Voorvoeren bij karpervissen op groot water

Voorvoeren is een begrip binnen de karpervisserij, maar wat is precies voorvoeren en hoe kun je dit het beste doen? In mijn nieuwe blog neem ik jullie mee in mijn tactiek van het voorvoeren op groot water. Een goede voercampagne op groot water is erg belangrijk voor een succesvolle vangst.

Heb je mijn vorige blog nog niet gelezen? Lees hier ‘Een nacht karpervissen op groot water’.

Waarom voorvoeren op groot water?

Bij het voorvoeren bij karpervissen denken de meeste vissers gelijk aan de vele kilo’s voer die te water gaan. Het doel van het voorvoeren op groot water is om de vissen actief te laten azen en vast te houden op je stek. Hierdoor heb je een grotere kans dat de vis zal gaan azen als je daadwerkelijk aan het vissen bent. Met een goede voercampagne heb je meer effectieve uren aan de waterkant.

Goed voorvoeren op groot water is erg belangrijk.
Het doel van het voorvoeren is om de vissen actief te laten azen en vast te houden op je stek.

Hoe ziet mijn voerplan eruit?

Het voer waar ik mee voorvoer op de grotere wateren zijn vaak dezelfde als het voer waar ik mee vis. Vaak zijn dit uiteindelijk grote zoete boilies van 25mm of groter. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf vis ik met grote boilies om de witvis, die vaak in grote getalen aanwezig is, te ontlopen. Door te vissen met de grotere boilies merk ik ook dat ik vaker grotere karpers vang en de kleinere ontloop.

Ik begin vaak enkele dagen voordat ik ga vissen met het voeren op een stek, wanneer het resultaat goed is dan zet ik deze voercampagne door. Met een waadpak loop ik het water in en verspreid ik de boilies over een grote strook van ongeveer 150 meter breed. Bij de diepere wateren kan je hiervoor beter een boot gebruiken om het voer goed te verspreiden.

Door middel van een waadpak kan ik goed voorvoeren op groot water.
Ik verspreid de boilies in een strook van 150 meter door gebruik te maken van mijn waadpak.

Zoals ik hierboven aangaf voer ik in een grote strook, dit doe ik omdat ik hierdoor de vis naar mijn stek kan leiden. Daarnaast wil ik de vis vasthouden op mijn stek en het liefst ook terug laten keren om opnieuw de boilies te vinden.

‘Een bankctick als marker’

Om te weten waar ik heb gevoerd gebruik ik simpele banksticks, gepositioneerd om de 50 meter. Tijdens het voorvoeren verspreid ik wat extra aas rondom deze markers, en vervolgens vis ik ook op deze markers. Er staan drie markers verspreid over de voerstrook, hierdoor vergroot ik mijn kansen. Doordat ik 50 meter ruimte tussen de stekken houdt verstoor ik de eventuele andere karpers op de andere stekken niet tijdens het azen. Als het water dieper is en je er geen bankstick kan plaatsen dan kan je ook met markers te werk gaan, hierdoor kan je je stek ook goed terugvinden.

Door gebruik te maken van markers kun je gericht voeren op groot water.
Ik heb de ‘markers’ op 50 meter afstand van elkaar gepositioneerd, om niet de andere stekken te verstoren.

De hoeveelheid is afhankelijk van veel factoren…

De hoeveelheid van mijn voercampagne is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hierin spelen de stek, het bestand aan vis, de vangsten en met name het weer een grote rol. In mijn laatste voercampagne gooide ik 3 tot 5 kg boilies in een voerstrook van 150 meter. Bij deze hoeveelheid heb ik op dit moment gewoon een goed gevoel, maar meer of minder kan natuurlijk ook. In de winter zijn dit bijvoorbeeld maar een paar handjes omdat de karper in de winter vele malen minder actief dan in de warme zomermaanden.

Vissen zijn koudbloedige dieren, dit betekent dat hun lichaamstemperatuur afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Door de koude lichaamstemperatuur in de winter zijn koudbloedige dieren dan zeer langzaam, omdat ze weinig energie hebben.

Het verteringsproces van het voedsel speelt hierbij ook een belangrijke rol bij karpers, waardoor ze langzamer worden. Het verteren gaat langzamer en de karpers zullen dus weinig voedsel tot zich nemen tijdens de winter periode. Om de winter periode door te komen zal een karper in het najaar meer voedsel tot zich nemen om reserves aan te maken.

Door goed voorvoeren op groot water mocht ik deze vis twee keer vangen, dat is gaaf!
Een vis twee keer mogen vangen op groot water, dat is gaaf!

De karper hierboven heb ik twee keer in twee jaar mogen vangen. Het leuke was dat ik de karper in dezelfde periode heb gevangen. De karper was zich de beide keren duidelijk aan het voorbereiden op de wintermaanden, dit was te zien aan het aantal boilies welke hij op de onthaakmat achterliet.

Het najaar, een mooie periode!

Op dit moment bevinden we ons in de periode dat de karpers zich aan het klaarmaken zijn voor de winter, dit zal dus moeten resulteren in meer vangsten. Afgelopen week ben ik gestart op een nieuwe stek. Vaak gebruik ik de eerste keer dat ik ga voeren op een nieuwe stek een gemengde mix van boilies in verschillende diameters. Dit doe ik om net wat meer vis aan te spreken. Later schakel ik vaak weer over op grote boilies om de grotere vissen te bereiken.

Vaak begin ik met voorvoeren op groot water met verschillende diameters boilies.
Op een nieuwe stek voer ik eerst een mix van verschillende maten boilies om de vis actief te maken.

Waarom grote boilies?

Mijn visserij bestaat op dit moment voornamelijk uit het vissen van korte nachten, daarna ga ik weer richting mijn werk. Hierdoor wil ik niet de hele nacht geteisterd worden door witvis en kleinere karpers. Dit is eigenlijk de grootste reden dat ik veelal groter aas gebruik.

Onderlijnen, systemen en meer in mijn volgende blog!

In mijn volgende blog wil ik jullie meenemen of deze voercampagne ook mijn komende periode succesvol is geweest. Daarnaast zal ik een blog schrijven over de onderlijnen en systemen welke ik inzet tijdens het vissen van deze mooie sessies.

Goed voorvoeren op groot water blijft erg belangrijk voor succes!
In mijn volgende blog meer over onderlijnen en materialen voor het vissen op groot water.

Als tip wil ik meegeven… bereid je stekken goed voor en verhoog je kansen aanzienlijk door middel van het voorvoeren op groot water! Hebben jullie nog vragen over voorvoeren op groot water of tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties hieronder!

Bekijk de nieuwste blogs over karpervissen voor meer technieken, visverhalen en tips!

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Karperfoto tips!

In het begin is het vaak wat stuntelen om de vis goed in de handen …