Waar moet je op letten als je een stretcher wil kopen?

Tijdens het nachtvissen is comfort zeer belangrijk. Een stretcher bepaalt een groot deel van je comfort tijdens de sessie en nacht. Er zijn veel details die de prijs bepalen bij stretchers. Wat zijn deze details en waar moet je op letten als je een stretcher/bedchair aanschaft?

Hoe lang zijn jouw sessies?

Voordat we gaan kijken naar de materialen en verschillen van de diverse stretchers, moet er eerst worden gekeken naar de visser zelf. Is de stretcher/bedchair bedoeld om één keer per maand een nacht te vissen of willen we er meerdere keer per jaar lange sessies(lees: twee nachten of meer) op slapen? Iemand die meerdere keren per jaar lange sessies naar het buitenland toe gaat heeft nou eenmaal andere wensen dan iemand die af en toe een nachtje vist of meegaat vissen. Ieder merk wil goede stretchers op de markt brengen, maar wat maakt een Rod Hutchinson, X2 of bijvoorbeeld Strategy stretcher geschikt voor jou?

Hoe lang zijn jouw sessies?

Is goedkoop, duur koop?

De materialen hebben grote invloed op de uiteindelijke prijs van de stretcher. De stretchers tot €100,- hebben vaak een stalen frame waardoor het gewicht van de stretcher hoger ligt. Houd hier rekening mee als de stretcher naar een stek getild moet worden. Ook is de voering van het matras/deck minder gevoerd en dunner. Door deze keuze van materialen ligt de prijs lager, maar is ook het ligcomfort minder. Dit zou voor een visser die weinig nachten gaat vissen prima kunnen volstaan. De nachten die gevist worden zijn vaak kort en de belasting van de rug is minimaal. Hierdoor is de kwaliteit niet minder en is prijs/kwaliteit verhouding perfect voor de doelgroep!

Ook is het kunststof vaak een goed punt om naar te kijken bij de aankoop van een stretcher. Kunststof zie je vaak terug in de telescopische poot-systemen van de stretcher en de scharnieren. Harder kunststof is goedkoper dan zachtere kunststof-mengsels. De hardere kunststoffen zijn geschikt voor temperaturen boven de 0 graden. Als de temperaturen onder 0 graden komen kunnen de eigenschappen van het kunststof mogelijk veranderen. Hierdoor is het mogelijk dat kunststof onderdelen die moeten buigen ineens breken. Dit komt puur door de materiaal keuze. Veel vissers hebben qua gebruiksgemak veel plezier aan deze stretchers en zullen amper iets merken van de mogelijke ongemakken van de materiaalkeuze. Hierdoor hoeft goedkoop, geen duurkoop te zijn! Mocht je nou heel veel aan de waterkant zijn, kies dan ook voor materiaal wat lang meegaat en past bij jouw visserij.

Kies materiaal wat past bij jouw visserij.

Denk aan je rug tijdens lange sessies!

Voor langere sessies is het belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van de rug. Vaak zijn deze stretchers bij aankoop wat stugger. Deze stretchers maken gebruik van materialen die zich door gebruik van de stretcher vormen naar je lichaam. Doordat de stretcher zich vormt naar jouw lichaam zul je na enkele sessies een stretcher/bedchair hebben die jouw lichaam op de juiste punten ondersteunt. Als je rug tijdens de nachtrust of door het liggen op de stretcher tijdelijk kan herstellen vergroot dit je comfort tijdens het vissen, en houd je het langer vol aan de waterkant. Niets is zo vervelend dan een sessie vroegtijdig te moeten onderbreken door lichamelijke klachten.

De stretchers voor langere sessies zijn vaak uitgerust met een dik fleece en/of suède deck. Het dek is dusdanig dik dat ook aan de rand van de stretcher, het frame liggend/zittend niet voelbaar is.  Hierdoor is het ook comfortabel om tijdens de sessie op de rand van de stretcher te zitten, voor het knopen van een onderlijn bijvoorbeeld. Het dikkere deck zorgt tevens voor meer isolatie tegen kou, ideaal voor vissers die ook in de winter op pad gaan! Ga je vaak vissen in koudere omstandigheden? Kijk dan goed naar de kunststof onderdelen zoals eerder genoemd. Kunststof is er in diverse kwaliteiten en je wil niet dat er dingen afbreken doordat de hardheid is veranderd door de kou!

Let op: Ga nooit op het voeteneind van de stretcher zitten. Het voeteneind is vaak niet ondersteund en kan door verkeerd gebruik uitbuigen. Als een stretcher door verkeerd gebruik schade oploopt vervalt de garantie.

 

Stretcher of compleet ‘system’

Steeds vaker zie je dat merken, onder andere Fox, JRC, Solar en Faith met een compleet zogenaamd ‘sleeping system’ komen. De term ‘system’ betekent bij een stretcher dat het een slaapzak en stretcher/bedchair in één is. Doordat de slaapzak direct op het bed vast gemaakt zit en een deel van de slaapzak over de rits heen valt heeft kou minder kans. Losse slaapzakken worden al langer uitgevoerd met heavy-duty ritsen die snel open geritst kunnen worden. Doordat op een sleeping system één zijde van de rits vastzit gaat de rits sneller open waardoor je nog sneller je slaapzak uit kan. Tevens is het geheel in één keer mee te nemen, ideaal als je alle spullen op de trolley of in de auto moet vervoeren.

Doordat op een sleeping system één zijde van de rits vastzit gaat de rits sneller open waardoor je nog sneller je slaapzak uit kan.

Het elastiek van de stretcher opnieuw opspannen.

De afmetingen zijn vooral bepalend voor mensen met een langer en/of breder postuur. Houdt bij bredere bedden vooral ook rekening met het meeneem formaat van de stretcher/bedchair. Niet iedere stretcher past in iedere viskar of auto! De stretchers die breder zijn kunnen vaak ook verder doorliggen waardoor je het frame voelt. De meeste stretchers spannen het deck op met elastiek. Dit elastiek is bij alle stretchers in die serie gelijk, dus schroom niet om het elastiek na aankoop of verloop van tijd weer naar jouw wens aan te passen.

Elastiek versleten? Geen probleem! Neem gerust contact op met één van onze winkels. Diverse merken bieden reserve-elastiek aan voor de verschillende modellen stretchers.

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Vroege voorjaartips voor karpervissers!

Met het toenemende aantal zonuren worden de kansen groter voor de karpervissers! Ga jij op …