Wintervissen in de haven met Jan van Schendel

Ik kom eigenlijk steeds vaker tot de conclusie dat ik het wintervissen in de haven toch wel heel erg leuk vind, aangezien dit ook eigenlijk nog de enige periode is dat ik echt aandacht kan besteden aan het vissen zelf. Als ik dit doe dan ben ik daar ook meteen redelijk extreem in. Niemand vist liever in de winter dan ik! Met extreem bedoel ik; dat ik dan heel veel wedstrijden vis in een redelijk korte (winter) periode. De wintermaanden zijn dus tegenwoordig mijn favoriete vistijd van het jaar.

Ik wilde eigenlijk helemaal niet dat 2020 eindigde. Het wintervissen in de haven ging me namelijk werkelijk fantastisch af tijdens de laatste dagen van het jaar. Het is sowieso al een prachtige 'viswinter' trouwens. Met name in de jachthavens in de streek waar ik woon wordt er momenteel absoluut beter gevangen dan in de afgelopen jaren. Ook uit andere delen van het land hoor ik veel goede berichten. Eindelijk weer eens iets positiefs in een periode waar Corona en de lockdown de overhand hebben.

Wintervissen in de haven, Actie!

Dit was echt een uitzonderlijk jaar. Voordat ik normaal kan beginnen met het wintervissen in de haven is er altijd wel ergens een beurs waar ik aanwezig ben of gooien andere verplichtingen roet in de visserij. Maar dit jaar in corona tijd was er opeens veel meer tijd voor mij om wat visdagen mee te pakken. Wanneer ik dan eenmaal start met wintervissen, zijn er weinig vissers zijn die vaker vissen dan ik. Mijn wintervisserij is de laatste jaren bijna uitsluitend gebaseerd op het vissen in de jachthavens. Er is daar vaak best veel vis te vangen en dat heb ik toch veel liever in dit jaargetijde dan het wachten en wachten op een aanbeet tijdens bijvoorbeeld een feeder wedstrijd.

Havenvissen in de winter met JVS

Jan van Schendel wintervissen in de haven

De oude haven van Huizen

Recent heb ik gevist in de Oude Haven in Huizen, het stukje haven waar nog vis is te vangen is dit jaar wel erg klein geworden. Het vissen in Huizen is een totaal ander verhaal dan eigenlijk alle andere visplekken die in dit blog zijn beschreven. Probeer een rustige plek op de oever te vinden, wanneer je meer in 'de kom' vist zit je eigenlijk midden in een winkelcentrum. Na een paar uurtjes te hebben gevist kwam ik uit op 8 kilo (zo’n 150 vissen).

In de hand vissen

In jachthavens vis je vaak “in de hand” heel soms is ook het stekend vissen met 10 of 11 meter noodzakelijk. De vissen worden vaak gevangen met casters op de haak en het andere opmerkelijke is dat bijna niemand nog lokvoer gebruikt tijdens het wintervissen in de haven.

Havenvissen in de winter met JVS

Vangst in de haven met JVS

Aan het begin simpelweg nog wat gekiemde hennep en losse casters voeren en beginnen maar. Hier is het vaak belangrijk om goed na te denken over de precieze manier van aan- en bijvoeren. Er is namelijk een “bijkomend probleem” in de vorm van miljoenen hele kleine baarsjes die hier ieder jaar weer rondzwemmen.

Met casters vissen in de haven

Jan van Schendel Met casters vissen in de haven

Wanneer die eenmaal op je plek beginnen te azen kan je simpelweg niet meer normaal vissen. Vaak helpt het om dan ook iets minder vaak en wat meer tegelijk te voeren maar iets dat echt 100% “waterproof” is heb ik nog steeds niet gevonden.

De haven van Drimmelen

Eind december viste ik weer in de jachthaven van Drimmelen. Ook nu was er weer volop vis en ook nu waren er weer ruim 30 vissers. Ik viste een ergerlijke dag hoewel de vangsten eigenlijk prima waren. Ik ving 12700 gram (230 stuks). Ik heb die dag toch zoveel vissen verspeeld en zoveel “vals” gehaakte vissen ook. Echt zo’n dag dat je weleens onder water zou willen kijken. Hoe dan ook, een gemiste kans en slecht gevist! Daar heb ik toch zo’n hekel aan hè. Je krijgt niet zoveel goede kansen als visser dus als je er één krijgt moet je hem niet missen, maar goed.

Getijdenwater in Werkendam

Net als in Drimmelen en in Lage Zwaluwe heb je in Werkendam getijdenwater. Al deze plaatsjes liggen zo’n beetje om de Biesbosch heen en langs de Bergsche Maas, daar waar de rivier de Maas het Hollandsch Diep in loopt. Omdat de Haringvliet-dam gedeeltelijk is geopend komt er tijdens het vissen altijd water bij of zakt het, afhankelijk van het precieze getijde. Je moet daar wel rekening mee houden. De waterstand kan zomaar 40 centimeter stijgen of dalen!

Wanneer er veel vis is te vangen gaat het allemaal om de juiste snelheid en ook de juiste effectiviteit. Het belangrijkste is volgens mij die effectiviteit. Je mag de snelste visser zijn op onze aarde maar als je te veel aanbeten mist of te veel vissen verspeelt dan ga je nooit tot een goed resultaat komen hier, mijn tactiek is dan ook altijd hierop gebaseerd. Vaak vis ik iets op de bodem. Hierdoor komt een aanbeet net die fractie van een seconde later. Vaak gaat de dobber niet onder maar juist omhoog, op die manier mis ik weinig aanbeten.

Jan van Schendel in de haven van dinteloord

Jan van Schendel in de haven van dinteloord

Ook moet je vaak het aas zo snel mogelijk naar de bodem laten zakken. Het aas kan daardoor niet meer onderschept worden door kleine vissen die verder boven de bodem rondzwemmen. Hier dus geen mooie loodverdelingen!! Die zijn echt rampzalig hier, gewoon al het lood tegen de lus van de verbinding met de onderlijn en de gebruikte onderlijnen erg kort. Ik gebruik 15 centimeter hier en als het er ook maar even op lijkt dat de vissen goed bijten zijn mijn onderlijnen maar 10 centimeter lang.

Vissen met kunstaas?!

Het aas is ook iets bijzonders. Allerlei vormen van kunstaas (maden of casters) en ook het zogenaamde “spaghetti”, wat in verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar is van ook verschillende merken, zijn hier onmisbaar. Waarom? Je kunt zo wel 50 tot 100 vissen vangen met hetzelfde aas. Wanneer de vissen goed bijten werkt puur kunstaas het best en ook hang ik vaak ook nog een made of pinkie op de haak. Je gebruikt verder niet veel voer, veel vissers voeren zelfs niet! Behalve dan losse casters en hennep.

Divers aas is de sleutel bij het wintervissen in de haven

Divers aas is de sleutel bij het wintervissen in de haven

Ik ben misschien traditioneel maar tijdens het wintervissen in deze haven voer ik altijd enkele bollen lokvoer of beter gezegd pure duivenmest met daaraan toegevoegd droog lokvoer totdat de juiste vochtigheid is bereikt. Ik heb altijd zo’n 700 à 800 gram duivenmest waar ik driekwart liter droog lokvoer aan toevoeg. Welk lokvoer? JVS Voorn zwart, dat is een prima voer om hier in te zetten.

Mindere witvis dagen

Op 30 december iets heel anders. In de jachthaven van Lage Zwaluwe vraag me niet waarom, maar daar is deze winter maar amper vis gevangen. Of beter, er is wel vis maar die zijn allemaal heel klein. In de middag werd er zelfs ronduit slecht gevangen. Er visten zo’n 20 man en bijna iedereen vertelde hetzelfde verhaal. Pas rond het einde van de middag hadden we beet. Zelf mocht ik niet bepaald klagen want ik ving nog zo’n 100 baarsjes die bij elkaar 880 gram wogen.

Eigenlijk weet je hier nooit precies wat je kunt verwachten. Hoewel de visserij al een tijdje slecht is kan het zo maar “uit het niets” gebeuren dat er volop vis wordt gevangen. Ik neem dan ook altijd, behalve het hierboven vermelde lokvoer (dat vanwege de vaak kleinere vissen hier net iets fijner is uitgezeefd), ook wat wolkleem en fijn uitgezeefde zwarte grond mee dat ik iets heb gebonden met wat grijze leem of bentoniet. In dit geval waren dus de berichten vooraf niet bepaald optimistisch.

Bijvoeren met partikels, mais of erwten

Jan van Schendel wintervissen in de haven

Ik begon dan ook met het aanvoeren met kleine bolletjes lokvoer op 5 meter en vlak tegen de steiger. Hier voeg ik wat fijngeknipte wormen in de grond aan toe zoals hierboven omschreven. Heel voorzichtig dus. Na een half uur bijna geen vis en daarna alles gevangen onder aan een “knikje” in de bodemstructuur op zo’n 3 meter uit de oever. Daar waar helemaal nul komma niks was gevoerd.

Terug naar Lage Zwaluwe

In de week na Nieuwjaar ging ik terug naar Lage Zwaluwe. Ik was er al bang voor, er waren slechts 15 vissers. Op zich verandert dat echter niks aan het wintervissen in de haven en nu werd er beter gevangen hier. Ik besloot ook nu weer tot een supervoorzichtige aanpak en dat bleek een schot in de roos. Ik ving precies 333 vissen, bij elkaar goed voor zo’n 2700 gram. De gewichten zijn dan misschien niet zo hoog als er dit soort aantallen te vangen zijn maar dan blijft het vissen voor mij net zo mooi als wanneer je ergens 20 kilo vis kan vangen.

Subtiele aanpak in Jachthaven Dinteloord

In Dinteloord was mijn laatste keer wintervissen in de haven tot nu toe. Iedereen die echter niet iedere dag vist kiest deze periode voor deze jachthaven, wat ook wel goed te zien is aangezien er toch zo’n 30 vissers aan het vissen waren in de haven die dag.

Het doodlopende kanaaltje van zo’n 2 kilometer eindigt in een kom in de stad. Het is echt een hotspot voor de wintervoorn die in de winterperiode uit de grotere watersystemen wegkomen. Op de hotspots diep in de haven wordt dan ook goed gevangen, deze winter heb ik toch wel vangsten tot 50kg gezien.

Als je dan op de plaats bent gaan zitten dan vis je op een plek waar de vis zich verzameld en kun je er vanuit gaan dat je goed vis vangt. Het materiaal is in de winter net iets dikker en niet zo licht meer omdat er toch wel vis is! Het is aan te raden om je dobber zo zuiver mogelijk af te loden, op deze manier staat je dobber zo scherp mogelijk in het water. In de winter zie je dat de aanbeten een stuk voorzichtiger zijn en je dobber dus niet zomaar onderwater wordt getrokken. Dit omdat ze in de winter een stuk minder actief zijn.

Wintervissen in de haven van Dinteloord

Jan van Schendel wintervissen in de haven

Nog even een paar tips over het wintervissen in de havens:

  • Neem genoeg opties mee om te voeren. De basis bestaat natuurlijk uit casters en hennep, zorg er dus voor dat je hier genoeg van bij je hebt. Een liter volstaat in de meeste gevallen al. Zorg daarnaast dat je maden, mais/erwten en pellets bij je hebt. Hiermee heb je je opties open en kan je echt die grote vis eruit sorteren.
  • Zorg ervoor dat je warm gekleed bent, wind dichte kleding is echt een must!
  • Neem een emmertje met koord mee, hiermee kan je op hoge kades toch nog gemakkelijk bij het water. Ook kun je je visplaats op de steiger schoonspoelen na het vissen.
  • Zorg ervoor dat je je dobber goed kunt afloden, dit doe je door kleine zink loodjes (stotz) op je lijn te klemmen.
  • Soms vis je gewoon vanaf een oever maar veel vaker zit je op steigers en vis je tussen afgemeerde boten. Een advies dan ook; neem zo min mogelijk spullen mee op de steiger en leg die vooral zó op de visplaats dat die botenbezitters altijd bij hun boot kunnen komen en kunnen passeren. Zij betalen vaak veel liggeld en wij zijn het die moeten aanpassen.
  • Wintervissen in de haven is werkelijk geweldig maar in heel veel jachthavens is het vissen inmiddels verboden. Laten we dan ook alsjeblieft heel erg zuinig zijn, op die plekken, waar het nog wel mag!
  • En vergeet natuurlijk niet een warme drank mee te nemen!
  • Ik wens alle lezers veel visplezier, vang ze!

    Bekijk ook eens onze video over wintervissen in de haven met Jan van Schendel!


    Tot slot

    Heb je nog vragen over het wintervissen in de haven? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende winter witvis sessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en zit goed voorbereid aan de waterkant!

    Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!