Home / Alles / Vissen met jerkbaits – De basis

Vissen met jerkbaits – De basis

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en hoofdredacteur van het nieuwe online platform voor roofvissers, Roofmeister.

Wellicht is het vissen met jerkbaits wel één van de meest effectieve manieren om met kunstaas grote snoek te vangen. Voor de beginnend visser zouden we het vissen met een jerkbait niet meteen aanraden, maar het is verre van rocket science. Oftewel, jerkbaiten is net even meer dan simpel een stuk kunstaas binnendraaien, maar zeker niet op en top ingewikkeld.

Waarom jerkbaits?

Het antwoord is simpel, jerkbaits kunnen op en top killing zijn. Zeker op drukbevist water in bijvoorbeeld woonwijken kan het echt het verschil maken. Zo is mij dat overkomen in de kleinere wateren rondom Rotterdam. Er werd veel gevist, maar nauwelijks met jerkbaits. Bam, de jerkbait was daar een schot in de roos. Net even anders en dus dressuur doorbrekend.

Jerkbaits kun je ook weer onderverdelen in verschillende types: de glider, zager en hybride. Wij beperken ons tot de basis, oftewel de gliders. Dit zijn de jerkbaits die van links naar rechts glijden en van de drie types het makkelijkst in te zetten.

Hoe vis je een jerkbait?

Jerken betekent rukken, en natuurlijk heb je dan de lachers op je hand! Maar het is in essentie waar deze techniek op neerkomt. Dit kunstaas heeft over het algemeen vanuit zichzelf niet tot nauwelijks actie. Anders gezegd moeten wij de jerkbait zelf leven in blazen met inderdaad korte rukken met de hengel.

Na het inwerpen is het de bedoeling dat je met tikken van de hengel de glider van links naar rechts laat schieten, waarbij je tegelijkertijd lijn binnendraait. Zoals met zoveel dingen is het op papier makkelijk uit te leggen, maar in het echie vergt dat gewoon oefening. Eenmaal onder de knie word het je tweede natuur in je visserij.

Welk type hengel?

Ga je beginnen met jerkbaiten, kies dan voor een relatief stugge hengel met een werpgewicht van minimaal 60 gram en een lengte van 180 – 200 cm. Het is de bedoeling dat je de rukken met de hengeltop naar beneden geeft en lengte zit daarbij alleen maar in de weg. Je zou een langere hengel alleen kunnen gebruiken om eventueel langs een rietkraag of andere waterplanten te kunnen werpen. Qua jerkbaits zou je de winkelier kunnen vragen wat makkelijk te vissen modellen zijn. Zelf heb ik hele goede ervaring met de Buster Jerk van Strike Pro, echt kunstaas waar je weinig fout mee kunt doen. Ook de Rapper van Spro, Jerkster van Savage Gear en Swim van Westin zijn toppers en ideaal voor beginners.

Je kunt meteen een reel en baitcastinghengel aanschaffen, wat ideaal is voor het jerkbaiten! Maar kijk eerst met een molen of de techniek wat voor je is. Waarschijnlijk wel, want snoeken zijn maar wat happig op jerkbaits.

Wil je nog meer lezen over het vissen met jerkbaits of wil je meer lezen over specifieke technieken om grote snoek te vangen, ga hier dan verder met lezen. Een aanrader is trouwens om ons 5-stappenplan voor je eerste metersnoek te checken!

Veel succes en tot snel met een volgende gastblog!

Sjoerd Beljaars

Hoofdredacteur Roofmeister

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Belly boat: 5 redenen om in een buikboot te gaan zitten

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en …