Vissessie in Frankrijk voorbereiden…

Frankrijk gaat het worden! Maar wat neem je allemaal mee en waar moet je vooraf al rekening mee houden? In deze blog leg ik mijn voorbereiding voor mijn vistrips naar Frankrijk uit. Laat ik voorop stellen dat ik zelden voor een “relax” vakantie afreis. Ik wil werken voor de vissen die ik vang. Ik vis doorgaans op wateren die als moeilijk staan aangeschreven en makkelijk zal het dus ook nooit worden.

Download de paklijst voor het vissen in Frankrijk

Informatie verzamelen

Voordat ik vertrek besteed ik voldoende aandacht aan verzamelen van informatie. Het internet wordt afgestruind op zoek naar foto’s, artikelen, dieptekaarten, benodigde vergunningen en verboden zones. In het geval van rivieren en kanalen bekijk ik ook nog eens de sluistijden en het type boten die passeren. Zodoende kan ik alvast mijn aankopen plannen om niet in één keer nog alles aan te moeten schaffen. Voor scheepvaart op een smal kanaal is extra toplood vereist en obstakels boven water betekend lijnclips en extra losse steunen om eroverheen te kunnen vissen.

Sluis_Frankrijk_Raven
”In het geval van rivieren en kanalen bekijk ik ook nog eens de sluistijden.”

Hoeveelheid voer bepalen

Door mogelijke dieptekaarten te analyseren kun je vooraf met je vismaat alvast een top 3 van visstekken bespreken. Bekijk altijd meerdere stekken, vaak is de beoogde stek/topstek bezet. Dat vormt geen probleem als je vooraf al voldoende informatie hebt vergaard van andere stekken of zones. Afhankelijk van het type water bepaal je de hoeveelheid voer die je meeneemt. Een simpele stelregel die ik zelf vaak hanteer is één kilo voer, per hengel, per dag. Hiermee heb je voer over als het slecht loopt en voer te weinig als het helemaal losgaat. Mocht er dus een goed bestand op een water aanwezig zijn, neem dan gerust een paar kilo voer meer mee.

Boilies_Frankrijk_Raven
Op kanalen en rivieren gebruik ik halve boilies i.v.m. de stroming

Plan van aanpak

Ter plekke is een goed plan van aanpak belangrijk om eventuele discussies met je vismaat te voorkomen. Als je beide weet wat het plan is, kun je ook samen eventuele aanpassingen overleggen. Twee mensen weten immers meer dan één. Elke ochtend evalueer ik steevast de huidige sessie met mijn vismaat. Door de sessie constant te evalueren kun je gefocust blijven en snel besluiten nemen.

Te lang twijfelen is funest voor je vangsten, vastberaden moet de jacht op de gevinde vriend doorgaan. Met mijn vismaat vis ik altijd run om run, samen de moeite is ook samen het plezier.  Overigens bemoei ik mij niet met zijn hengels! Het type aas, rig of de plek waar de hengels komen te liggen bepalen we beide zelf voor onze eigen hengels.

”Vastberaden moet de jacht op de gevinde vriend doorgaan.”

We stemmen de zone en diepte van vissen vaak wel af. Maar  de manier of exacte plek laten we vooral aan mekaar over. Vaak zie je dat óf zijn aanpak óf je eigen het juist goed is. Daarna kun je wel de succesformule uitbreiden over meerdere hengels. Belangrijk is, dat er gevist word op de manier waarop je volledig vertrouwen hebt. Mocht mijn maat op mijn hengels een vis landen, leg ík de hengel weer op z’n plek, 2 uur ’s nachts of niet. Ik weet immers van die hengel hoe die exact moet liggen. Zo ook, bij zijn hengels. Zijn manier is succesvol, dus hij legt de hengel weer terug in.

Evalueren

Eenmaal thuis aangekomen na de trip wordt de auto leeg gepakt en gaan we beiden huiswaarts. Binnen één week plannen we weer een avond om de sessie na te praten over de sessie en eventuele aanpassingen voor de volgende keer te bespreken. Doe dit kort na een sessie, dan weet je nog het meest en staat alles nog fris in het geheugen.

Frankrijk_Regenboog_Raven
Foto’s terugkijken van je sessie is altijd leuk!

Paklijst

Download hier de paklijst voor het vissen in Frankrijk. Met deze lijst ben je er zeker van dat je (vrijwel) alle spullen die je nodig hebt voor het vissen in het buitenland bij je hebt. Natuurlijk kun je hem ook prima gebruiken voor je sessies in Nederland!

Veel plezier op je volgende trip naar het beloofde land…

Ivo Nijboer

Kijk hier voor onze speciale reishengel pagina!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Jan van schendel met vis

Vissen tijdens de coronacrisis

Echt ongelooflijk wat er allemaal gebeurt momenteel!! Zelfs toen ik mijn laatste blog schreef was …