erg belangrijk is, dat de hennep na het bereiden gekiemd is. Hierdoor staat het zaadje open en is er een wit kiempje zichtbaar. Wanneer dit niet gebeurt zou kunnen komen door de onderstaande punten:

 • De hennep is te oud, verse hennep kiemt vele malen beter.
 • De hennep is van ‘slechte’ kwaliteit.
 • De gebruikte pannen waren niet schoon genoeg.
 • Je hebt ingrediënten toegevoegd, welke het kiem proces benadelen.

Hennep in de praktijk

Nu we weten hoe je de hennep klaar maakt, is het tijd om er mee te gaan vissen. Door de stoffen die uit de hennep lekken na een goede bereiding, heeft het een enorme aantrekkingskracht op verschillende soorten vis.

Je kunt hennep gebruiken voor het witvissen of tijdens het karpervissen. Indien je het wilt gebruiken tijdens het vissen op witvis kan men het ‘los’ bij-cuppen, mengen door het lokvoer of als haakaas bevestigen op een klein haakje. Vooral in de winter kan hennep een ware killer zijn tijdens het witvissen!

 

Karpervissen met hennep

Wil je het gebruiken tijdens het karpervissen, dan is hennep een partikel die zich erg goed laat combineren met andere partikels. Een veel gebruikte, en goed werkende combinatie is om de hennep te mengen met tijgernoten en te vissen met een tijgernootje op de hair! Het voordeel van hennep is dat het de karper niet snel verzadigd, je voert dus niet snel teveel. Indien er weinig karper op je voerplek aanwezig is, word het vaak snel word opgegeten door andere vissoorten. Dit voorkomt dat je niet snel op stek aan het vissen bent waar teveel voer ligt.

Heb je geen zin om te koken of kun je niet wachten met vissen? Kies dan voor bijvoorbeeld kant en klare hennep, dit is verkrijgbaar in potten/blikken én geconserveerd, dus langer houdbaar. Makkelijk wanneer je niet zoveel gebruikt tijdens het vissen!

Vangze!

Jan van Schendel

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Jan van schendel met vis

Vissen tijdens de coronacrisis

Echt ongelooflijk wat er allemaal gebeurt momenteel!! Zelfs toen ik mijn laatste blog schreef was …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *