Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een fishfinder?

Als je jezelf verdiept in de wereld van fishfinders zal je merken dat er veel verschillende mogelijkheden zijn qua merk, prijs en opties. En aangezien de aanschaf van een fishfinder al snel een investering is, is het ook niet zo gek dat de vraag die je jezelf dan al snel zult stellen vaak uitkomt op: Waar moet ik nou op letten bij de aanschaf van een fishfinder? In dit blog leggen we je uit welke specificaties voor jou relevant zijn!

Fishfinder kopen

De keuze in het kopen van een fishfinder is natuurlijk afhankelijk van de visserij waarbij je de fishfinder wilt gaan gebruiken. Elke optie heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Stel je wilt bijvoorbeeld werpend op snoek gaan vissen, dan is de optie met sidescan erg interessant. Hiermee kan je een veel groter gebied scannen en dus makkelijker structuren of vissen vinden. Maar de sidescan is bijvoorbeeld ook voor de karper visser om die reden ook een handig hulpmiddel om de juiste stek te vinden.

Fishfinder met sidescan

Beeld van een fishfinder met sidescan

Wel of geen gps op mijn fishfinder?

Tegenwoordig zijn bijna alle fishfinders uitgerust met gps. Dus de vraag is meer waarom gps?

De voordelen van gps zijn:

  • Waypoint/gps positie vastleggen, zoals een goede stek of een obstakel
  • Navigatie op het water, erg handig als er ineens mist ontstaat of hevige regen/onweer
  • Gevaren, tracks en routes opslaan
  • Diepte kaart generen. Met de meeste dieptemeters is het mogelijk om zelf een dieptekaart te bouwen en deze op te slaan in het toestel. Ook is het mogelijk om een externe dieptekaart te installeren zoals bijvoorbeeld een Navionics waterkaart
Fishfinder met GPS

Een fishfinder met GPS heeft een hoop voordelen

Keuze van de grootte van het scherm?

Het voordeel van een groot scherm is dat het gemakkelijker te lezen valt. Als je bijvoorbeeld werpend vist sta je vaak wat verder van het scherm vandaan. Met het gebruik van split screen weergave is het ook een pluspunt omdat je dan meerdere sonar opties in een scherm kan zetten. Zeker als je de optie sidescan gebruikt, heeft een groter scherm veel meerwaarde. Soms is groter, wel degelijk beter! Helemaal als je ook nog Netflix op je fishfinder hebt zoals de Raymarine Axiom dit heeft.

Fishfinder met groot scherm

Kies een groter scherm als je vaker verder van je scherm staat of zit

Touch screen of niet?

Bij de aanschaf van een fishfinder is het ook belangrijk om te overwegen of je een fishfinder met of zonder Touch screen wilt nemen. Waar moet je dan rekening mee houden? De voordelen van fishfinders met Touch screen zijn:

  • Snelle bediening, bijvoorbeeld met het plaatsen van een waypoint of bij het inzoomen
  • Een groter beeld, omdat er geen knoppen op het toestel aanwezig zijn

De nadelen zijn vaak:

  • Met normale handschoenen kan je de fishfinder niet bedienen. (zorg voor gemak dat je speciale screen touch handschoenen bij je hebt.)
  • Het scherm wordt sneller vettig en vies door de bediening met je vingers
Fishfinder met touchscreen

Makkelijk en snel bedien je een fishfinder met touchscreen

Welke soorten sonar zijn er en waarvoor dienen ze?

Omdat er zoveel verschillende soorten sonar zijn is er voor elke visserij wel een optie beschikbaar die je het beste resultaat kan bieden. Om je op weg te helpen bij het maken van de keuze leggen we nog eens kort uit wat alles precies is.

  • Gewone of traditionele sonar: Geeft een weergave van de hardheid van de bodem, structuren en vissymbolen in kleuren weer. Deze sonar scant met een ronde conische kegel recht onder de boot. Dat wil zeggen hoe dieper het water, hoe groter het bereik van de sonar wordt.
  • Fishfinder met traditionele sonar

    Fishfinder met traditionele sonar

  • Downscan: Dit is een foto realistische weergave van de bodem, structuren en vissymbolen. Door de hogere frequenties in deze sonar krijg je realistischer beeld, zodat je goed kan onderscheiden waar de vissen of planten zijn. Ook deze sonar scant met een conische kegel, maar dan loopt deze meer ovaal uit in de breedte in plaats van rond zoals bij de normale sonar.
  • Fishfinder met downscan

    Fishfinder met downscan

  • Sidescan: Deze sonar geeft niet de bodem onder de boot, maar de bodem aan weerskanten van de boot aan. Dit tot wel 30 meter links en rechts van de boot. De meerwaarde hiervan is dat je kan zien aan welke kant van de boot je een object of symbool ziet.
  • Fishfinder met sidescan

    Fishfinder met sidescan


  • 3D sonar: Geeft de totale waterkolom + de bodem weer in 3D beeld. Dit is erg handig om obstakels of plantenbedden op te sporen en vast te leggen als gps/waypoint. Ook geeft deze sonar een perfect beeld van taluds of kuilen weer. Ideaal voor de karper of snoekbaars visser die strak tegen een obstakel of het talud wilt vissen.
Fishfinder met 3D sonar

Met 3D sonar lees je fantastische beelden uit

  • 360 graden sonar Uniek bij Humminbird, geeft dezelfde weergave als sidescan maar dan in 360⁰ beeld. Erg handig voor de werpende roofvisser.
  • Live sonar: Is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van sonar. Deze geeft zoals de naam het al zegt de sonar beelden van wat er zich onder water afspeelt live weer. Live sonar is vooral een uitkomst voor de pelagische en meerval visserij. Voorheen was het erg lastig om te bepalen waar de vis zich bevond ten opzichte van de boot. Dit is wel mogelijk met sidescan, maar ideaal is het niet.

Daarvoor is bijvoorbeeld de Panoptix PS30 transducer van Garmin in gespecialiseerd. Deze transducer heeft een grotere/bredere real-time kijkhoek waarmee je in één oogopslag kan zien aan welke kant van de boot de vis zich bevind.

De Garmin Panoptix GLS 10 black box met lvs 32 transducer (livescope transducer) Geeft 30 meter voor en afhankelijk van de diepte ongeveer 6 meter achter de boot weer met een kijkhoek van 20 graden. Met deze realistische live sonar kan je zien hoe groot vissen zijn en met een beetje ervaring ook welke soort vis er zich bevind.

Garmin is op het moment echt de voorloper van live sonar, maar ondertussen is Lowrance ook uitgekomen met live sonar (livesight + active targeting). Ondertussen heeft ook Humminbird ook aangekondigd dat er in 2021 live sonar beschikbaar komt (mega live imaging).

Wat zie je dan op een fishfinder?

Hieronder is in een filmpje te zien opgenomen met een Garmin 8410xsv met livescope transducer. Hierop zie je een snoekbaars die vanuit zijn schuilplaats achter het kunstaas aan gaat. Goed is te zien dat na een aantal aarzelingen de vis het toch niet vertrouwt en terug naar zijn veilige schuilplek terug gaat.


Wil je meer weten over fisfinders? Lees dan ook:

Tot slot

Heb je nog vragen over fishfinders? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook een fishfinder kopen? Dit kan ntuurlijk bij ons in de winkel of online onder de groep fishfinders.

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!