Wat is het beste winteraas?

Door de dalende watertemperaturen in het late najaar wordt de spijsvertering van de karpers vertraagd. Hierdoor verwerken ze het voedsel trager en raken ze dus sneller verzadigd. Dit is kort gezegd de reden waarom je juist in de koudere maanden rekening moet houden met het voer dat je inzet. Tot aan een watertemperatuur van 10 graden kun je prima hoeveelheden van 1-2 kilo voeren per dag voeren. Zeker als je vroeg in het najaar begonnen bent met een voerstek. Naarmate het water kouder wordt moet je goed kijken naar de hoeveelheid en het type winteraas wat je voert.

Het aanbod in het karperaas en voer voor de karpers is al jarenlang enorm. Van boilies en pop ups tot aan pellets en partikels. Over elk soort aas is wel iets geschreven en het één vangt nog beter dan het andere. Maar wat zijn de tips voor het inzetten van je karper aas en voer tijdens het najaar en winter!?

Boilies in de winter

Als het gaat om boilies is het goed om allereerst te letten op de structuur van de boilie. Een boilie met een grove structuur heeft meer oppervlakte en dus automatisch meer kans om uit te lekken. Dit betekend dat de boilie eventuele attractors makkelijk los laat of niet. Boilies met bijvoorbeeld hennep en/of andere zaden aan de buitenkant zijn zeer interessant om in te zetten in de koudere tijd van het jaar. Zelfs eierschillen kunnen worden gebruikt voor een grovere structuur en zorgen zelfs voor een soort ‘crunch’-effect die de karper herkent van het kraken van mossels.

Eenmaal na aanschaf kun je bijvoorbeeld één boilie in een glas met kraanwater gooien en kijken of de boilie goed uitlekt. Als de boilie het water in het glas snel doet verkleuren, heb je een boilie die goed uitlekt. Kleurt het water niet snel met attractors, niet getreurd! Dit is juist een kans om de boilies te soaken met je eigen flavour en daardoor alsnog de boilie te fine-tunen tot perfect winteraas.


Crafty-Catcher-2023

Een veel gebruikte soak voor boilies is bijvoorbeeld Crafty Catcher Munga Juices.

Pop-ups

Het soaken van je pop-up is erg interessant, hiermee kun je namelijk de vangkansen vergroten. Het soaken kan het drijfvermogen van je pop-up beïnvloeden. Daarom is het bij gebruik van pop-ups verstandig om het drijfvermogen eerst te checken. Dit kun je het beste doen op een stukje ondiep water op je stek en anders in een bakje met water aan de waterkant. Hierdoor kun je je onderlijn perfect ‘fine-tunen’ en staat je aas niet in een ongewenste positie onderwater waardoor de inhaking wellicht slecht is.


Voorjaarstips_Liquid

Veel gebruikte soaks voor pop-ups zijn bijvoorbeeld de Korda Goo en Crafty Catcher Easy Squeezy

De juiste pellets in de winter

De oliewaarde van pellets zou in de koudere periodes (Oktober t/m Maart) verzadigend kunnen werken, maar juist instant en in kleine hoeveelheden kan het je vangsten erg helpen. Het is dan ook interessant in de koudere periodes om juist de kleinere diameters (kleiner dan 6mm) in te zetten in kleine hoeveelheden. Een PVA-zakje of PVA-stick vol met kleine pellets met je aas mee werpen, kan in de koude maanden een mooie vangst opleveren.


Halibut Mix

Halibut Mix

Pellets verschillen onderling niet alleen van diameter maar sommige varianten ook van samenstelling. De meest voorkomende varianten zijn de basic feed, green betaïne,red halibut en halibut pellets. Zeker de Green Betaine en de red halibut zijn zeer interessant in de winter. Hieronder een opsomming van de pellet samenstelling waardoor je het maximale uit je gekozen pellet kan halen.

Basic Feed

De naam zegt het al, een basis pellet die vrij snel uit elkaar zal vallen als het met water in aanraking komt. De pellet is uitermate geschikt om met een toevoeging(lees: liquid of booster) te gebruiken. Let op: het aanmaken met de toevoeging zal de oplostijd van de pellet iets vertragen.

Green Betaine

De Green Betaine pellet zit vol vismeel met als toevoeging spirulina en betaine. De spirulina is een combinatie van algen die onder andere zorgen voor de groene kleur maar bovenal voor veel eiwitten. Dat in combinatie met de betaïne, wat eetlustopwekkend werkt zorgt het voor een favoriete combinatie voor veel vissers. Het gehele jaar is deze pellet een absolute topper.

Red Halibut

De Red Halibut zit net als de normale halibut pellet vol met vismeel maar de toevoeging van garnalenolie en vis oliën zorgen voor een pellet vol met oplosbare proteïnen die snel door de karper wordt waargenomen. Deze eigenschappen zijn ideaal voor een pellet om ook in de koudere periode nog goed te kunnen werken.

Halibut

De klassieke halibut pellet zit bomvol vismeel en voor veel vissers onmisbaar in de visserij. Met name meerval vissers kunnen niet meer zonder de halibut pellets. De attractieve harde pellets geven langzaam de attractieve stoffen af en zijn ze ideaal voor meerval vissers tijdens het vissen of karpervissers tijdens langere voersessies. Of de ‘standaard’ halibut pellet ideaal is voor de koudere tijd? Wij raden sowieso het gebruik van de grotere diameters in de winter af. Het subtiel gebruik van de pellet kleiner dan 6 mm valt zeker te overwegen!

Partikels

Het gebruik van partikels in de koudere maanden is vaak een vraagstuk bij veel karpervissers en wordt niet altijd als ideaal winteraas gezien. Het nadeel is dat veel vissers gewend zijn om partikels in overdaad te gebruiken. In de koudere periode en zeker in de winter is het voeren van grote hoeveelheden sowieso uit den boze, ook voor partikels! Als de water temperatuur eenmaal onder de 10 graden zakt moeten de hoeveelheden echt naar beneden. In de winter kun je prima nog tot ongeveer 250 gram per dag voeren. Zeker niet heel veel meer. De karper is sneller verzadigd en daarmee verklein je de vangkansen.

Tijgernoten

De tijgernoten zijn in het najaar absoluut favoriet van veel karpervissers. Als de watertemperatuur onder de 10 graden komt, zijn er betere aassoorten te kiezen dan tijgernoten. Daarom adviseren wij het om niet te lang door te vissen en te voeren in het najaar met tijgernoten aangezien de verzadiging van de karpers in je nadeel zou kunnen gaan werken. Het vroegtijdig overschakelen naar kleinere partikels gaat je over een langere periode helpen aan betere vangsten.


Voerschep

Voerschep

Hennep en boekweit

Deze kleine partikels zijn fantastisch om vissen lang op je stek bezig te houden. Door de vele korrels is het voor de karper enorm moeilijk om zich alleen met hennep en/of boekweit te verzadigen. Mede daarom zijn ze ideaal voor de visserij in de koude periode. Tip: probeer hennep, boekweit en kleine pellets eens te mengen en bij te voeren in PVA.

Zoete en harde mais

Zoete mais kunnen we kort over zijn, het hele jaar door top aas! Zoete maïs is altijd goed voor karpers, bij warmere temperaturen ook erg in trek bij witvis. Maar in de koudere periode is witvis minder actief dus raden wij het gebruik van zoete maïs enorm aan. Zeker met hennep een ware killer! Harde maïs heeft als voordeel dat het ook goed te werpen is aan een onderlijn. Het is niet voor niks dat harde maïs in vele partikel-mixen is opgenomen.

Harde maïs is ideaal om zelf klaar te maken. De korrels zijn visueel erg interessant. Wil je ze ook nog eens qua geur/smaak interessanter maken? Probeer dan eens om na het koken het kookvocht nadat het is afgekoeld aan te vullen met een liquid of bait booster. Hierdoor vergroot je de attractie enorm. Let op: voeg niet zomaar smaak- en geurstoffen vlak voor of kort na het koken toe. Niet iedere smaakstof kan goed tegen verhitting! De flavours van Mainline, Pro Line en Korda die gebruikt worden bij het maken van boilies, zijn erg geschikt om voor het koken aan je water toe te voegen.

Met deze informatie hopen we je meer informatie te hebben gegeven over het gebruik van aas en voer in de koude periodes. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben? Of misschien wil je wel heel graag een ander onderwerp lezen. Laat het ons weten!

Tot slot

Heb je nog vragen over winteraas? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!