Waar let je op bij aanschaf van een verticaalhengel?

De verticaalhengel

De aanbeet van een snoekbaars is de ene keer snoeihard maar soms is hij ook heel subtiel, een goede verticaalhengel geeft ze allebei goed door. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een verticaalhengel? In dit blog een paar aandachtspunten zodat je goed voorbereid op pad kan gaan.

Gevoelig

Omdat de aanbeten van een snoekbaars soms heel voorzichtig zijn heb je in de eerste plaats een hengel nodig die alle activiteit onder water goed doorgeeft. Je moet het voelen tot in het handvat. Bij het vissen op snoekbaars vis je soms op dieptes tot wel 10 meter. Ook dan moet je de aanbeet voelen. Daarom is het belangrijk dat je een gevoelige hengel kiest.

Licht en in balans

Naast gevoelig moet de snoekbaarshengel licht van gewicht en goed in balans zijn. Omdat je er de hele dag mee in je hand zit, vist een lichte hengel tot het einde van de dag veel plezieriger en gevoeliger dan een zware hengel. Je wilt aan het einde van een visdag natuurlijk geen lamme pols hebben. Tegelijk moet de hengel wel voldoende body hebben om de haak te zetten bij een aanbeet, een snoekbaars heeft immers een harde bek.

De lengte

Over de lengte kan ik kort zijn, net als de hengel die je nodig hebt. Een hengel van 1.85m tot 2.00m is prima, langer is alleen maar lastig omdat een langere hengel ook automatisch zwaarder is en daardoor minder handzaam. Verder is het vistechnisch ook beter om een lange hengel in de steun te hebben en een korte hengel in de hand omdat je dan een breder gebied afvist. Een bijkomend voordeel is dat je minder kans hebt dat de verschillende lijnen met elkaar in de knoop komen.


afgeplat-uiteinde

Afgeplat uiteinde van het handdeel

Mijn verticaal hengel keuze

Ik gebruik zelf twee verschillende Shimano Yasei verticaalstokjes, deze hengels zijn speciaal gemaakt voor onze omstandigheden. Tot een meter of 6 diep gebruik ik de 7 tot 28 gram en als ik dieper vis de 14 tot 35 grams versie omdat ik dan nog beter de haak kan zetten. Deze laatste gebruik ik ook als ik onder bruggen vis omdat ik dan maar een beperkte ruimte om te slaan heb en je de haak dus met een korte tik goed moet zetten. De korte achterkant met afgeplat kurken handvat maakt dat deze hengels super in de hand liggen en ze een genot zijn om te vissen.


Vinger-op-de-blank

Als ik vis heb ik de molenvoet tussen mijn middel en ringvinger en mijn wijsvinger op de blank voor het beste gevoel.

Verticalen op snoekbaars

Wanneer je de juiste materialen hebt kan je ze toepassen aan de waterkant of op de boot. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan ons blog: "Verticalen op een snoekbaars doe je zo"

Tot slot

Heb je nog vragen over de aanschaf van een verticaalhengel? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Oant sjen, (tot ziens):

Herman Schuurman