6 tips voor het wintervissen op voorn!

Veel witvissers stoppen in de winter met vissen. Zelf kan ik me daar niets bij voorstellen want juist in de winter zijn er stekken waar je met een andere aanpak heel goed vis kan vangen.

Tip 1. Kies de juiste stek

In de winter kun je niet zomaar ergens gaan zitten en hopen dat je vis vangt. Je moet stekken zoeken waar de vis zich in de winter op houd. Heb je deze eenmaal gevonden, dan kan het wel eens heel hard gaan. Denk aan stekken met meer beschutting en net iets hogere temperatuur dan de rest van het water. Jachthavens zijn echte hotspots in de winter! Enkele voorbeelden zijn; Elburg, Harderwijk, Drimmelen, Lage Zwaluwe, Dordrecht, Huizen en diverse havens aan de oostelijke kant van het Ijsselmeer.

wintertips_jachthaven_raven
Een prima stek voor het wintervissen!

Tip 2. Laat je lange hengels thuis

Het vissen in de havel doe je meestal ”uit de hand”. Een hengel van 5 tot 8 meter is meer dan voldoende. Een langere hengel is dan ook niet nodig voor de wintervisserij.

Tip 3. Neem slanke dobbers

Met name in de jachthavens vis ik vrijwel altijd met de JVS Livi dobber. Deze slanke dobber voorzie ik vaak van een extra laagje botenlak om hem te beschermen tegen de zwaardere visserij in de haven. Dankzij de slanke vorm geeft deze dobber minder weerstand en zorgt dus voor minder argwaan bij de vis. Het is belangrijk om je dobber super secuur en staande haak uit te loden. Vaak beweegt de dobber amper want de vissen azen in de winter voorzichtiger dan ooit!

Blog: Dobber uit peilen, hoe moet dat?

wintertips_dobber_raven
Kies en slanke dobber en peil hem heel precies uit.

Tip 4. Gebruik donker voer

In de winter vang je voornamelijk voorn, daarom gebruiken we vaak een kant en klare voorn mix en niet iets voor bijvoorbeeld brasem. Daarnaast is het water in de winter helderder waardoor de witvis veel meer opvalt voor de rovers. Daarom is het belangrijk om donker gekleurd lokvoer te gebruiken zodat de witvis zich veilig voelt boven het voer. Kies bijvoorbeeld voor JVS Roach Black, gebruik zwarte kleurstof of mix de bruine en zwarte variant voor een allround wintervoertje.

Blog: Wintervoer voor het witvissen.

wintertips_voer_raven
Gebruik in de winter een donker gekleurd lokvoer.

Tip 5. Voer niet teveel

Vissen aanlokken is bijzonder moeilijk in dit jaargetijde, je zult daar moeten vissen waar de vissen eigenlijk al zijn. Omdat de vis in de winter passiever is heb je helemaal niet veel lokaas en aas nodig. Enkele kleine balletjes en constant wat naar beneden zinkend aas zoals hennep en casters zijn vaak al voldoende. Als de eerste voorns zich kort na het voeren melden dan weet je dat je goed zit!

wintertips_anja_net_raven
Als de eerste voorns zich kort na het voeren melden dan weet je dat je goed zit!

Tip 6. Vergeet je casters niet

Casters (de Engelse naam voor verpopte maden) zijn perfect voor het vissen in de winter. Als je casters voert en er komen enkelen boven drijven dan krijg je last van de watervogels. Zet je casters dus eerst even op water zodat je deze er uit kan vissen. De drijvende casters zijn dan weer perfect om als haakaas te gebruiken. Dit zorgt voor extra aantrekkingskracht onder water.

wintertips_casters_raven
Casters zijn topaas voor de winter!

 

 

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Waadpak kopen? Dit moet je weten!

Een waadpak is een ééndelig pak dat bijna het hele lichaam bedekt, je kan het …